Οικονομία

Ασφαλιστικό - Τι αλλάζει στις συντάξεις και τα Ασφαλιστικά Ταμεία

Ασφαλιστικό - Τι αλλάζει στις συντάξεις και τα Ασφαλιστικά Ταμεία Ασφαλιστικό - Τι αλλάζει στις συντάξεις και τα Ασφαλιστικά Ταμεία
Ασφαλιστικό - Τι αλλάζει στις συντάξεις και τα Ασφαλιστικά Ταμεία Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Μπροστά στον κίνδυνο το ΔΝΤ «να μην πάρει τα λεφτά του», επισπεύδεται η διαδικασία για τη σύναψη συμφωνίας με τους εκπροσώπους των «θεσμών». Όσο για τα «αγκάθια» του ασφαλιστικού και των εργασιακών θεμάτων;

Κάποια τα στέλνουμε στο φθινόπωρο (κατώτατη σύνταξη, ρευστότητα ασφαλιστικού συστήματος, κατώτατος μισθός, συλλογικές διαπραγματεύσεις) και κάποια άλλα τα ανοίγουμε τώρα (πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ενοποίηση ταμείων).

Τώρα, τι θα κερδίσουμε ; Ίσως, να διατηρήσουν τα κεκτημένα, όσοι έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, όχι όμως και εκείνοι που έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Το χρονικό όριο της έναρξης για τις ανατροπές στην πρόωρη συνταξιοδότηση, μένει να καθοριστεί και θα είναι αυτό που θα κρίνει εν πολλοίς, αν οι παρεμβάσεις θα ισχύσουν άμεσα ή όχι. Αν η προσαρμογή ξεκινήσει το 2016, τότε το υπουργείο Εργασίας, θα έχει υποστεί πανωλεθρία. Αν ξεκινήσει από το 2020 και μετά, τότε κάπως θα μπορεί να μαζέψει τις δυσμενείς κριτικές που θα προκύψουν. Επίσης, η προσπάθεια που καταβάλλεται τώρα είναι να μην θιγούν συνταξιοδοτικά δικαιώματα που αφορούν μητέρες με ανήλικο τέκνο και άτομα με αναπηρία, αλλά και «παλαιούς» ασφαλισμένους, δηλαδή όσους έχουν ξεκινήσει τον εργασιακό τους βίο, πριν από το 1993.

Ταυτόχρονα η διαδικασία συγχώνευσης των ταμείων «κρύβει» τυχόν συγχώνευση και στις παροχές. Στο ενδεχόμενο που υπάρχει ενοποίηση μόνο στα λειτουργικά ζητήματα, τότε το θέμα είναι άνευ σημασίας. Αν όμως υπάρχει αναφορά και στις παροχές, τότε, είναι πιθανό να υποκρύπτεται παρέμβαση σε συντάξεις και επιδόματα, άρα στο μέλλον να προκύψουν νέες μειώσεις, εξαιτίας αυτών ακριβώς των συγχωνεύσεων.

Ξεχωριστή σημασία έχει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, για τα ταμεία που χορηγούν επικουρικές συντάξεις, που η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να καταργήσει. Όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να ισχύσει αναστολή της ρήτρας έως το 2017 και επανεξέταση έως τότε της κατάστασης στην επικουρική ασφάλιση. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη γιατί πράγματι δεν θα γίνουν μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις για την επόμενη διετία και οι εκπρόσωποι των «θεσμών» θα έχουν ένα λόγο να επαναφέρουν τη συζήτηση για το ίδιο θέμα σε μελλοντικό χρόνο.

Στο σκέλος των παρεμβάσεων στις κύριες συντάξεις, οι διατάξεις που ίσχυαν από παλαιότερη νομοθεσία (ν.3863/2010) αναστέλλονται και θα υπάρξει συνολική επαναξιολόγηση του θέματος, από το φθινόπωρο και μετά, στο πλαίσιο της συνολικής ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Για το εργασιακό, όλα δείχνουν ότι το νομοσχέδιο πολύ δύσκολα θα κατατεθεί στη Βουλή άμεσα, με το πιθανότερο σενάριο να θέλει να υπάρχει μεταφορά του ζητήματος στις συζητήσεις του Σεπτεμβρίου. Οι διαφορές είναι μεγάλες και αφορούν τόσο στον κατώτατο μισθό, όσο και στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Για να κλείσει όμως τώρα η συμφωνία, είναι προτιμότερο τα ζητήματα αυτά να συζητηθούν αργότερα, παρά να διατηρούνται ως «βαρίδι» στις διαπραγματεύσεις.