Οικονομία

Περιθώρια ευελιξίας και στην 13η σύνταξη

Περιθώρια ευελιξίας και στην 13η σύνταξη Περιθώρια ευελιξίας και στην 13η σύνταξη
Περιθώρια ευελιξίας και στην 13η σύνταξη - Ποιες πρόωρες συντάξεις θα είναι παρελθόν Eκτός από το κόψιμο των προκλητικών πρόωρων συνταξιοδοτήσεων η διαπραγμάτευση και η επίτευξη άμεσης συμφωνίας για να ξεκλειδώσει η χρηματοδότηση απο τους δανειστές αναγκάζει την κυβέρνηση να «βλέπει» περιθώρια ευελιξίας και σε ό,τι αφορά την 13η σύνταξη

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί την επαναφορά στην 13η σύνταξη στο τέλος της φετινής χρονιάς, για τους συνταξιούχους που οι μηνιαίες αποδοχές τους δεν υπερβαίνουν τα 700 ευρώ.

Τώρα φαίνεται ότι μπαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ενδεχόμενο να μεταφερθεί η συγκεκριμένη παρέμβαση σε άλλο έτος, όταν τα δημοσιονομικά της χώρας θα είναι σε καλύτερη κατάσταση. Εναλλακτικά, εξετάζεται το ενδεχόμενο να προκύψει είτε χορήγηση της συγκεκριμένης παροχής, κατά το ήμισυ, είτε χορήγησή της σε λιγότερους από το 1.200.000 συνταξιούχους που τη δικαιούνται σήμερα, δηλαδή να μειωθεί το πλαφόν

Οι εκπρόσωποι των «θεσμών» δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να βάλει τέλος στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αλλά αντίθετα προσπαθεί να περιορίσει τη συζήτηση στο σκέλος των εθελούσιων εξόδων που πραγματοποίησαν τράπεζες και πρώην ΔΕΚΟ και να ζητήσει να καλύψουν τη δαπάνη που προκάλεσαν στα Ταμεία, μέσω αναλογιστικών μελετών. Θέλουν «εδώ και τώρα» να εξαφανιστούν όλες οι διατάξεις που αφορούν περιπτώσεις πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Η κυβέρνηση προσπαθεί να διασώσει τα ευνοϊκότερα όρια ηλικίας σε επαγγέλματα «ειδικών συνθηκών», αλλά και σε περιπτώσεις μητέρων με ανήλικο τέκνο ή ανάπηρων.

Στον αντίποδα η ελληνική πλευρά, επιθυμεί να μην πραγματοποιηθεί τίποτα από τα παραπάνω, αλλά τα «καυτά» θέματα του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων, να μεταφερθούν για την ευρύτερη διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει τον Ιούνιο και θα αφορά το συνολικό πρόβλημα χρέους της ελληνικής οικονομίας.

Τα εργασιακά δεν περιλαμβάνονται στη συζήτηση που έχει γίνει για την ενδιάμεση συμφωνία, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι απ΄ όσο γνωρίζει τα ζητήματα που σχετίζονται με τα εργασιακά δεν αναφέρονται στο πολυνομοσχέδιο, ωστόσο τόνισε ότι θα προχωρήσουν ανεξαρτήτως του πολυνομοσχεδίου.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η συμφωνία που θα προκύψει δεν θα μας πηγαίνει πίσω και πρόσθεσε ότι «μια κυβέρνηση που έχει κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ σε καμία περίπτωση δεν θα διανοείτο να πάει πίσω στα ζητήματα του κατώτατου μισθού και των συλλογικών συμβάσεων».