Οικονομία

ΕΤΕΑ: Το ΙΚΑ θα καλύψει το άνοιγμα των 100 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν οι συντάξεις

ΕΤΕΑ: Το ΙΚΑ θα καλύψει το άνοιγμα των 100 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν οι συντάξεις ΕΤΕΑ: Το ΙΚΑ θα καλύψει το άνοιγμα των 100 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν οι συντάξεις
ΕΤΕΑ: Το ΙΚΑ θα καλύψει το άνοιγμα των 100 εκατ. ευρώ για να καταβληθούν οι συντάξεις Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Αλλαγή πλεύσης για τη διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), καθώς μετά από παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, δεν θα προχωρήσει στην επιλογή του να «σπάσει» ομόλογο αξίας 100 εκατ. ευρώ, για να καταβάλλει τις συντάξεις του επόμενου μήνα.

Μετά από παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρη Στρατούλη, τα χρήματα αυτά, θα δοθούν από το ΙΚΑ προς το ΕΤΕΑ, καθώς αποτελούν ένα μέρος από τα κεφάλαια που χρωστάει το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας προς το μεγαλύτερο επικουρικό ταμείο. Ας σημειωθεί ότι το ΕΤΕΑ, που διαθέτει περιουσία άνω των 2 δισεκ ευρώ, έχει επίσης προσδοκώμενα έσοδα, κυρίως  από μη απόδοση ασφαλιστικών εισφορών από το ΙΚΑ, που φτάνουν το 1 δισεκ ευρώ.

Η κατάσταση στο ΕΤΕΑ έχει χειροτερεύσει τους τελευταίους μήνες, αφού το Ταμείο είναι υποχρεωμένο να καταβάλλει σε μηνιαία βάση, συντάξεις που αγγίζουν τα 190 εκατ.ευρώ ,ενώ μόνο για αναδρομικά πληρώνει κάθε μήνα πάνω από 32 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα του Ταμείου όμως δεν βελτιώνονται, ενώ το ΙΚΑ δεν αποδίδει το σύνολο των εισφορών που εισπράττει για λογαριασμό του ΕΤΕΑ, δημιουργώντας ακόμα πιο ασφυκτική κατάσταση.

Βέβαια, αυτή την περίοδο και το ΙΚΑ αντιμετωπίζει εξίσου σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, καθώς για να καταβάλλει τις συντάξεις στο τέλος του μήνα θα προχωρήσει σε εσωτερικό δανεισμό που ανέρχεται στο ποσό των 360 εκατ. ευρώ.

Πάντως, η εμπλοκή με τη ρευστότητα του μεγαλύτερου επικουρικού ταμείου της χώρας, που καλείται να καταβάλλει επικουρικές συντάξεις σε περισσότερους από 1 εκατ. συνταξιούχους, προκύπτει σε μια στιγμή που κορυφώνεται η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των «θεσμών». Κεντρικό σημείο διαφωνίας είναι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία και η προσπάθεια της κυβέρνησης να την καταργήσει, διαφωνώντας με τους τεχνοκράτες των «θεσμών», που επιθυμούν τη διατήρησή της. Βέβαια, στο ενδεχόμενο που παραμείνει η συγκεκριμένη ρήτρα, αυτό ισοδυναμεί με περικοπή των επικουρικών συντάξεων, που μόνο για φέτος θα ανέλθει στο 15%. Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι η περικοπή στις επικουρικές συντάξεις δεν θα πραγματοποιηθεί, αλλά οι πιέσεις από την έλλειψη ρευστότητας, προκαλούν ένα ασφυκτικό τοπίο. Ας σημειωθεί ότι πλέον οι επικουρικές συντάξεις καταβάλλονται χωρίς την στήριξη του κράτους