Οικονομία

Επ' αόριστον και χωρίς όριο η προστασία πρώτης κατοικίας

Επ' αόριστον και χωρίς όριο η προστασία πρώτης κατοικίας Επ' αόριστον και χωρίς όριο η προστασία πρώτης κατοικίας
Επ' αόριστον και χωρίς όριο η προστασία πρώτης κατοικίας Την πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει άμεσα για να παρατείνει την προθεσμία αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς κάνει γνωστή την Τρίτη με μια λιτή ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μονομερής παράταση με νόμο στην προστασία της πρώτης κατοικίας θα είναι χωρίς συγκεκριμένο όριο και επ' αόριστον, μέχρι να υπάρξει η συνολική ρύθμιση για τα "κόκκινα" δάνεια, η οποία χαρακτηρίζεται από τον υπουργό ως "πρώτη προτεραιότητα" για τη νέα κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, η συνολική ρύθμιση για τα "κόκκινα" στεγαστικά δάνεια θα έρθει σε λίγους μήνες και αναμένεται να προβλέπει ακόμη και διαγραφή οφειλών για όσους είναι κάτω από το όριο της φτώχειας.

Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι τις εν λόγω οφειλές να αναλάβει νέος φορέας του Δημοσίου, με στόχο την ελάφρυνση των πολύ φτωχών νοικοκυριών.

Τραπεζικοί κύκλοι έλεγαν ότι αυτή η ρύθμιση θα χρειαστεί ίδια κεφάλαια, κόστος που ενδέχεται να επηρεάσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, σημειώνοντας ότι θα είναι σε θέση να τοποθετηθούν αναλυτικά επί της ρύθμισης όταν αυτή παρουσιαστεί συνολικά.