Οικονομία

Στα 770 ευρώ η μέση σύνταξη στον ιδιωτικό τομέα

Στα 770 ευρώ η μέση σύνταξη στον ιδιωτικό τομέα
Η μαζική έξοδος προς τη σύνταξη αποτελεί σαφή τάση, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των ασφαλισμένων που επιλέγουν να αποσυρθούν από την εργασία, φοβούμενοι ενδεχόμενες μελλοντικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα.

Πολλοί ανησυχούν ότι οι μελλοντικές μεταρρυθμίσεις μπορεί να επιφέρουν δυσμενείς συνέπειες, όπως μειώσεις στις συντάξεις ή αύξηση των ορίων ηλικίας, με αποτέλεσμα να επιλέγουν τη συνταξιοδότηση νωρίτερα, προκειμένου να διασφαλίσουν τα σημερινά δικαιώματά τους.

Ιδιαίτερα για εργαζόμενους με μακροχρόνια θητεία στην αγορά εργασίας, η κούραση από την εργασία και τα προβλήματα υγείας αποτελούν βασικούς παράγοντες που οδηγούν στην απόφαση για συνταξιοδότηση, παρά το γεγονός ότι οι συντάξεις παραμένουν χαμηλές. Ταυτόχρονα, πολλοί συνταξιούχοι βλέπουν τη συνταξιοδότηση ως ευκαιρία για αλλαγή τρόπου ζωής, αναζητώντας περισσότερο ελεύθερο χρόνο για οικογενειακές δραστηριότητες, χόμπι ή ταξίδια, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται μικρότερες απολαβές. Ορισμένοι από αυτούς στηρίζονται και σε παράλληλες πηγές εισοδήματος, όπως ακίνητα ή αποταμιεύσεις, για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές τους ανάγκες.

Τα στοιχεία των συστημάτων «Ήλιος» και «Άτλας» δείχνουν μια αξιοσημείωτη αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης, με τον Ιούλιο να καταγράφει 18.000 αιτήσεις, τον υψηλότερο αριθμό του έτους. Η μέση σύνταξη στον ιδιωτικό τομέα διαμορφώθηκε στα 770 ευρώ μεικτά, αναδεικνύοντας τη συνεχιζόμενη επίδραση του νόμου Κατρούγκαλου που έχει μειώσει τις κύριες συντάξεις γήρατος. Οι προβλέψεις για το 2024 δείχνουν ότι οι αιτήσεις συνταξιοδότησης μπορεί να ξεπεράσουν τις 200.000, ξεπερνώντας ίσως το ρεκόρ του 2021.

Η αυξανόμενη τάση για συνταξιοδότηση, παρά τα χαμηλά επίπεδα συντάξεων, αντανακλάται και στις εγκρίσεις συντάξεων. Τον Ιούλιο, από τις 19.220 αιτήσεις που εξετάστηκαν, εγκρίθηκαν οι 15.100. Την ίδια στιγμή, οι εκκρεμείς αιτήσεις για κύριες συντάξεις που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ανέρχονται σε 19.567, ενώ συνολικά 16.948 αιτήσεις βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασίας.

Τα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι το 60% των κύριων συντάξεων γήρατος παραμένουν κάτω των 1.000 ευρώ, με περισσότερες από 318.000 συντάξεις να κυμαίνονται κάτω των 500 ευρώ μεικτά. Συνολικά, η μέση δαπάνη για κύρια σύνταξη τον Ιούλιο ανήλθε σε 821,99 ευρώ, ενώ οι επικουρικές συντάξεις κυμάνθηκαν στα 196,89 ευρώ. Η συνολική δαπάνη για τις συντάξεις τον Ιούλιο ξεπέρασε τα 2,65 δισ. ευρώ.