Οικονομία

ΕΤΕΑ: Στήριξη από Ταμεία και ΑΚΑΓΕ για να βρεθούν τα 100 εκατ. ευρώ

ΕΤΕΑ: Στήριξη από Ταμεία και ΑΚΑΓΕ για να βρεθούν τα 100 εκατ. ευρώ
ΕΤΕΑ: Στήριξη από Ταμεία και ΑΚΑΓΕ για να βρεθούν τα 100 εκατ. ευρώ Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Την είσπραξη οφειλομένων ποσών θα κυνηγήσει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) για να καταφέρει να καλύψει το άνοιγμα των 100 εκατ. ευρώ, που έχει για να μπορέσει να καταβάλλει συντάξεις στο τέλος του μήνα, σε περίπου 1,1 εκατ. συνταξιούχους.

Ο χρόνος πιέζει και ήδη η διοίκηση του μεγαλύτερου επικουρικού ταμείου της χώρας έχει επιδοθεί σε έναν «αγώνα δρόμου» για να ζητήσει τα οφειλόμενα, ενώ το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να προωθήσει άμεσα διάταξη νόμου, που θα επισπεύδει τις διαδικασίες. Ταυτόχρονα, ήδη ζητήθηκε ποσό έως 70 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) που είναι διαθέσιμος για τον σκοπό αυτό, δηλαδή για την κάλυψη ελλειμμάτων που μπορεί να παρουσιάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Η εκτίμηση που υπάρχει από αρμόδιους παράγοντες της κοινωνικής ασφάλισης είναι ότι θα καταστεί εφικτό τελικά, να εισπραχθούν πάνω από 50 εκατ. ευρώ άμεσα, από τα οφειλόμενα, συνεπώς η συμμετοχή του ΑΚΑΓΕ θα είναι αισθητά μικρότερη, από ότι είχε αρχικά υπολογιστεί. Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει το ταμείο είναι σημαντικό και απαιτεί άμεσες λύσεις αφού η περιουσία άνω των 2 δισ. ευρώ, που διαθέτει, δεν μπορεί να αξιοποιηθεί σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, ενώ ταυτόχρονα, υπάρχουν πάνω από 800 εκατ. ευρώ, που είναι οι οφειλές από τρίτους, οι οποίες δεν έχουν αποδοθεί στο ταμείο, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό πλαίσιο.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι το πρόβλημα θα υπάρξει εκ νέου, από το φθινόπωρο και μετά. Ο λόγος είναι ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τα έσοδα του ΕΤΕΑ, είναι παραδοσιακά αυξημένα, κυρίως εξαιτίας της αύξησης της απασχόλησης στον τουρισμό. Όμως το πρόβλημα παραμένει, το φθινόπωρο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και η διοίκηση του Ταμείου, προσανατολίζεται στην προώθηση ρύθμισης για τα οφειλόμενα πολύ νωρίτερα, αν είναι δυνατόν τις επόμενες ημέρες.

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, ξεκαθάρισε προς τη διοίκηση του ΕΤΕΑ, αλλά και προς όλες τις διοικήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων, ότι δεν πρόκειται να δεχτεί να υπάρξει «σπάσιμο» ομολόγου, που θα προκαλεί ζημίες. Για να υπάρξει σπάσιμο ομολόγου, θα πρέπει να έχει αποφέρει κέρδη κάτι που έως τώρα δεν έχει συμβεί αφού τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου καταγράφουν απώλειες από 25% έως και 40%.