Οικονομία

ΙΚΑ: Πώς διαχειρίζεται το ΚΕΑΟ την Προπτωχευτική Διαδικασία

ΙΚΑ: Πώς διαχειρίζεται το ΚΕΑΟ την Προπτωχευτική Διαδικασία ΙΚΑ: Πώς διαχειρίζεται το ΚΕΑΟ την Προπτωχευτική Διαδικασία
ΙΚΑ: Πώς διαχειρίζεται το ΚΕΑΟ την Προπτωχευτική Διαδικασία Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Με εγκύκλιό του, το ΙΚΑ παρέχει κατευθύνσεις για το πώς θα πρέπει να γίνεται με τον καλύτερο τρόπο η διαχείριση υποθέσεων οφειλετών του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) κατά την Προπτωχευτική Διαδικασία Εξυγίανσης. Οι οδηγίες που παρέχονται στόχο έχουν

*Να καταστεί σαφής από τις εμπλεκόμενες περιφερειακές υπηρεσίες ΚΕΑΟ η ισχύουσα προπτωχευτική διαδικασία.

*Να αντιμετωπίζονται οι σχετικές υποθέσεις αποτελεσματικότερα από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

*Να διασφαλίζονται κατά το μέγιστο δυνατό τα συμφέροντα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ενόψει τόσο του κινδύνου από την απώλεια εσόδων ως αποτέλεσμα της επικύρωσης συμφωνιών εξυγίανσης με δυσμενείς για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ όρους, όσο και από την καθυστέρηση στη διαδικασία είσπραξης των οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών λόγω της αναστολής μέτρων που συνήθως χορηγείται από τα αρμόδια δικαστήρια.

Η «Προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης», αποτελεί διαδικασία με χαρακτήρα προληπτικό, όσον αφορά την πτώχευση του οφειλέτη, καθώς και συλλογικό. Αποσκοπεί στη διατήρηση, αξιοποίηση, αναδιάρθρωση και ανόρθωση της επιχείρησης, μέσω της σύναψης και επικύρωσης με δικαστική απόφαση συμφωνίας μεταξύ του οφειλέτη και των πιστωτών του. Η συμφωνία αφορά την εξυγίανση της επιχείρησης του οφειλέτη, χωρίς να παραβλάπτεται και η συλλογική ικανοποίηση των πιστωτών.

Ωστόσο, απαιτείται μεγάλη προσοχή κατά την εφαρμογή της διαδικασίας από πλευράς των εμπλεκομένων περιφερειακών υπηρεσιών ΚΕΑΟ, κυρίως ως προς τη συμμόρφωση τους με δικαστικές πράξεις με τις οποίες χορηγείται αναστολή εκτέλεσης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Πολλές φορές, έχει παρατηρηθεί ότι, παρερμηνεύεται το περιεχόμενο της δικαστικής πράξης, είτε ως προς τα πρόσωπα τα οποία προστατεύονται από αυτήν, είτε ως προς τη διάρκεια ισχύος της εν λόγω αναστολής, καθώς και τις χρονικές περιόδους των ασφαλιστικών οφειλών, οι οποίες καταλαμβάνονται από αυτήν.

Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι ορισμένοι οφειλέτες επιδιώκουν την υπαγωγή τους σε καθεστώς εξυγίανσης όχι με σκοπό την ανόρθωση της επιχείρησής τους, αλλά για να καθυστερήσουν τη διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων από τους πιστωτές τους. Η καταχρηστική συμπεριφορά των εν λόγω οφειλετών καθώς και η αναποτελεσματικότητα κατά τη διαχείριση των υποθέσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, έχουν προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις κατά τη διαδικασία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών.

Επίσης, η μηχανογράφηση της μέχρι πρότινος τηρηθείσας χειρόγραφης διαδικασίας από τις περιφερειακές υπηρεσίες ΚΕΑΟ κατά τη διαχείριση των σχετικών υποθέσεων, έχει επιχειρησιακά προδιαγραφεί από τη Δ/νση Αναγκαστικών Μέτρων Είσπραξης και Νομικής Υποστήριξης της Κεντρικής Υπηρεσίας ΚΕΑΟ, βρίσκεται στο τελικό στάδιο της τεχνικής υλοποίησής της και σύντομα θα ολοκληρωθεί, οπότε θα ακολουθήσουν νέες οδηγίες σχετικά με τη χρήση των σχετικών οθονών και αναφορών/εκτυπώσεων του υποσυστήματος Διαχείριση Αναγκαστικών Μέτρων του ΟΠΣ.

