Οικονομία

Δράσεις για τη στήριξη της αγροτικής απασχόλησης από την Περιφέρεια Αττικής

Δράσεις για τη στήριξη της αγροτικής απασχόλησης από την Περιφέρεια Αττικής Δράσεις για τη στήριξη της αγροτικής απασχόλησης από την Περιφέρεια Αττικής
Δράσεις για τη στήριξη της αγροτικής απασχόλησης από την Περιφέρεια Αττικής Δωρεάν ενημερωτικά - εκπαιδευτικά σεμινάρια ενηλίκων για την αγροτική επιχειρηματικότητα, τις νέες καλλιέργειες και τις προοπτικές και δυνατότητες των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, διοργανώνει στη Λυκόβρυση από 1 έως 26 Ιουνίου, η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ».

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του αντιπεριφερειάρχη Ανατολικού Τομέα, Πέτρου Φιλίππου, η πρωτοβουλία εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια αναβάθμισης του πρωτογενούς τομέα και ειδικά στην Περιφερειακή Ενότητα Αν. Αττικής που κατέχει το 40% της γεωργικής γης στο σύνολο της Περιφέρειας, «καθώς μάλιστα τελευταία έχει παρατηρηθεί μεγάλη στροφή σε αυτήν την επαγγελματική διέξοδο, κυρίως από νέους».

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε ανέργους, χαμηλοεισοδηματίες, αγρότες, επιχειρηματίες και κτηνοτρόφους. Αφορούν πρακτικές εφαρμογές σε ενότητες, όπως η μελισσοκομία, οι νέες καλλιέργειες, τα αρωματικά φυτά, τα μανιτάρια, η τεχνολογία οίνου και ποτών και γαλακτοκομικών, η ελαιοκομία, η ιχθυοκαλλιέργεια και ο λαχανόκηπος.

Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων, η περιφέρεια Αν. Αττικής απέστειλε προς τους δήμους και τους αγροτικούς συλλόγους-συνεταιρισμούς της περιοχής της, επιστολή ενημέρωσης για τα μέτρα και τις δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, αλλά και για τα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου οι νέοι αγρότες να ενταχθούν και να ενισχυθούν.

Τέλος, στο Περιφερειακό Συμβούλιο αποφασίστηκε η σύναψη σύμβασης της Περιφέρειας Αττικής, με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, για εκπόνηση προγράμματος αντιμετώπισης του προβλήματος της ενδόσηψης των σύκων στην περιοχή Μαρκοπούλου. Το ζήτημα εισηγήθηκε ο Π. Φιλίππου, καθώς το πρόβλημα που εμφανίστηκε στην παραγωγή των σύκων πλήττει καίρια την κοινωνική και οικονομική ζωή της περιοχής. Όπως διευκρίνισε, στην περιοχή καλλιεργούνται 1000 στρέμματα μαύρα και βασιλικά σύκα, τα οποία αποφέρουν μόνο από τις εξαγωγές 1.000.000 ευρώ κέρδος. Την τελευταία διετία εμφανίστηκε το πρόβλημα της σήψης των σύκων 2-3 ημέρες αφότου κοπούν. Πέρσι επιστράφηκαν 400 τόνοι πλήττοντας σημαντικά την οικονομία, γεγονός που πρέπει να αποφευχθεί και μάλιστα σύντομα», υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης.