Οικονομία

Πότε η απόφαση του ΣτΕ για τις πολυκατοικίες

Πότε η απόφαση του ΣτΕ για τις πολυκατοικίες Φωτογραφία: intime
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), Μιχάλης Πικραμένος, σε συνάντηση που είχε χθες με δικηγόρους που εκπροσωπούν όλους τους εμπλεκόμενους στη δίκη για τα κίνητρα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), δεσμεύθηκε ότι η απόφαση της Ολομέλειας του δικαστηρίου θα εκδοθεί το αργότερο μέχρι τα Χριστούγεννα.

Ο κ. Πικραμένος τόνισε ότι, λόγω της σημασίας του θέματος και της πίεσης χρόνου, το δικαστήριο θα δεχθεί επιπρόσθετα έγγραφα και στοιχεία μόνο για τις επόμενες δέκα ημέρες, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο παράτασης, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε προσπαθήσει να διαπραγματευτεί για πιθανή καθυστέρηση.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της σημερινής εκδίκασης της υπόθεσης από την Ολομέλεια του ΣτΕ, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει σχετικά με τη συνταγματικότητα των διατάξεων του ΝΟΚ, που αφορούν κίνητρα για την αύξηση της δόμησης και του ύψους των κτιρίων. Οι διατάξεις αυτές έχουν ήδη κριθεί αντισυνταγματικές από το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ, το οποίο παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια λόγω της σπουδαιότητας και της πολυπλοκότητάς της.

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣτΕ συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων μερών, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τον Δήμο Αλίμου, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τις κατασκευαστικές εταιρείες που επηρεάζονται από την προσωρινή «παύση» των οικοδομικών αδειών, και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Πικραμένος ζήτησε από τους δικηγόρους να διατηρήσουν ένα μέτρο αυτοσυγκράτησης στις αγορεύσεις τους, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία θα είναι αρκετά διαδραστική, με ερωτήσεις και διευκρινίσεις από το δικαστήριο.

Το κεντρικό θέμα που θα εξετάσει η Ολομέλεια του ΣτΕ αφορά τις διατάξεις του ΝΟΚ, οι οποίες επιτρέπουν την αύξηση του συντελεστή δόμησης και του ύψους των κτιρίων υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως η δημιουργία χώρων πρασίνου ή η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Οι ρυθμίσεις αυτές έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από δημάρχους, πολεοδόμους και περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν συνάδουν με τη συνταγματική υποχρέωση για ορθολογικό πολεοδομικό σχεδιασμό και προστασία του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος.

Η απόφαση της Ολομέλειας αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς θα καθορίσει την πορεία εφαρμογής του ΝΟΚ και θα επηρεάσει χιλιάδες πολίτες και επενδυτές σε όλη τη χώρα. Σε πολλές περιοχές, όπως ο Άλιμος, η Βουλιαγμένη, η Κηφισιά και άλλες, η εφαρμογή του ΝΟΚ έχει ήδη οδηγήσει σε «πάγωμα» της έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν δημιουργηθεί τετελεσμένα με την κατασκευή κτιρίων που υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα όρια ύψους, λόγω της ευνοϊκής ρύθμισης του Κανονισμού.

Με την τελική απόφαση του ΣτΕ, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τη συνταγματικότητα των κινήτρων του ΝΟΚ και να δοθεί σαφής κατεύθυνση για το πώς θα εξελιχθεί η αστική ανάπτυξη στο μέλλον, ειδικά σε περιοχές υψηλού ενδιαφέροντος και οικοδομικής δραστηριότητας.

NETWORK