Οικονομία

Οι τομείς που ο ΟΟΣΑ θα παρέχει ''βοήθεια'' για μεταρρυθμίσεις

Οι τομείς που ο ΟΟΣΑ θα παρέχει ''βοήθεια'' για μεταρρυθμίσεις Οι τομείς που ο ΟΟΣΑ θα παρέχει ''βοήθεια'' για μεταρρυθμίσεις
Οι τομείς που ο ΟΟΣΑ θα παρέχει ''βοήθεια'' για μεταρρυθμίσεις Τους τομείς μεταρρυθμίσεων στους οποίους θα παρέχει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα ανέφερε με ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) μετά την σύναψη συμφωνίας με την χώρα

Όπως επισημαίνεται θα πρόκειται αρχικά για την αγορά εργασίας και την απασχόληση, με στόχο την ενίσχυση της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Σημειώνεται πως αυτό θα γίνει με αναβάθμιση δεξιοτήτων των ανέργων κυρίως των νέων, ενώ η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες.

Από εκεί και πέρα, ο Οργανισμός θα παρέχει τεχνογνωσία στο πλαίσιο της ενίσχυσης του φορολογικού συστήματος. Προτείνει ειδικότερα την εφαρμογή στην Ελλάδα του παγκόσμιου προτύπου για την αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών το οποίο έχει υιοθετηθεί σε περισσότερες απο 90 χώρες. Με το σύστημα αυτό αναφέρεται πως θα εντοπίζονται off shore εταιρίες που φοροδιαφεύγουν ενώ θα δίνεται υποστήριξη στη μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ.

Τρίτον, θα επιχειρηθεί μείωση του διοικητικού φόρτου στις επιχειρήσεις, δηλαδή στις διαδικασίες αδειοδότησης αλλά και με στόχο την μεγαλύτερη χρήση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ενώ το τέταρτο πεδίο θα αφορά στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρησης.

Ο πέμπτος τομέας παροχής τεχνογνωσίας θα αφορά στη διαφάνεια, με παροχή τεχνικής βοήθειας για την κατάρτιση εθνικού σχεδίου κατά της διαφθοράς αλλά και για την κατάρτιση υπαλλήλων για την εφαρμογή νέου νομοθετικού πλαισίου για τις ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις.

Τέλος, θα δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση ολιγοπωλίων και καρτέλ μέσω της δημιουργίας συνθηκών μεγαλύτερου ανταγωνισμού και τη μεταρρύθμιση της αγοράς προιόντων. Αυτό σημειώνεται πως θα γίνει με την αντιμετώπιση της νοθείας στου διαγωνισμούς.