Οικονομία

Πιλοτικά ηλεκτρονικά η θεώρηση βιβλιαρίου υγείας ΙΚΑ σε έμμεσα ασφαλισμένους

Πιλοτικά ηλεκτρονικά η θεώρηση βιβλιαρίου υγείας ΙΚΑ σε έμμεσα ασφαλισμένους Πιλοτικά ηλεκτρονικά η θεώρηση βιβλιαρίου υγείας ΙΚΑ σε έμμεσα ασφαλισμένους
Πιλοτικά ηλεκτρονικά η απογραφή και η θεώρηση βιβλιαρίου υγείας ΙΚΑ για τους έμμεσα ασφαλισμένους Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Η απογραφή και η απόδοση της ασφαλιστικής ικανότητας για έμμεσα ασφαλισμένους, όπως επίσης και η εξέλιξη του αιτήματος απογραφής και απόδοσης της ασφαλιστικής ικανότητας, είναι δύο από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που έθεσε σε λειτουργία του ΙΚΑ.

Σε μια προσπάθεια επίτευξης της καλύτερης δυνατής εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, τέθηκαν σε εφαρμογή πιλοτικά οι παραπάνω υπηρεσίες, που στοχεύουν στο να περιορίσουν την προσέλευση των ασφαλισμένων στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συναλλαγή θα ολοκληρώνεται μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών.

Επισημαίνεται ότι ειδικά η περίπτωση της χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας σε έμμεσα ασφαλισμένους, είχε προκαλέσει τεράστιες ουρές και πολύ μεγάλη ταλαιπωρία στα υποκαταστήματα του Ιδρύματος, πριν από ενάμιση μήνα. Είχε οδηγήσει μάλιστα τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρη Στρατούλη, στη σύσταση επιτροπής που θα επεδίωκε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, δίνεται στο εξής η δυνατότητα απογραφής (απόδοση Αριθμού Μητρώου ασφαλισμένου ΑΜΑ) των έμμεσα ασφαλισμένων (σύζυγος και τέκνα) που είναι ήδη καταχωρημένα στο Οικογενειακό Βιβλιάριο Υγείας, με παράλληλη απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας (Ηλεκτρονική θεώρηση Βιβλιαρίου Υγείας).

Σημειώνεται ότι η δράση υλοποιείται πιλοτικά σε περιορισμένη κλίμακα ασφαλισμένων, στους οποίους έχει σταλεί ηλεκτρονικά πρόσκληση συμμετοχής. Οι λοιποί ασφαλισμένοι δεν απαιτείται να κάνουν καμία ενέργεια, εάν προηγουμένως δεν προσκληθούν ηλεκτρονικά ή με άλλο τρόπο από το ΙΚΑ. (π.χ. Δελτίο τύπου, ατομική πρόσκληση στη διεύθυνση κατοικίας).

Για την πρόσβαση στις ανωτέρω Υπηρεσίες απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει προηγηθεί η πιστοποίηση του ασφαλισμένου στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.