Στάδια διαδικασίας εξυγίανσης
Η τυπική προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης συνίσταται στη διαδοχή των ακόλουθων σταδίων:

*Κατάθεση από τον οφειλέτη αίτησης για το άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης στο αρμόδιο δικαστήριο και ορισμός δικασίμου για τη συζήτησή της.

*Συνεδρίαση του αρμοδίου δικαστηρίου για τη συζήτηση της αίτησης νια το άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης.

*Έκδοση από το αρμόδιο δικαστήριο δικαστικής απόφασης η οποία διατάσσει το άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης (ή απορρίπτει την αίτηση ανοίγματος).

*Διενέργεια διαπραγματεύσεων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η σύναψη συμφωνίας μεταξύ οφειλέτη και πλειοψηφίας πιστωτών.

*Κατάθεση από τον οφειλέτη αίτησης νια την επικύρωση της συναφθείσας συμφωνίας εξυγίανσης
στο αρμόδιο δικαστήριο και ορισμός δικασίμου για τη συζήτησή της.

*Συνεδρίαση του αρμοδίου δικαστηρίου για τη συζήτηση της αίτησης νια την επικύρωση της συναφθείσας συμφωνίας εξυγίανσης.

*Έκδοση από το αρμόδιο δικαστήριο δικαστικής απόφασης η οποία επικυρώνει τη συναφθείσα συμφωνία εξυγίανσης (ή απορρίπτει την αίτηση επικύρωσης).

Κατ' εξαίρεση, παρέχεται από το νόμο η δυνατότητα στον οφειλέτη να καταθέσει αίτηση νια άμεση επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης, σε περίπτωση που αυτή έχει ήδη επιτευχθεί μεταξύ του οφειλέτη και της πλειοψηφίας των πιστωτών του, κατόπιν εμπιστευτικών διαπραγματεύσεων οι οποίοι έχουν προηγηθεί. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η δημιουργία στην αγορά κλίματος αβεβαιότητας ως προς την επιβίωση της επιχείρησής του. Στην περίπτωση αυτή, κατά τη συνεδρίαση για τη συζήτηση της εν λόγω αίτησης, το αρμόδιο δικαστήριο αποφασίζει από κοινού το άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης και την επικύρωση της ήδη συναφθείσας συμφωνίας εξυγίανσης.

 Δικαστική Απόφαση - Αναγκαστικά Μέτρα

Αν με τη δικαστική απόφαση απορρίπτεται η αίτηση ανοίγματος ή ανοίγει η διαδικασία εξυγίανσης αλλά δεν απαγορεύεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων, τότε η περιφερειακή υπηρεσία ΚΕΑΟ λαμβάνει αναγκαστικά μέτρα άμεσα κατά παντός υπευθύνου και ανεξαρτήτως χρονικών περιόδων των Οφειλών.

Αν με τη δικαστική απόφαση ανοίγματος απαγορεύεται η λήψη μέτρων, τότε περιφερειακή υπηρεσία ΚΕΑΟ λαμβάνει αναγκαστικά μέτρα, μόνο κατά των κατά των ευθυνόμενων προσώπων τα οποία δεν προστατεύονται από τη σχετική απαγόρευση, ανεξαρτήτως χρονικών περιόδων των οφειλών.

Για οφειλές μεταγενέστερες από το άνοιγμα της προπτωχευτικής διαδικασίας εξυγίανσης, που δεν καταλαμβάνονται από την απόφαση, η περιφερειακή υπηρεσία ΚΕΑΟ, λαμβάνει αναγκαστικά μέτρα κατά παντός υπευθύνου.

Διενέργεια διαπραγματεύσεων για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ οφειλέτη και ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Μέσα στο χρονικό περιθώριο των 2 μηνών από την έκδοση της δικαστικής απόφασης για το άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης, ή των 3 μηνών, εφόσον έχει χορηγηθεί με πράξη του αρμοδίου δικαστηρίου η προβλεπόμενη από το νόμο παράταση κατά 1 μήνα, ο οφειλέτης, ή ο μεσολαβητής εφόσον έχει οριστεί, κατόπιν διαπραγματεύσεων, καλείται να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές του.

Από τις  20 Μαρτίου 2014 ανακοινώθηκε από τη Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ η απόφασή της να συμμετέχει στην προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης συνάπτοντας συμφωνίες με οφειλέτες του. Μοναδικό αντικείμενο είναι η κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων ασφαλιστικών οφειλών χρονικών περιόδων προγενέστερων της υποβολής της αίτησης για το άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης, όπως αυτές αποτυπώνονται στην συνυποβληθείσα έκθεση του εμπειρογνώμονα, καθώς και η παροχή έκπτωσης επί των προσαυξήσεων, προσθέτων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων.

