Οικονομία

ΟΑΕΔ: Στο Brussels Group η Καραμεσίνη για τα νεα προγράμματα

Στο Brussels Group η Καραμεσίνη για τα προγράμματα του ΟΑΕΔ Στο Brussels Group η Καραμεσίνη για τα προγράμματα του ΟΑΕΔ
Στο Brussels Group η Καραμεσίνη για τα προγράμματα του ΟΑΕΔ Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Στο Brussels Group κλήθηκε εσπευσμένα να παραστεί αύριο η νέα διοικητής του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη. Η συζήτηση που αναμένεται να γίνει θα εστιαστεί σε πρώτη φάση στο ζήτημα της πορείας των εν εξελίξει προγραμμάτων απασχόλησης, αλλά και στο πώς μπορούν να προκύψουν νέα, που θα συνδράμουν στον περιορισμό της ανεργίας στη χώρα.

Αξίζει να επισημανθεί ότι, το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, για το οποίο οι εκπρόσωποι των «θεσμών» έχουν εκφραστεί κατά το παρελθόν με κολακευτικά σχόλια και αφορά την κάλυψη 52.000 θέσεων πεντάμηνης απασχόλησης, σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, προχωράει με πολύ αργά βήματα. Έως τώρα, έχει ολοκληρωθεί η υποβολή αιτήσεων για τις πρώτες 32.000 θέσεις σε δήμους και περιφέρειες, χωρίς ακόμα να έχει γίνει η ανάρτηση των προσωρινών πινάκων των δικαιούχων. Οι υπόλοιπες 20.000 θέσεις, αναμένεται να προκηρυχθούν εντός του μήνα, ξεχωριστά ανά τομέα ενδιαφέροντος.

Σε ό,τι αφορά τα νέα προγράμματα απασχόλησης η κα Καραμεσίνη, συντάσσεται πλήρως με τις τοποθετήσεις της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Ράνιας Αντωνοπούλου, η οποία θεωρεί ότι πρέπει να είναι μεγαλύτερης διάρκειας, έως και ενός έτους. Επίσης, πρέπει οι νέες θέσεις εργασίας που θα δίνονται σε ανέργους, να έχουν την χρηματοδότηση του δημόσιου τομέα, αλλά να απευθύνονται στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Στόχος πρέπει να είναι να κατορθώσουν να απορροφηθούν οι άνεργοι στην απασχόληση, αποκτώντας μόνιμη θέση εργασίας και όχι να υπάρχουν προγράμματα που ουσιαστικά ανακυκλώνουν ανέργους.