Οικονομία

Βαρουφάκης σε Σοιμπλε: Οι Ελληνες θέλουν να τελειώσει η ταπείνωση

Βαρουφάκης σε Σοιμπλε: Οι Ελληνες θέλουν να τελειώσει η ταπείνωση EPA/MICHAEL KAPPELER Βαρουφάκης σε Σοιμπλε: Οι Ελληνες θέλουν να τελειώσει η ταπείνωση EPA/MICHAEL KAPPELER
Βαρουφάκης σε Σοιμπλε: Οι Ελληνες θέλουν να τελειώσει η ταπείνωση «Διαφωνούμε με τον κ Σοιμπλε αλλά ξεκινάμε διαβούλευση για να βρούμε την κοινή αποδεκτή λύση». Ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Γερμνό υπουργό Οικονομικών κ. Σόιμπλε.

«Οι Έλληνες θέλουν να τελείωσουν με αυτή την ταπείνωση» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης. Επιθυμούμε να σταματήσει η απαξίωση και είμαι σίγουρος ότι και στη Γερμανία το συμμερίζονται αυτό συμπλήρωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.

Ο Γ. Βαρουφάκης, δήλωσε ότι, συμφωνήσαμε να μπούμε σε διαβουλεύσεις με τελικό στόχο μια λύση που διαφυλάττει τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Δεν συζητήσαμε την πιθανότητα κουρέματος του χρέους, αλλά την προσέγγιση που πρέπει να έχουμε για τη λήξη της κρίσης. Ο ελληνικός λαός θέλει να τελειώσει αυτή η ταπείνωση.

Είχα την ευκαιρία και την ευχαρίστηση να υπογραμμίσω τις προτεραιότητες της κυβέρνησής μας προκειμένου να λειτουργήσει η Ελλάδα σε μια Ευρώπη που ευημερεί, υπογράμμισε ο Γιάνης Βαρουφάκης, προσθέτοντας ότι με τον Γερμανό ομόλογό του, «δεν συμφωνήσαμε, ούτε στο ότι διαφωνούμε».

Συμφωνήσαμε, υπογράμμισε, να υπάρξουν διαβουλεύσεις. Δεν συζητήσαμε το χρέος ή το θέμα της αποπληρωμής. Θέσαμε το πλαίσιο για διαβουλεύσεις, προκειμένου να δοθεί ένα τέλος σε μια κρίση που ξεκίνησε από την Ελλάδα και διοχετεύεται στην Ευρώπη.

Σήμερα, σημείωσε ο Γ. Βαρουφάκης, το μήνυμά μου στον κο Σόιμπλε είναι ότι η κυβέρνησή μας είναι ένας εταίρος, στην προσπάθεια να βρεθούν λύσεις στην Ευρώπη. Δεν θα σταματήσουμε μπροστά σε τίποτα προκειμένου να σταματήσουμε τη φοροδιαφυγή και την σπατάλη.

Σε αυτή την προσπάθεια χρειαζόμαστε τη στήριξη των εταίρων μας.

Το 2010, ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, χάθηκε μια ευκαιρία να υπάρξει συμφιλίωση με το πραγματικό πρόβλημα. Δόθηκε το μεγαλύτερο δάνειο σε μια χώρα που είχε πρόβλημα αφερεγγυότητας. Ετσι, ενώ το βασικό ήταν οι μεταρρυθμίσεις, αυτό δεν έγινε.

Αυτό που πραγματικά ζητάμε, τόνισε, είναι χρόνος για να παρουσιάσουμε λύσεις.

Oπως είπε ο Γ. Βαρουφάκης, τυπικά το πρόγραμμα έχει επεκταθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. «Ας είμαστε ρεαλιστικές. Η εντολή που πήρε η κυβέρνηση είναι να αμφισβητήσει τη λογική του προγράμματος προσαρμογής. Οι εταίροι μας έδωσαν περισσότερα λεφτά απ' όσα χρειάζονταν και αυτά πήγαν για να εξυπηρετηθεί ένα μη βιώσιμο χρέος», υπογράμμισε.

Αυτό που ζητάμε, συνέχισε ο Ελληνας υπουργός, είναι μια ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας και να έχουμε μια διαλεκτική διαδικασία. Χρειάζεται ένα πρόγραμμα-γέφυρα για να μπορέσουμε τελικά να φτάσουμε σε μια νέα συμφωνία. «Ακόμα δεν έχουμε καν υποβάλει τις προγραμματικές μας δηλώσεις», σημείωσε και προσέθεσε ότι «με τους εταίρους θα καταφέρουμε να διαγράψουμε τη λέξη χρεοκοπία».