Οικονομία

ΟΟΣΑ: Βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη σε αντίθετη πορεία η Ελλάδα

ΟΟΣΑ: Βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη σε αντίθετη πορεία η Ελλάδα ΟΟΣΑ: Βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη σε αντίθετη πορεία η Ελλάδα
ΟΟΣΑ: Βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη σε αντίθετη πορεία η Ελλάδα Αμετάβλητη παραμένει η οικονομική προοπτική στις μεγαλύτερες οικονομίες του ανεπτυγμένου και αναδυόμενου κόσμου, με τις ΗΠΑ και την Κίνα να παρουσιάζουν επιβράδυνση στην αναπτυξιακή δυναμική τους, εκτιμά ο ΟΟΣΑ

Επικρατεί, ωστόσο, μεγάλη αισιοδοξία για την Ευρωζώνη διότι φαίνεται να ενισχύεται δυναμικά το οικονομικό κλίμα σε ορισμένα κράτη-μέλη που, μέχρι πρότινος, ήταν παγιδευμένα στη στασιμότητα όπως η Γαλλία και η Ιταλία, σύμφωνα με την πορεία του δείκτη οικονομικού κλίματος (CLIs) του ΟΟΣΑ. H προοπτική ανάπτυξης τους επόμενους έξι μήνες παραμένει αμετάβλητη στα 34 κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ και ειδικότερα στην Ιαπωνία, τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Ινδία.

Ο δείκτης CLIs για την Ελλάδα, η οποία διανύει μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, υποχώρησε στις 102 μονάδες τον Μάρτιο από τις 102,3 τον Φεβρουάριο, υποδεικνύοντας κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας το επόμενο τρίμηνο. Οι 100 μονάδες αποτελούν τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην ανάπτυξη και την ύφεση. Οταν ο σύνθετος δείκτης CLIs κινείται ανοδικά πάνω από τις 100 μονάδες υποδεικνύει ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής μιας οικονομίας. Εάν είναι ήδη πάνω από τις 100 μονάδες αλλά υποχωρεί, τότε δείχνει εξασθένηση της οικονομικής προοπτικής μιας χώρας, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας. Στις περιπτώσεις που ο σύνθετος δείκτης CLIs βρίσκεται κάτω από τις 100 μονάδες με ανοδική πορεία, τότε μια οικονομία εξέρχεται από ύφεση. Αν βρίσκεται κάτω των 100 μονάδων και υποχωρεί περαιτέρω, τότε η οικονομία εισέρχεται σε βαθύτερη ύφεση.

Εν όψει της σημερινής δημοσιοποίησης των στοιχείων για την ανάπτυξη στην Ευρώπη, τα ευρήματα του ΟΟΣΑ είναι ιδιαίτερα θετικά και επιβεβαιώνουν πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ενισχύει την οικονομική προοπτική στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό Νότο.

Ειδικότερα, ο δείκτης CLIs στη Γαλλία αναρριχάται στις 100,8 μονάδες τον Μάρτιο από τις 100,6 μον. τον Φεβρουάριο. Σημειωτέον ότι αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα ενίσχυση της ανάπτυξης στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη, έως και 0,4% για το πρώτο τρίμηνο του 2015 από το 0,1% που είχε παρουσιαστεί το τελευταίο τρίμηνο, πέρυσι. Στην Ιταλία, ο δείκτης CLIs διαμορφώνεται στις 101 μονάδες από τις 100,9 μον. τον Φεβρουάριο, δημιουργώντας ένα κλίμα αισιοδοξίας στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης που ήταν παγιδευμένη σε ύφεση από το 2012.

Στη Γερμανία, την ισχυρότερη οικονομία στην Ευρωζώνη, ο δείκτης CLIs παραμένει στάσιμος στις 99,8 μον. τον Μάρτιο και το Φεβρουάριο. Στην Ισπανία ανέρχεται στις 102,5 μονάδες τον Μάρτιο από τις 102,4 μον. τον Φεβρουάριο. Στην Ιρλανδία, ο δείκτης CLIs ενισχύεται στις 101,9 μον. από τις 101,5 μον. Στη Βρετανία, ένα κράτος-μέλος με πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ενωση που παραμένει εκτός Ευρωζώνης, ο δείκτης CLIs διαμορφώνεται στις 100 μονάδες τον Μάρτιο από τις 100,1 το Φεβρουάριο με την προοπτική ανάπτυξης να παραμένει «σταθερή» όπως επισημαίνει ο ΟΟΣΑ.

Στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ο δείκτης CLIs  υποχωρεί από τις 99,8 μονάδες στις 99,6 μον., ενώ στην Ιαπωνία φθάνει τις 100 μονάδες από τις 99,9 μον. τον Φεβρουάριο. Μια επιβράδυνση της αναπτυξιακής δυναμικής στις ΗΠΑ έγινε ορατή από την υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης στο 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2015 έναντι του 2,2% που είχε καταγραφεί το τελευταίο τρίμηνο του 2014. O γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει το ζήτημα της άνισης ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία, τονίζοντας τις ανισότητες που δημιουργούνται τόσο στις πλούσιες, όσο και στις φτωχές χώρες.

Ο δείκτης CLIs προσμετρά τα κομβικά σημεία στην οικονομική δραστηριότητα και τη μακροπρόθεσμη προοπτική μιας χώρας, λαμβάνοντας υπόψη αλλαγές στα πρώιμα στάδια της παραγωγής, μεταβολές στην οικονομική δραστηριότητα, προσδοκίες του ιδιωτικού τομέα για το μέλλον και την υιοθέτηση νέων μέτρων στη οικονομική πολιτική. Οπως φαίνεται από την πορεία του σύνθετου δείκτη CLIs, οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 έχουν αντικατασταθεί από μια υποτονική οικονομική δραστηριότητα, σε παγκόσμια κλίμακα, λόγω της χαμηλής κατανάλωσης, της μεγάλης έκθεσης των νοικοκυριών σε δάνεια και των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη.