Οικονομία

O Βαρουφάκης παραμείνει στις Βρυξέλλες

O Βαρουφάκης παραμείνει στις Βρυξέλλες O Βαρουφάκης παραμείνει στις Βρυξέλλες
O Βαρουφάκης παραμείνει στις Βρυξέλλες Στις Βρυξέλλες για να εποπτεύσει και να συντονίσει τις πρώτες επαφές των τεχνικών κλιμακίων κυβέρνησης - δανειστών, θα παραμείνει μέχρι τουλάχιστον και αύριο, Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Πηγές προσκείμενες στον κ. Βαρουφάκη τόνιζαν ότι δεν έχει νόημα αυτές τις ημέρες να πάνε στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως κάτι τέτοιο θα ήταν «διπλωματικά unfair».

Χθες ο υπουργός Οικονομικών στις δηλώσεις του μετά το Eurogroup ξεκαθάρισε πως ο ρόλος της τρόικας, όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα, έχει τελειώσει οριστικά, ωστόσο διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα θα παρέχει στους θεσμούς όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται και επιβεβαίωσε πως την Τετάρτη θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι οι διαβουλεύσεις θα γίνουν στις Βρυξέλλες αλλά θα υπάρξουν σε κάποιες περιπτώσεις και αποστολές τεχνοκρατών στην Ελλάδα

Οι διαβουλεύσεις γίνονται με φόντο τα σχεδόν άδεια κρατικά ταμεία και είναι ενδεικτικό της πίεσης ότι ο επικεφαλής του Eurogroup επεσήμανε ότι αυτό θα βοηθήσει να μπει σε τροχιά το πρόγραμμα.

Σε άρθρο του Bloomberg, έρχονται στο φως αποκαλυπτικοί διάλογοι μεταξύ του Μάριο Ντράγκι και του Γ. Βαρουφάκη, όπου ο επικεφαλής της ΕΚΤ εμφανίζεται να ζητά από τον Έλληνα υπουργό πρόσβαση στα στοιχεία που αποτυπώνουν το κενό χρηματοδότησης.

Σύμφωνα, μάλιστα, με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί σε κρίση ρευστότητας εντός 2 ή 3 εβδομάδων. Γι' αυτό το λόγο κρίθηκε αναγκαίο να ξεκινήσουν άμεσα οι τεχνικές συζητήσεις.

Οι αναφορές του Γ. Νταϊσελμπλουμ στην ανάγκη παρουσίας τεχνικών κλιμακίων και στην Αθήνα, άναψε, πάντως, φωτιές. Ο Γ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι το μόνο που μπορεί να γίνει είναι η παροχή στοιχείων ενώ στη διαδικασία και στην... ονοματολογία, αναφέρθηκε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.