Οικονομία

Λογαριασμοί ρεύματος: Έρχονται 3 αλλαγές στα τιμολόγια

Λογαριασμοί ρεύματος: Έρχονται 3 αλλαγές στα τιμολόγια
Μπλε τιμολόγια, πράσινα τιμολόγια και νυχτερινό ρεύμα οι τρεις μεγάλες αλλαγές στους λογαριασμούς ρεύματος από τη νέα χρονιά.

Με τρεις σημαντικές αλλαγές μπαίνει το 2025 για τα τιμολόγια ρεύματος και κατ επέκταση για τους λογαριασμούς ρεύματος. Οι αλλαγές που έρχονται θα επηρεάσουν όλα τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτό το νέο περιβάλλον. Βασικές αλλαγές αφορούν τα πράσινα τιμολόγια, τα μπλε τιμολόγια που θα αλλάξουν ριζικά, αλλά και τις ώρες για το νυχτερινό ρεύμα. Ειδικά για το τελευταίο θα υπάρξουν ανακοινώσεις μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Στο μεταξύ για το Νοέμβριο η κατάσταση δείχνει ότι πάμε σε φτηνότερα τιμολόγια ρεύματος, καθώς η Protergia έδωσε ήδη το σήμερα στην αγορά προχωρώντας σε μείωση των τιμολογίων.

Οι τρεις μεγάλες αλλαγές από το 2025 για τα τιμολόγια ρεύματος:

  1. Μέσα στις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν οι αλλαγές στο νυχτερινό τιμολόγιο, το οποίο ουσιαστικά θα πάψει να είναι νυχτερινό. Οι καταναλωτές θα μάθουν τις ώρες κατά τις οποίες θα ισχύσει η χαμηλή χρέωση στο ρεύμα. Το πιθανότερο είναι ότι θα έχουμε ένα 4ωρο-5ωρο τις καθημερινές (10:00-15:00) και περισσότερες ώρες το Σαββατοκύριακο, ενώ αυτή η δυνατότητα θα υπάρχει σε όλα τα τιμολόγια.
  2. Από το 2025 αλλάζει όλα στα πράσινα τιμολόγια. Το συγκεκριμένο τιμολόγιο, που είναι κυμαινόμενο και κοινό επί της ουσίας για όλες τις εταιρείες, δεν θα είναι υποχρεωτικό όπως σήμερα. Όσοι θέλουν θα κρατήσουν το πράσινο και δεν θα υπάρξει αυτόματη αλλαγή. Το πράσινο θα εξακολουθήσει να υπάρχει για τους υφιστάμενους πελάτες και κάθε μήνα οι εταιρείες θα ανακοινώνουν την τελική τιμή της κιλοβατώρας για τη ζώνη της υψηλής και της χαμηλής χρέωσης. Οι εταιρείες δεν θα είναι υποχρεωμένες να δίνουν πράσινο τιμολόγιο σε νέους πελάτες
  3. Από τις αρχές του νέου έτους αλλάζουν τα μπλε τιμολόγια. Θα είναι υποχρεωτικά 12μηνα για να λαμβάνουν τη σήμανση μπλε. Τα εξάμηνα θα αλλάξουν χρώμα και θα γίνουν κίτρινα τιμολόγια.