Οικονομία

Παραιτήθηκε, αφήνοντας αιχμές, ο διοικητής του ΟΑΕΔ

ΟΑΕΔ: Παραιτήθηκε, αφήνοντας αιχμές, ο Αμπατζόγλου ΟΑΕΔ: Παραιτήθηκε, αφήνοντας αιχμές, ο Αμπατζόγλου
Παραιτήθηκε, αφήνοντας αιχμές, ο διοικητής του ΟΑΕΔ Επιστολή  παραίτησης προς τον υπουργό Εργασίας, κ. Πάνο Σκουρλέτη, απέστειλε σήμερα ο διοικητής του ΟΑΕΔ, κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου. Σε αυτή κάνει λόγο για προγράμματα απασχόλησης, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από περισσότερους από 100.000 ανέργους, αλλά χρειάζονται «άμεση πολιτική απόφαση» για να υλοποιηθούν.

Πρόκειται για τα εξής προγράμματα:
-    Κοινωφελής εργασία.
-    Προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.
-    Εμπροσθοβαρή προγράμματα που έχουν ήδη εγκριθεί και έχουν ήδη υποβληθεί πολλές δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις ανέργων.
-    Πολλές δράσεις μαθητείας, επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και πρακτικής άσκησης.
-    Δράσεις για το πρόγραμμα «Εγγύηση για τη Νεολαία».
Ο κ. Αμπατζόγλου, στην επιστολή παραίτησής του, κάνει ειδική αναφορά στις οφειλές που έχουν δημιουργηθεί από το ΙΚΑ και οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχονται σε αρκετά δις ευρώ και η μη καταβολή τους, δημιουργεί πρόβλημα στις δράσεις κοινωνικής πολιτικής, που προσπαθεί να υλοποιήσει ο Οργανισμός. Ειδική αναφορά υπάρχει στην επιστολή παραίτησης, τόσο για την ενίσχυση του ΟΑΕΔ με προσωπικό, όσο και για την προσπάθεια αναδιοργάνωσής του.  Ο κ. Αμπατζόγλου αναφέρθηκε και στα ταμειακά διαθέσιμα του Οργανισμού, για τα οποία το ΔΣ επιφυλάχθηκε να μεταφέρει στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), μέχρι να υπάρξει συμφωνία ότι δεν θα τιτλοποιηθούν και άρα δεν θα κινδυνεύσουν με μελλοντικό «κούρεμα». Υπολογίζεται ότι τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε περίπου 450 εκατ ευρώ, από τα οποία σε πρώτη φάση, έγινε προσπάθεια να μετατραπούν σε κρατικά ρέπος, τα 130 εκατ ευρώ.
Τη θέση του κ. Αμπατζόγλου στη διοίκηση του ΟΑΕΔ, πρόκειται να αναλάβει η κα Μαρία Καραμεσίνη, καθηγήτρια πανεπιστημίου, που είχε αναλάβει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τα ζητήματα της εργασίας.