Οικονομία

Ταμειακά διαθέσιμα: Η προίκα των Ταμείων στο στόχαστρο της κυβέρνησης

Ταμειακά διαθέσιμα: Η προίκα των Ταμείων στο στόχαστρο της κυβέρνησης
Ταμειακά διαθέσιμα: Η προίκα των Ταμείων στο στόχαστρο της κυβέρνησης Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Η μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, στην ΤτΕ, για να μετατραπούν σε κρατικά ρέπος και να βελτιώσουν έτσι την ρευστότητα της κεντρικής κυβέρνησης, έγινε αντικείμενο συζήτησης σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας.

Υπό την προεδρεία του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλη, καταβλήθηκε προσπάθεια να πειστούν οι διοικητές των Ταμείων, έτσι ώστε να παρθούν οι απαραίτητες αποφάσεις από τα διοικητικά συμβούλια, των οποίων προϊστανται και να δοθούν τα ταμειακά διαθέσιμα στην ΤτΕ.

Όμως παρά το γεγονός ότι ειπώθηκε πως με νέο έγγραφό της η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, προσπαθεί να κάνει πιο δελεαστική την αρχική της πρόταση και να πείσει για το αγαθό των προθέσεων, οι διοικητές των ταμείων παρέμειναν επιφυλακτικοί. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα αναμένεται να τεθεί εκ νέου στα διοικητικά συμβούλια που έχουν προγραμματιστεί για αύριο ή για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με τις προσδοκίες να παραμένουν χαμηλές. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι στην περίπτωση που τα διοικητικά συμβούλια λάβουν θετική απόφαση, τότε τα δημόσια ταμεία θα μπορούσαν να αποκτήσουν επιπλέον ρευστότητα, που θα έφτανε τα 2 δισ. ευρώ, το λιγότερο.

Πρόκειται για ένα ποσό που θα βοηθούσε σημαντικά, την προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική πλευρά, έτσι ώστε να καλύψει τις υποχρεώσεις της χώρας για την καταβολή μισθών και συντάξεων, αλλά και για κάλυψη δανείων στο εξωτερικό, το επόμενο δίμηνο. Υπενθυμίζεται ότι τα ποσά που μετατρέπονται σε κρατικά ρέπος, καρπώνονται ετήσιο επιτόκιο σχεδόν 2,4%, σημαντικά υψηλότερο από εκείνο που προσφέρουν τα τραπεζικά ιδρύματα.