Οικονομία

Εκθετήριο αγροτικών προϊόντων στο νομό Σερρών

Εκθετήριο αγροτικών προϊόντων στο νομό Σερρών Εκθετήριο αγροτικών προϊόντων στο νομό Σερρών Φωτογραφία: Εκθετήριο αγροτικών προϊόντων στο νομό Σερρών
Εκθετήριο αγροτικών προϊόντων αποκτά ο νομός Σερρών. Εκθετήριο αγροτικών προϊόντων πρόκειται να λειτουργήσει στον δήμο Ν. Ζίχνης τού νομού Σερρών, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Σκοπός του εκθετηρίου αγροτικών προϊόντων, που αποτελεί το μοναδικό στο νομό Σερρών, είναι να δοθεί η δυνατότητα στους παραγωγούς του δήμου να προωθούν και να εκθέτουν τα προϊόντα τους καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Το εκθετήριο έχει κατασκευαστεί σε έκταση τεσσάρων στρεμμάτων και βρίσκεται στον επαρχιακό δρόμο Γαζώρου - Ν.Ζίχνης. Το έργο κατασκευής του δημοπρατήθηκε μέσα από πιστώσεις του διασυνοριακού προγράμματος "LOFT"- διασυνοριακή συνεργασία Ελλάδας- Βουλγαρίας 2007-2013.

"Βασικός στόχος του δήμου είναι να εξασφαλίσει στους παραγωγούς 'στέγη' για την έκθεση των προϊόντων τους, ενώ οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να αγοράζουν από τους ίδιους τους παραγωγούς, χωρίς μεσάζοντες. Πρόκειται για ένα πρωτοπόρο έργο, που πραγματοποιήθηκε μετά την παρακίνηση που δεχθήκαμε από τους παραγωγούς της περιοχής" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ν. Ζίχνης Ανδρέας Δαϊρετζής.

"Ντεμπούτο" στο εκθετήριο αγροτικών προϊόντων θα κάνει το φημισμένο κεράσι της περιοχής, με τους παραγωγούς από τα δημοτικά διαμερίσματα Αναστασιάς και Γαζώρου να εκθέτουν τα προϊόντα τους, αναζητώντας -μεταξύ άλλων- συνεργασίες με τη γειτονική Βουλγαρία και άλλες βαλκανικές χώρες.

Ήδη, κάποιοι παραγωγοί μελιού από τον δήμο Ν. Ζίχνης "έκλεισαν" συμφωνίες για εξαγωγές σε χώρες της Βαλκανικής, αλλά και του αραβικού κόσμου, μετά τη συμμετοχή τους σε εκδήλωση προώθησης αγροτικών προϊόντων που πραγματοποιήθηκε, στα τέλη Απριλίου (23-25/4), στη Θεσσαλονίκη. Στόχος της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος "LOFT", στο συνεδριακό κέντρο "Ν. Γερμανός" της HELEXPO-ΔΕΘ, ήταν η ανάπτυξη συνεργασιών και δικτυώσεων μεταξύ τοπικών παραγωγών της διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας-Βουλγαρίας.

Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος, παραγωγοί αγροτικών προϊόντων του δήμου Ν. Ζίχνης και μέλη του Μικρασιατικού πολιτιστικού συλλόγου Μαυρολόφου θα επισκεφθούν, αύριο, το Άνω Νευροκόπι (Γκότσε Ντέλτσεφ) της Βουλγαρίας, προκειμένου να συμμετάσχουν σε τοπικό φεστιβάλ προϊόντων.

Ο βουλγαρικός δήμος και ο δήμος Ν. Ζίχνης είναι εταίροι στο "LOFT", η "αυλαία" του οποίου πέφτει την Κυριακή 7 Ιουνίου, με τη "Γιορτή του Κερασιού", που θα πραγματοποιηθεί στο Γάζωρο, τοπικό διαμέρισμα που έχει ταυτιστεί με την παραγωγή κερασιού.