Οικονομία

Στρατούλης: Λύσεις για να αντιμετωπιστούν οι ουρές του ΙΚΑ

Στρατούλης: Λύσεις για να αντιμετωπιστούν οι ουρές του ΙΚΑ Στρατούλης: Λύσεις για να αντιμετωπιστούν οι ουρές του ΙΚΑ
Στρατούλης: Λύσεις για να αντιμετωπιστούν οι ουρές του ΙΚΑ Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Οι ουρές στο ΙΚΑ, που ταλαιπώρησαν χιλιάδες ασφαλισμένους, στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν ανανέωση της ασφαλιστικής τους ικανότητας, δημιουργήθηκαν κυρίως από πολίτες τρίτων χωρών (45-60%), για τους οποίους δεν υπάρχουν στοιχεία για άδεια διαμονής

Ακολούθησαν οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι ασφαλισμένοι που έσπευσαν να προχωρήσουν στην απογραφή των προστατευόμενων μελών τους (19-27%), αλλά και άνεργοι (11%). Τα παραπάνω στοιχεία προέκυψαν από ανάλυση που πραγματοποίησε η ειδική επιτροπή, που συγκροτήθηκε για να προτείνει λύσεις για το συγκεκριμένο θέμα, πριν από μία εβδομάδα. Η επιτροπή, διαπίστωσε τα παραπάνω στοιχεία, χρησιμοποιώντας στατιστικά δεδομένα από την εξυπηρέτηση του κοινού στο τμήμα μητρώου τεσσάρων αντιπροσωπευτικών υποκαταστημάτων του ΙΚΑ (Πατησίων, Αλεξάνδρας, Παγκράτι, Καλλιθέα) από 5 έως 11 Μαρτίου και στα οποία δημιουργήθηκαν ουρές το προηγούμενο διάστημα.

Οι λύσεις που προτάθηκαν εστιάζονται κυρίως στη βελτίωση της αυτοματοποιημένης ηλεκτρονικής ενημέρωσης, για χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας άμεσων και έμμεσων μελών του ΙΚΑ. Την ίδια στιγμή όμως διαπιστώθηκε ότι πρέπει να αναζητηθούν επιπλέον κανάλια εξυπηρέτησης για εκείνους τους ασφαλισμένους που είναι αναγκασμένοι λόγω έλλειψης δεδομένων, να παρουσιαστούν στα υποκαταστήματα του Ιδρύματος.

Προωθούνται οι εξής δράσεις αντιμετώπισης του προβλήματος:

α. Έναρξη παραγωγικής λειτουργίας της διαδικτυακής εφαρμογής του ΙΚΑ για την καταχώρηση των προστατευόμενων μελών. Η εφαρμογή αφορά στην καταχώρηση μελών, που έχουν ήδη ενσωματωθεί στο οικογενειακό βιβλιάριο του ασφαλισμένου αξιοποιώντας περίπου 700.000 εγγραφές που υπάρχουν στο μητρώο του ΑΜΚΑ και επιβεβαιώνονται τους τελευταίους οχτώ μήνες από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

β. Συγκέντρωση έγκυρων στοιχείων της άδειας διαμονής των πολιτών τρίτων χωρών με τη βοήθεια και των ΚΕΠ, μέσω της εφαρμογής του ΑΜΚΑ της ΗΔΙΚΑ, αφού προηγηθεί συνεργασία και συμφωνία με το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών. Στο πλαίσιο αυτό θα προωθηθεί και η διαλειτουργικότητα μεταξύ Υπουργείου Εσωτερικών και Υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων για ομογενοποίηση των στοιχείων άδειας παραμονής που τηρούνται στον ΑΜΚΑ και στα μητρώα των ΦΚΑ.

Ήδη στις 10 Μαρτίου ενημερώθηκε η ασφαλιστική ικανότητα σε 37.514 μακροχρόνια ανέργους και σε 36.344 ασφαλισμένους με υπηκοότητα τρίτης χώρας. Το ίδιο έγινε και στις 13 Μαρτίου με άλλους 7.832 συνταξιούχους που εντοπίστηκαν στο σύστημα «Ήλιος».

Παράλληλα, η επιτροπή ξεκίνησε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για 28.532 υπηκόους τρίτων χωρών, οι οποίοι από το σύστημα «Εργάνη» φαίνεται ότι έχουν στοιχεία άδειας διαμονής. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει η απαραίτητη διασταύρωση με το υπουργείο Εσωτερικών, για να υπάρξει στη συνέχεια και η ανάλογη ενσωμάτωση στο Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης. Την ίδια στιγμή, εντοπίστηκαν άλλοι 57.240 μακροχρόνια άνεργοι, για τους οποίους θα προχωρήσει η επεξεργασία για όσους δεν εντάσσονται για πρώτη φορά στην ομάδα των μακροχρόνια ανέργων. Όσοι εντάσσονται για πρώτη φορά στην κατηγορία των μακροχρονίως ανέργων θα πρέπει να επιλέξουν, εάν θα κάνουν χρήση της ιδιότητας του μακροχρόνια ανέργου ή του προστατευόμενου μέλους άλλου ασφαλισμένου με ενεργή ασφαλιστική ικανότητα, αξιοποιώντας την ηλεκτρονική εφαρμογή του ΙΚΑ.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Δημήτρης Στρατούλης έδωσε εντολή για την συνέχιση του έργου της ειδικής ομάδας, που έχει συγκροτηθεί για αυτό τον σκοπό με συντονιστή τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΗΔΙΚΑ, κ. Χρήστο Χάλαρη, μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών της, ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.