Οικονομία

«Ξεκολλάει» ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων

«Ξεκολλάει» ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων
Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων (SLBO), προσφέροντας σημαντική ανακούφιση σε οικονομικά ευάλωτους οφειλέτες.

Η διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή επενδυτή που θα αναλάβει τη διαχείριση του Φορέα βρίσκεται στο τελικό στάδιο, με δεσμευτικές προσφορές να αναμένονται εντός του μήνα. Ήδη ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει οι επενδυτικοί όμιλοι Fortress, Bain, CRC, καθώς και η Kaican Hellas σε συνεργασία με την Beaumont.

Ο νέος φορέας θα επιτρέπει σε ιδιώτες, αλλά και σε μικρές επιχειρήσεις, που βρίσκονται σε διαδικασία πτώχευσης ή αναγκαστικής εκτέλεσης με εμπράγματη εξασφάλιση στην κύρια κατοικία τους, να μισθώνουν την ιδιοκτησία τους και να διατηρούν το δικαίωμα επαναγοράς της για διάστημα 12 ετών. Η δυνατότητα αυτή στοχεύει στη διατήρηση της ιδιοκτησίας τους, προσφέροντας εναλλακτικές λύσεις αντί της οριστικής απώλειας της κατοικίας τους.

Ωστόσο, καθοριστικός παράγοντας για την παραμονή στο πρόγραμμα είναι η συνέπεια στην καταβολή των μισθωμάτων, καθώς ο οφειλέτης θα χάνει το δικαίωμα επαναγοράς σε περίπτωση καθυστέρησης μεγαλύτερης των τριών μηνών. Η διαδικασία ένταξης στον Φορέα θα ενεργοποιηθεί από την ημέρα λειτουργίας του και οι δικαιούχοι θα έχουν προθεσμία ενός μήνα για την υποβολή της σχετικής αίτησης μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Μετά την υποβολή της αίτησης, θα πραγματοποιείται αυτοψία στο ακίνητο, τα έξοδα της οποίας θα καλύπτονται από τον Φορέα, με εξαίρεση την περίπτωση αυθαιρεσιών, όπου την ευθύνη θα φέρει ο οφειλέτης. Το ετήσιο μίσθωμα θα αναθεωρείται κάθε χρόνο, ενώ μετά το πέρας της 12ετίας, το τίμημα επαναγοράς θα καθορίζεται βάσει της τρέχουσας εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Για παράδειγμα, μια οικογένεια έχει ένα στεγαστικό δάνειο που δεν μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει λόγω απώλειας εισοδήματος. Η τράπεζα έχει εκκινήσει διαδικασίες κατάσχεσης για την κύρια κατοικία τους, αξίας 150.000 ευρώ. Με την ενεργοποίηση του Φορέα, η οικογένεια υποβάλλει αίτηση για να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Ο Φορέας αγοράζει το σπίτι από την τράπεζα, και στη συνέχεια τους το ενοικιάζει για ένα ετήσιο μίσθωμα, που ορίζεται βάσει της εμπορικής αξίας της κατοικίας.Η οικογένεια έχει το δικαίωμα να επαναγοράσει το σπίτι μέσα σε 12 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πρέπει να πληρώνουν το ενοίκιο χωρίς καθυστερήσεις.

Αν για παράδειγμα, καθυστερήσουν την πληρωμή για περισσότερο από τρεις μήνες, χάνουν το δικαίωμα επαναγοράς. Στο τέλος της 12ετίας, μπορούν να επαναγοράσουν το σπίτι πληρώνοντας την τότε εμπορική αξία του ακινήτου.