Οικονομία

Στον «αέρα» οι εργαζόμενοι στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Στον «αέρα» οι εργαζόμενοι στο Μετρό Θεσσαλονίκης
Στον «αέρα» οι εργαζόμενοι στο Μετρό Θεσσαλονίκης Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Κίνδυνο να χάσουν την εργασία τους, διατρέχουν οι περίπου 280 εργαζόμενοι στο Μετρό της Θεσσαλονίκης, καθώς οι ανάδοχοι κατασκευής του έργου (ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική), έχουν σταματήσει τις εργασίας και έχουν ήδη καταθέσει στο υπουργείο Εργασίας, σχέδιο ομαδικών απολύσεων.

 Νωρίτερα, το Σωματείο των Εργαζομένων στον Κατασκευαστικό Τομέα του Μετρό Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας, κ. Πάνο Σκουρλέτη και τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών, κ. Χρήστο Σπίρτζη.

Από το υπουργείο Εργασίας, ξεκαθαρίστηκε ότι θα εξαντληθούν τα όρια των θεσμικών του αρμοδιοτήτων και θα αξιοποιηθεί κάθε περιθώριο διαβούλευσης, για να προστατευθεί η απασχόληση στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Ήδη έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες νόμιμες ενέργειες για την προστασία των εργαζομένων σε περίπτωση ομαδικών απολύσεων. Σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για να συνεχιστεί απρόσκοπτα το έργο, με προτεραιότητα στην προάσπιση της εργασίας και στη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Σε κάθε περίπτωση, θα αξιολογηθεί και το κοινωνικό «βάρος» του έργου, για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Ας σημειωθεί ότι χρειάστηκε λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, η παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Δημήτρη Στρατούλη, για να δοθεί 20αήμερη παράταση στο αίτημα της εταιρίας για ομαδικές απολύσεις. Η ΑΕΓΕΚ υπέβαλλε το εν λόγω αίτημα στις 20 Ιανουαρίου όταν είχε προηγηθεί θετική απόφαση της επιτροπής διαιτησίας για τον εργολάβο. Η κοινοπραξία ζήτησε τη διάλυση της σύμβασης με την Αττικό Μετρό. Η τελευταία αντιπρότεινε την υπογραφή συμπληρωματικής σύμβασης. Από τις αρχές Ιανουαρίου οι εργασίες στο Μετρό Θεσσαλονίκης έχουν σταματήσει εντελώς και μάλλον το αίτημα για ομαδικές απολύσεις, έρχεται ως μέσο πίεσης στη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη, ανάμεσα στην Αττικό Μετρό και στην κοινοπραξία.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης, η βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Δέσποινα Χαραλαμπίδου και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτης Φάμελλος.