Οικονομία

Στο «κόκκινο» ΟΑΕΕ, ΙΚΑ και ΟΓΑ

Στο «κόκκινο» ΟΑΕΕ, ΙΚΑ και ΟΓΑ Στο «κόκκινο» ΟΑΕΕ, ΙΚΑ και ΟΓΑ
Στο «κόκκινο» ΟΑΕΕ, ΙΚΑ και ΟΓΑ Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Τα ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών ΟΑΕΕ) των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα ΙΚΑ και των αγροτών ΟΓΑ, βρίσκονται με την «πλάτη στον τοίχο», αναφορικά με την κάλυψη του συνόλου της κρατικής επιχορήγησης, πολύ νωρίτερα πριν από την ολοκλήρωση του έτους.

Τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, που αφορούν το πρώτο τετράμηνου Ιανουαρίου – Απριλίου της τρέχουσας χρονιάς δείχνουν ότι στη χειρότερη θέση βρίσκεται ο ΟΑΕΕ, καθώς έχει ήδη απορροφήσει σχεδόν τη μισή (48%), από την ετήσια κρατική επιχορήγηση. Πρακτικά, αυτό μεταφράζεται ότι έχει ήδη χρειαστεί για να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις, 400 εκατ. ευρώ, όταν η συνολική ετήσια κρατική επιχορήγηση ανέρχεται στα 834 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι, εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση, τότε το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση από το κράτος, από τον Σεπτέμβριο και μετά. Πάντως, πληροφορίες από τον ΟΑΕΕ, θέλουν τα έσοδα να καταγράφουν βελτίωση το τελευταίο διάστημα άρα η αξιοποίηση της κρατικής χρηματοδότησης, εκτιμάται ότι στο εξής θα είναι πολύ μικρότερη.

Σε δύσκολη κατάσταση βρίσκεται και το ΙΚΑ, καθώς έχει ήδη κάνει χρήση του 37,8% της συνολικής κρατικής χρηματοδότησης. Πρακτικά, το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας έχει αξιοποιήσει ήδη 948 εκατ. ευρώ, σχεδόν 100 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ η συνολική χρηματοδότηση ανέρχεται στα 2,5 δισ. ευρώ. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στον ΟΓΑ, καθώς έχει καλυφθεί το 36% της ετήσιας δαπάνης, που «μεταφράζεται» σε 1,18 δισ. ευρώ από τα 3,27 δισ. ευρώ που είναι η συνολική κρατική χρηματοδότηση για όλη την χρονιά.