Οικονομία

Ασφάλιση στο ΤΑΠΙΤ για όλους τους ξενοδοχοϋπάλληλους της χώρας

Ασφάλιση στο ΤΑΠΙΤ για όλους τους ξενοδοχοϋπάλληλους της χώρας Ασφάλιση στο ΤΑΠΙΤ για όλους τους ξενοδοχοϋπάλληλους της χώρας
Ασφάλιση στο ΤΑΠΙΤ για όλους τους ξενοδοχοϋπάλληλους της χώρας Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Δικαίωμα ασφάλισης στον Τομέα Πρόνοιας του ΤΑΠΙΤ, έχουν στο εξής οι ξενοδοχοϋπάλληλοι όλης της χώρας. Σύμφωνα με γενικό έγγραφο της διοίκησης του ΙΚΑ, δίνεται η δυνατότητα της ασφάλισης, ενεργοποιώντας έτσι, προηγούμενη υπουργική απόφαση, που είχε παρθεί από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, από τον πρώην υφυπουργό Εργασίας, Αντώνη Μπέζα

Υπολογίζεται ότι στο μητρώο του ΤΑΠΙΤ θα προστεθούν το λιγότερο άλλοι 30.000 ξενοδοχοϋπάλληλοι και έτσι, από τους περίπου 90.000 που υπάρχουν σήμερα, θα αυξηθούν στις 120.000, αυξάνοντας ταυτόχρονα και τα έσοδα του Ταμείου.

Στο έγγραφο τονίζεται ότι επεκτείνεται στο εξής η ασφαλιστική κάλυψη, για την παροχή του εφάπαξ βοηθήματος στους εργαζόμενους των ξενοδοχείων όλης της χώρας, που κατ’ εξαίρεση δεν υπήρχε μέχρι σήμερα. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Καλαμάτας, όπου ενώ η πρωτεύουσα του νομού Μεσσηνίας, ήταν ενταγμένη στις περιοχές της χώρας και έτσι τα ξενοδοχεία που βρίσκονται εκεί ήταν υποχρεωμένη στην καταβολή της ανάλογης εισφοράς, δεν ίσχυε όμως το ίδιο και για τον υπόλοιπο νομό. Ως αποτέλεσμα αυτής της στρέβλωσης ήταν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται εκτός της Καλαμάτας, αλλά εντός του νομού Μεσσηνίας, να μην υποχρεώνονται να καταβάλλουν τις εισφορές αυτές και οι απώλειες για το Ταμείο να είναι πολύ μεγάλες.

Συνεπώς, η τροποποίηση της ισχύουσας διάταξης, αφορά μόνο τις περιοχές εκείνες, που έως σήμερα, βρίσκονταν εκτός ασφαλιστικής κάλυψης του Τομέα Πρόνοιας Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ) και ειδικότερα μόνο το σκέλος της κάλυψης των εισφορών υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ)