Οικονομία

Τι άλλαξε φέτος στο πρόγραμμα Δωρεάν Παιδικές Κατασκηνώσεις

Τι άλλαξε φέτος στο πρόγραμμα Δωρεάν Παιδικές Κατασκηνώσεις Τι άλλαξε φέτος στο πρόγραμμα Δωρεάν Παιδικές Κατασκηνώσεις
Τι άλλαξε φέτος στο πρόγραμμα Δωρεάν Παιδικές Κατασκηνώσεις - Αύξηση εισοδηματικού ορίου και έως 35.000 οι ωφελούμενοι Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Αύξηση του ορίου του ετήσιου εισοδήματος στις 22.000 ευρώ, από 16.000 ευρώ που ήταν πέρσι, για όσους θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα διαμονής παιδιών σε παιδικές κατασκηνώσεις, αποφάσισαν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, όπως φαίνεται στην σχετική ΚΥΑ που εκδόθηκε.

Σκοπός της αύξησης του εισοδηματικού ορίου είναι να μην μείνουν εκτός της συγκεκριμένης παροχής, πολίτες που μπορεί φέτος να είναι άνεργοι, αλλά πέρσι να είχαν εισόδημα από 16.000 – 22.000 ευρώ. Επίσης, στη φετινή Κοινή Υπουργική Απόφαση, τονίζεται ότι το ημερήσιο τροφείο ανέρχεται στα 28 ευρώ, ενώ πέρσι ήταν στα 30 ευρώ. Η επιδότηση του προγράμματος παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με πέρσι στα 17 εκατ ευρώ, ενώ και ο αριθμός των ωφελούμενων διατηρείται στα 35.000 παιδιά.

Πιο αναλυτικά, στην ΚΥΑ που συνυπογράφουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, τονίζονται τα εξής:

*Σκοπός του Προγράμματος Διαμονής Παιδιών σε Παιδικές Κατασκηνώσεις είναι η ψυχαγωγία των τέκνων χαμηλόμισθων εργαζομένων και ανέργων. Αντικείμενο του προγράμματος είναι η επιδότηση των δικαιούχων για τη διαμονή των παιδιών τους σε παιδικές κατασκηνώσεις με τη χορήγηση Επιταγής Διαμονής σε Παιδικές Κατασκηνώσεις.

*Δικαιούχοι του προγράμματος είναι:
-    Ασφαλισμένοι/εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου που έχουν κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος 50 ημέρες στην ασφάλιση του ΙΚΑ  με εισφορές πλήρεις ή μειωμένες υπέρ του καταργηθέντος Οργανισμού Εργατικής Εστίας.

-  Ασφαλισμένες/εργαζόμενες που έλαβαν κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος 50 ημέρες ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας.
-    Ασφαλισμένοι/άνεργοι που έλαβαν κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος τακτική επιδότηση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ διάρκειας τουλάχιστον 2 μηνών.
-    Άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, που έχουν συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων τουλάχιστον 4 μηνών.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στον ΟΑΕΔ,

Ωφελούμενοι του προγράμματος ορίζονται:

- Τα ανήλικα τέκνα της οικογένειας των δικαιούχων που γεννήθηκαν από 01.01.1999 έως 14.06.2009.
-    Παιδιά με αποδεδειγμένη αναπηρία σε ποσοστό 50% και άνω. Ο αριθμός τους θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των προσφερόμενων από τις κατασκηνωτικές επιχειρήσεις θέσεων για παιδιά της κατηγορίας αυτής.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο συνολικός αριθμός των ωφελουμένων παιδιών θα κατανεμηθεί σε ποσοστό 50% για τους δικαιούχους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα με την ιδιότητα του εργαζόμενου και σε ποσοστό 50% για τους δικαιούχους που συμμετέχουν με την ιδιότητα του ανέργου.

 Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τις 15 Ιουνίου έως τις 3 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και έως τις 10 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω.  Η διάρκεια διαμονής κάθε παιδιού ορίζεται έως 15 συνεχόμενες ημέρες κατ' ανώτατο όριο.

Για το κάθε παιδί, θα προκύψει μια επιταγή διαμονής σε παιδικές κατασκηνώσεις, που είναι η επιδότηση του δικαιούχου για τη διαμονή του τέκνου του σε παιδική κατασκήνωση και καλύπτει το ημερήσιο τροφείο του παιδιού του δικαιούχου για όλη τη διάρκεια διαμονής του στην κατασκήνωση.

Το ημερήσιο τροφείο ανέρχεται κατά περίπτωση στα 28 ευρώ ημερησίως, ενώ ειδικά για τα παιδιά με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω στα 52 ευρώ.

Απομένει εντός 15 ημερών από τη δημοσίευση της εν λόγω ΚΥΑ, η νέα διοικητής του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη, να εκδώσει την απαραίτητη δημόσια πρόσκληση, με την οποία θα καλούνται δικαιούχοι αλλά και πάροχοι να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Με τη Δημόσια Πρόσκληση ορίζονται:
-    Οι προϋποθέσεις και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά συμμετοχής των δικαιούχων -ωφελούμενων και των παροχών.
-    Η προθεσμία και η διαδικασία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων και των απαιτουμένων δικαιολογητικών.
-    Η διαδικασία κατάρτισης των Μητρώων Δικαιούχων και του Μητρώου Παροχών.

Η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με μοριοδότηση με ειδικά κριτήρια, τα οποία είναι:

- Το ύψος του πραγματικού οικογενειακού εισοδήματος από κάθε πηγή, όπως αυτό εμφανίζεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα της ΔΟΥ του οικονομικού έτους 2014, για όλους τους δικαιούχους.
-    Ο αριθμός των ανήλικων τέκνων (τέκνων ηλικίας έως 18 ετών).
-    Ο χρόνος συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, με μέγιστο όριο τους 36 μήνες, για τους δικαιούχους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα με την ιδιότητα του ανέργου.

Τα μόρια ανά κριτήριο ορίζονται ως εξής:

Για το οικογενειακό εισόδημα:

• Για πραγματικό οικογενειακό εισόδημα ύψους έως 7.000,00 ευρώ : 80 μόρια.
• Για πραγματικό οικογενειακό εισόδημα ύψους από 7.001,00 έως 10.000,00 ευρώ: 70 μόρια.
• Για πραγματικό οικογενειακό εισόδημα ύψους από 10.001,00 έως 12.000,00 ευρώ: 60 μόρια.
• Για πραγματικό οικογενειακό εισόδημα ύψους από 12.001,00 έως 14.000,00 ευρώ: 50 μόρια.
• Για πραγματικό οικογενειακό εισόδημα ύψους από 14.001,00 έως 16.000,00 ευρώ: 40 μόρια.
• Για πραγματικό οικογενειακό εισόδημα ύψους από 16.001,00 έως 18.000,00 ευρώ 30 μόρια.
• Για πραγματικό οικογενειακό εισόδημα ύψους από 18.001,00 έως 20.000,00 ευρώ: 20 μόρια.
• Για πραγματικό οικογενειακό εισόδημα ύψους από 20.001,00 έως 22.000,00 ευρώ: 10 μόρια.

Για τον αριθμό των ανήλικων τέκνων, δίνονται από 15 μόρια για κάθε ανήλικο τέκνο.

Για το χρόνο εγγεγραμμένης ανεργίας, δίνεται από 1 μόριο για κάθε μήνα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας, με ανώτατο όριο τα 36 μόρια.

 Ο ΟΑΕΔ αναλαμβάνει την υποχρέωση να αναρτήσει προσωρινό μητρώο δικαιούχων και πίνακα αποκλειόμενων δικαιούχων. Οι υποψήφιοι που δεν θα ενταχθούν στο μητρώο ωφελούμενων, έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν μία ηλεκτρονική ένσταση, έως τρεις μέρες μετά την ανάρτηση των σχετικών πινάκων. Στη συνέχεια το ΔΣ του Οργανισμού εξετάζει τις ενστάσεις και καταρτίζονται τελικά τα Οριστικά Μητρώα «Δικαιούχων - Ανέργων» και «Δικαιούχων - Εργαζομένων» και ο οριστικός Πίνακας Αποκλειομένων Δικαιούχων, τα οποία αναρτώνται στην διαδικτυακή πύλη του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr).

Αντίστοιχη υποχρέωση υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων έχουν και οι υποψήφιοι πάροχοι. Κατόπιν της επεξεργασίας των αιτήσεων των παροχών συντάσσεται το προσωρινό Μητρώο Παροχών, όπως και προσωρινός Πίνακας Αποκλειομένων Παροχών. Οι υποψήφιοι που κατέθεσαν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής επίσης έχουν δικαίωμα ηλεκτρονικής υποβολής ένστασης εντός της αποκλειστικής προθεσμίας τριών εργάσιμων ημερών από την επομένη ημέρα της δημοσιεύσεως τους. Κατόπιν εξέτασης των ενστάσεων των παροχών από το Δ.Σ. του Οργανισμού, καταρτίζεται το Οριστικό Μητρώο Παροχών και ο οριστικός Πίνακας Αποκλειομένων Παροχών.

Δείτε εδώ όλη την απόφαση για τις κατασκηνώσεις του ΟΑΕΔ