Οικονομία

Νέα «αιμοδοσία» ρευστού απο το ΙΚΑ στο Γενικό Λογιστήριο

Νέα «αιμοδοσία» ρευστού απο το ΙΚΑ στο Γενικό Λογιστήριο Νέα «αιμοδοσία» ρευστού απο το ΙΚΑ στο Γενικό Λογιστήριο
Νέα «αιμοδοσία» ρευστού απο το ΙΚΑ στο Γενικό Λογιστήριο Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Το ποσό των 160 εκατ. ευρώ θα μεταφέρει στον κοινό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) η διοίκηση του ΙΚΑ, για να μετατραπούν σε κρατικά ρέπος. Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, υπερψηφίστηκε η πρόταση της διοίκησης για να αξιοποιηθούν τα ταμειακά διαθέσιμα από το ΤΑΠ ΔΕΗ, από το ΤΥΔΚΥ (κοινοτικοί – δημοτικοί υπάλληλοι) και από τον ΟΠΑΔ (ασφαλισμένοι του Δημοσίου).

Την πρόταση υπερψήφισαν 9 μέλη του ΔΣ, καταψήφισαν 4 μέλη, ενώ υπήρξε και ένα λευκό. Θα μεταφερθούν στην ΤτΕ, 30 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΑΔ, 70 εκατ. ευρώ από το ΤΥΔΚΥ και άλλα 60 εκατ. ευρώ από το ΤΑΠ ΔΕΗ.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια ακόμη ταμειακή διευκόλυνση που θα παρέχει το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Η μετατροπή των παραπάνω ταμειακών διαθεσίμων θα πραγματοποιηθεί για το διάστημα από τις 5 – 25 Ιουνίου. Αυτή θεωρείται η χρονική περίοδος που το ΙΚΑ δεν έχει να καταβάλλει σημαντικές πληρωμές. Υπενθυμίζεται ότι το ετήσιο επιτόκιο που έχει δοθεί από το ΓΛΚ προς το ΙΚΑ  είναι της τάξης του 2,5%, για να γίνει αποδεκτή η πρόταση της μεταφοράς τραπεζικών διαθεσίμων και της μετατροπής τους σε κρατικά ρέπος.