Οικονομία

Στο εισαγγελέα συνταξιούχοι και υπάλληλοι για το σκάνδαλο του ΤΕΑΠΕΤΕ

Στο εισαγγελέα συνταξιούχοι και υπάλληλοι για το σκάνδαλο του ΤΕΑΠΕΤΕ Στο εισαγγελέα συνταξιούχοι και υπάλληλοι για το σκάνδαλο του ΤΕΑΠΕΤΕ
Στο εισαγγελέα συνταξιούχοι και υπάλληλοι για το σκάνδαλο του ΤΕΑΠΕΤΕ Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Στα 8 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η «μαύρη» τρύπα που δημιουργήθηκε από το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης των πρώην υπαλλήλων της Εμπορικής Τράπεζας (ΤΕΑΠΕΤΕ), από τις δεκάδες περιπτώσεις που εντοπίστηκε ότι χορηγήθηκαν παράνομα διπλές συντάξεις, το χρονικό διάστημα 2007 – 2013.

Μάλιστα ήδη εστάλη στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών από τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρη Στρατούλης, η έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, για το συγκεκριμένο ταμείο. Η επιβάρυνση που προκλήθηκε, αφορά κυρίως στο ΙΚΑ και στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), αφού από τα έως τώρα στοιχεία προκύπτει ότι σε ορισμένους ασφαλισμένους του δινόταν παρανόμως, ταυτόχρονα, προσυνταξιοδοτικό βοήθημα και σύνταξη.

Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεση ελέγχου τονίζεται ότι έχουν εντοπιστεί 336 περιπτώσεις ασφαλισμένων του ΤΕΑΠΕΤΕ οι οποίοι λάμβαναν παρανόμως δύο συντάξεις, ενώ έχουν βρεθεί και οι υπάλληλοι που υπέγραψαν τις συγκεκριμένες συνταξιοδοτικές αποφάσεις. Ουσιαστικά, έπρεπε να λαμβάνουν το προσυνταξιοδοτικό τους βοήθημα, μέχρι να βγει η σύνταξή τους από το ΙΚΑ. Όμως εκείνοι συνέχιζαν να το εισπράττουν παράλληλα με την καταβολή και της σύνταξης του ΙΚΑ, μέχρι να εντοπιστούν. Από αυτή την παράτυπη καταβολή συντάξεων, μόνο στο ΕΤΕΑ το άνοιγμα ανέρχεται στο 1,45 εκατ. ευρώ και τα ποσά που εισέπραξαν οι ωφελούμενοι κυμαίνονται από 21.000 έως 163.000 ευρώ.

Με βάση τη διαδικασία που ίσχυε στο ΤΕΑΠΕΤΕ, ένας πρώην υπάλληλος της Εμπορικής Τράπεζας θα μπορούσε να βγει στη σύνταξη στην ηλικία των 55 ετών και να λαμβάνει σύνταξη από το προσυνταξιοδοτικό βοήθημα που χορηγεί το ταμείο, μέχρι την ηλικία των 62 ετών. Η συγκεκριμένη ευνοϊκή διάταξη, αξιοποιήθηκε από ασφαλισμένους, που σε κάποιες περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι σύμφωνα με το ΙΚΑ συνταξιοδοτήθηκαν το 2013, ενώ είχαν ξεκινήσει να λαμβάνουν συντάξεις από το 2008. Η έκθεση έχει εντοπίσει περιπτώσεις στη Λαμία και στο Βόλο, που εκμεταλλευόμενοι τη μεταφορά των αρχείων του ΤΕΑΠΕΤΕ στο ΕΤΕΑ και τη γενικότερη γραφειοκρατία, κατάφεραν να λαμβάνουν διπλές συντάξεις επί μία εξαετία. Ταυτόχρονα όμως βρέθηκαν και περιπτώσεις ασφαλισμένων, που εντόπισαν οι ίδιοι το πρόβλημα και με επιστολή τους προς το ΕΤΕΑ, ζήτησαν να γίνει συμψηφισμός της σύνταξής τους, για να μην βρεθούν υπόλογοι και κινδυνεύσουν με ποινικές ευθύνες.

Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη «Όσοι καταχράστηκαν δημόσια χρήματα δεν βρίσκονται στο απυρόβλητο, καθώς η δικαιοσύνη θα αποδώσει τις ευθύνες από όπου κι αν προέρχονται. Ενισχύουμε την ανεξάρτητη απονομή της Δικαιοσύνης και θα ενισχύσουμε τη δυνατότητά της να λειτουργεί και να αποδίδει δίκαιο».