Οικονομία

Στρατούλης: Η ΚΥΑ για τους ανασφάλιστους, βήμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

Στρατούλης: Η ΚΥΑ για τους ανασφάλιστους, βήμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης Στρατούλης: Η ΚΥΑ για τους ανασφάλιστους, βήμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης
Στρατούλης: Η ΚΥΑ για τους ανασφάλιστους, βήμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Ως το δεύτερο σημαντικό βήμα, μετά το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με την οποία εντάσσονται όλοι οι ανασφάλιστοι στο δημόσιο σύστημα υγείας

Ο κ. Στρατούλης σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τους αναπληρωτές υπουργούς Υγείας (Α. Ξανθό), Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Θ. Φωτίου) και Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Γ. Κατρούγκαλο), δήλωσε ότι «αυτό το μέτρο αποτελεί αδήριτη κοινωνική ανάγκη, καθώς οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια ανάγκασαν εκατοντάδες χιλιάδες να βγουν από την προστασία της υγείας, από την ασφάλιση της υγείας, είτε επειδή έμειναν άνεργοι, είτε επειδή έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους».

Τονίστηκε επίσης, ότι δεν μπήκαν εισοδηματικά κριτήρια, για να μπορέσουν να καλυφθούν όλοι οι ανασφάλιστοι.   Τα μοναδικά κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για τους άνω των 18 ετών, είναι να έχουν νόμιμη διαμονή στη χώρα και να έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα, ενώ για τους ανασφάλιστους κάτω των 18 ετών, δηλαδή τους ανήλικους, δεν απαιτούνται ούτε νομιμοποιητικά έγγραφα.  

Ο κ. Στρατούλης δεσμέυτηκε ότι το υπουργείο Εργασίας, θα παράσχει κάθε βοήθεια για την υλοποίηση της κοινής υπουργικής απόφασης, αλλά και για τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που μπορεί να χρειαστούν. Στόχος είναι να εκδίδονται, όσο πιο γρήγορα γίνεται, οι αποφάσεις για την έκδοση των βιβλιαρίων υγείας των ανασφάλιστων.  Αυτό θα μπορεί να γίνει αξιοποιώντας την ΗΔΙΚΑ, το σύστημα ΑΤΛΑΣ και το ηλεκτρονικό μητρώο για τον ΑΜΚΑ.