Οικονομία

Το ΕΤΕΑ έκοψε τις επικουρικές συντάξεις και οι συνταξιούχοι «ψαχνόντουσαν»

Το ΕΤΕΑ έκοψε τις επικουρικές συντάξεις και οι συνταξιούχοι «ψαχνόντουσαν» Το ΕΤΕΑ έκοψε τις επικουρικές συντάξεις και οι συνταξιούχοι «ψαχνόντουσαν»
Το ΕΤΕΑ έκοψε τις επικουρικές συντάξεις και οι συνταξιούχοι «ψαχνόντουσαν» Αναδρομική περικοπή στις επικουρικές συντάξεις, εφάρμοσε το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), στις συντάξεις Φεβρουαρίου 2015. Η περικοπή αφορά συνταξιούχους, που λάμβαναν κανονικά την επικουρική τους σύνταξη, χωρίς να έχουν γίνει οι κρατήσεις που είχαν θεσμοθετηθεί με τον νόμο 4093/2012.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διάταξη, επιβάλλονται περικοπές για ποσό σύνταξης (κύριας και επικουρικής) από 1.000 ευρώ και άνω, που κυμαίνεται από 5-20%, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης. Το ΕΤΕΑ διευκρινίζει ότι παρατηρήθηκε δυσχέρεια υπολογισμού των κρατήσεων, που εφαρμόζεται κανονικά από την 1η Σεπτεμβρίου 2014 και μετά. Για το διάστημα λοιπόν από την 1.1.2013, μέχρι το μήνα της πρώτης πληρωμής της σύνταξης στους δικαιούχους, εφαρμόστηκε η αναδρομική περικοπή.

Βέβαια, πρέπει να επισημανθεί ότι οι συνταξιούχοι που υπέστησαν την συγκεκριμένη περικοπή δεν είχαν την παραμικρή ενημέρωση από τη διοίκηση του ΕΤΕΑ. Απλώς, στα ενημερωτικά σημειώματα των συντάξεων, τα οποία κάθε συνταξιούχος μπορεί να εκτυπώσει από την ιστοσελίδα του ΕΤΕΑ www.etea.gov.gr, υπάρχει αναλυτική πληροφορία για το συνολικό ύψος της οφειλής και τον αριθμό των δόσεων αποπληρωμής της. Ακόμη και ο Διοικητλής του ΙΚΑ δεν είχε ιδέα για τις περικοπές όταν κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 εαν γνωρίζει γιατί χιλιάδες συνταξιούχοι είδαν περικοπές στις συντάξεις τους.

Το μαχαίρι έπεσε σε 24.000 συνταξιούχους όπου βγήκαν στην σύνταξη απο Αύγουστο του 2013 εως Σεπτέμβριο 2014 ακι οι περισσότεροι έχουν οφειλή από 100 εως 300 ευρώ. Ελάχιστη μηνιαία παρακράτηση θα είναι στο ύψος των 50 ευρώ και θα παρακρατείται εως και σε 24 δόσεις. Σε ειδικές περιπτώσεις συντάξεων χηρείας ή ανηλίκων τέκνων το όριο παρακράτησης ανά δόση είναι 20 ευρω