Οικονομία

Αίτημα Βαρουφάκη για έκδοση εντόκων γραμματίων ύψους 10 δις ευρώ

Αίτημα Βαρουφάκη για έκδοση εντόκων γραμματίων ύψους 10 δις ευρώ EPA/SIMELA PANTZARTZI Αίτημα Βαρουφάκη για έκδοση εντόκων γραμματίων ύψους 10 δις ευρώ EPA/SIMELA PANTZARTZI
Αίτημα Βαρουφάκη για έκδοση εντόκων γραμματίων ύψους 10 δις ευρώ Την έκδοση νέων εντόκων γραμματίων ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ  ώστε να μπορέσει η χώρα να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό της και να διασφαλιστεί ο απαραίτητος χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους εταίρους, ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Όπως αναφέρεται, το αίτημα περιλαμβάνει και την άμεση επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ επί των ελληνικών ομολόγων, που ανέρχονται σε 1,8 δισ. ευρώ και μέχρι τώρα ήταν συνδεδεμένα με την τελευταία αξιολόγηση της τρόικας.

Το αίτημα τέθηκε την Κυριακή το απόγευμα στον Γάλλο υπουργό Οικονομικών αλλά και στον Επίτροπο Νομισματικών Υποθέσεων, κατά την επίσκεψη του κ. Βαρουφάκη στο Παρίσι, σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή των Βρυξελλών.

Τα 10 δισ. ευρώ που ζήτησε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών θα προέλθουν από έκτακτες εκδόσεις εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου. Οπως προβλέπεται στη συμφωνία με την τρόικα, αυτή τη στιγμή η Ελλάδα μπορεί να εκδώσει 15 δισ. ευρώ τον χρόνο σε μορφή εντόκων γραμματίων.

Πάντως, οι  Ευρωπαίοι για την ώρα εμφανίζονται διστακτικοί απέναντι στην πρόταση αυτή, καθώς ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει συστήσει στις ελληνικές τράπεζες να μην επενδύσουν εκ νέου σε έντοκα γραμμάτια, στο πλαίσιο της προσεκτικής διαχείρισης της ρευστότητάς τους.

Την Τετάρτη θα γίνει δημοπρασία 6μηνων έντοκων γραμματίων του Δημοσίου, καθώς την Παρασκευή πρέπει να πληρωθούν έντοκα γραμμάτια ύψους 1 δις. ευρώ.