Συγκεκριμένα, οφειλέτης ο οποίος επιθυμεί τη σύναψη συμφωνίας με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης, η οποία διατάσσει το άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης, καλείται να επιλέξει έναν από τους ακόλουθους τρόπους διακανονισμού, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στην αρμόδια περιφερειακή υπηρεσία ΚΕΑΟ:

* Εφάπαξ εξόφληση με έκπτωση ποσοστού 80% επί των πρόσθετων τελών (Π.Τ.) ή

* Υπαγωγή σε καθεστώς ρύθμισης στη βάση των παρακάτω όρων:

- Μέχρι 72 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση ποσοστού 60% επί των πρόσθετων τελών (Π.Τ.).

- Μέχρι 84 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση ποσοστού 50% επί των πρόσθετων τελών (Π.Τ.).

- Μέχρι 96 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση ποσοστού 40% επί των πρόσθετων τελών (Π.Τ.).

- Μέχρι 120 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση ποσοστού 30% επί των πρόσθετων τελών (Π.Τ.).

- Μέχρι 144 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση ποσοστού 20% επί των πρόσθετων τελών (Π.Τ.).

- Μέχρι 160 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση ποσοστού 10% επί των πρόσθετων τελών (Π.Τ.).

- Μέχρι 180 ισόποσες μηνιαίες δόσεις χωρίς καμία έκπτωση επί των πρόσθετων τελών (Π.Τ.).

Οι αιτήσεις παραλαμβάνονται από την αρμόδια περιφερειακή υπηρεσία ΚΕΑΟ μόνο εφόσον συνοδεύονται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

*Αντίγραφο του δικογράφου της κατατεθείσας στο αρμόδιο δικαστήριο αίτησης περί ανοίγματος της διαδικασίας και λήψης προληπτικών μέτρων ή/και και έκδοσης προσωρινής διαταγής.

*Αντίγραφο της συνταχθείσας από το αρμόδιο δικαστήριο έκθεσης κατάθεσης δικογράφου και πράξης ορισμού συζήτησης.

*Αντίγραφο του γραμματίου κατάθεσης στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

*Αντίγραφο της έκθεσης του εμπειρογνώμονα.

*Αντίγραφα των προτάσεων των διαδίκων και των πρακτικών της συνεδρίασης.

*Αντίγραφο της απόφασης, η οποία διατάσσει το άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης.

Ωστόσο, στην περίπτωση όπου οφειλέτης επιθυμεί τη σύναψη συμφωνίας με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ πριν την κατάθεση στο αρμόδιο δικαστήριο αίτησης για άμεση επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης, τα προαναφερθέντα δικαιολογητικά δεν συνυποβάλλονται.

Ένεργειες περιφερειακής υπηρεσίας ΚΕΑΟ


* Χορηγεί στον οφειλέτη, ή τον μεσολαβητή εφόσον έχει οριστεί, Πίνακα Χρεών  μαζί με σχετική βεβαίωση χωρίς επιβάρυνση, εντός 10 ημερολογιακών ημερών, κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησής του, εφόσον αυτή συνοδεύεται από τη δικαστική απόφαση που διατάσσει το άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης. Στη βεβαίωση θα περιγράφονται και τυχόν άλλες εκκρεμότητες, οι οποίες γνωστοποιήθηκαν από τα αρμόδια Τμήματα Εσόδων.

*Παραλαμβάνει τις αιτήσεις οφειλετών για τη σύναψη συμφωνίας, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και τις διαβιβάζει στη Δ/νση Διακανονισμού ΚΕΑΟ, με κοινοποίηση στη Δ/νση Αναγκαστικών Μέτρων Είσπραξης και Νομικής Υποστήριξης.

*Παρακολουθεί τις κρίσιμες για το στάδιο προθεσμίες και αναζητά, κατά την παρέλευση της δίμηνης προθεσμίας για τη σύναψη συμφωνίας, με κάθε πρόσφορο τρόπο, κατόπιν επικοινωνίας με τον οφειλέτη, με τον μεσολαβητή ή/και με το δικηγόρο του οφειλέτη, ζητώντας τη συνδρομή του συνεργαζόμενου πληρεξούσιου δικηγόρου καθώς και της Δ/νσης Αναγκαστικών Μέτρων Είσπραξης και Νομικής Υποστήριξης ΚΕΑΟ, τυχόν εκδοθείσα δικαστική απόφαση παράτασης ανοίγματος κατά 1 μήνα ή τυχόν κατατεθείσα αίτηση για την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης.

* Παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης και εφόσον διαπιστωθεί ότι η συμφωνία δεν επιτυγχάνεται, ο οφειλέτης, ή ο μεσολαβητής εφόσον έχει οριστεί, κωλυσιεργεί, αποσιωπώντας την υπάρχουσα αδυναμία επίτευξης της συμφωνίας, με αποτέλεσμα οι κρίσιμες κατά το εν λόγω στάδιο προθεσμίες να παρέλθουν άπρακτες, συντάσσει και διαβιβάζει σχετική εισήγηση στη Δ/νση Αναγκαστικών Μέτρων Είσπραξης και Νομικής Υποστήριξης, προκειμένου να λάβει γνώση και να εξετάσει το ενδεχόμενο επιδίωξης της ανάκλησης της απόφασης ανοίγματος της διαδικασίας εξυγίανσης ή/και των τυχόν προληπτικών μέτρων που χορηγήθηκαν με το άνοιγμά της.

* Λαμβάνει άμεσα αναγκαστικά μέτρα κατά παντός υπευθύνου, κατά τη λήξη της δίμηνης, ή της τρίμηνης προθεσμίας, εφόσον δεν έχει κατατεθεί αίτηση επικύρωσης.

Αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων

Από την κατάθεση της αίτησης για το άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης και μέχρι τη λήξη της με σχετική δικαστική απόφαση ή άλλη πράξη του αρμοδίου δικαστηρίου δύναται να ανασταλούν τα ατομικά μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της περιουσίας του οφειλέτη, ενώ η εν λόγω αναστολή δύναται να επεκταθεί και σε εγγυητές ή λοιπούς συνοφειλέτες του.
Η απαγόρευση λήψης αναγκαστικών μέτρων προβλέπεται με την έκδοση προσωρινής διαταγής:

*Κατόπιν εγγράφου αιτήματος του οφειλέτη, το οποίο συνυποβάλλεται στο αρμόδιο δικαστήριο από κοινού με την κατάθεση της αίτησης για το άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης, για την παράταση του ανοίγματος κατά 1 μήνα ή για την (άμεση) επικύρωση της συναφθείσας συμφωνίας εξυγίανσης.

*Κατόπιν προφορικού αιτήματος, το οποίο διατυπώνεται κατά τη συνεδρίαση για τη συζήτηση των προαναφερθεισών αιτήσεων.

Η εκδοθείσα προσωρινή διαταγή, στην πρώτη περίπτωση, σημειώνεται, συνηθέστερα, στην τελευταία σελίδα του δικογράφου της αίτησης, ενώ, στη δεύτερη περίπτωση, προκύπτει μόνο από τα πρακτικά της συνεδρίασης.

Για το λόγο αυτό, προκειμένου να επιβεβαιώσουν οι περιφερειακές υπηρεσίες ΚΕΑΟ την εν λόγω απαγόρευση λήψης αναγκαστικών μέτρων, κρίνεται σκόπιμο να αναζητείται, κατά περίπτωση, το δικόγραφο της κατατεθείσας αίτησης ή/και τα πρακτικά της συνεδρίασης, καθαρογραμμένα από τη γραμματεία του αρμοδίου δικαστηρίου, κατόπιν επικοινωνίας με τον οφειλέτη, τον μεσολαβητή εφόσον έχει οριστεί, ή/και τον δικηγόρου του, ζητώντας, όπου κρίνεται απαραίτητο, και τη συνδρομή του συνεργαζόμενου με την υπηρεσία δικηγόρου καθώς και της Δ/νσης Αναγκαστικών Μέτρων Είσπραξης και Νομικής Υποστήριξης της κεντρικής υπηρεσίας ΚΕΑΟ.

Η αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων καταλαμβάνει τις υποχρεώσεις του οφειλέτη, οι οποίες είχαν γεννηθεί πριν από την υποβολή της αίτησης για το άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης, ενώ η επέκταση της αναστολής και σε μεταγενέστερες χρονικές περιόδους προβλέπεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατόπιν σχετικής πράξης/απόφασης του αρμοδίου δικαστηρίου. Συνεπώς, η εκδοθείσα προσωρινή διαταγή αφορά στις προαναφερθείσες και μόνο ασφαλιστικές οφειλές, εκτός αν από τη διατύπωσή της ορίζεται διαφορετικά.

Αν, λοιπόν, η εκδοθείσα προσωρινή διαταγή, δεν κάνει λόγο για επέκταση της αναστολής και σε χρονικές περιόδους μεταγενέστερες της υποβολής της αίτησης νια το άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης, τότε οι περιφερειακές υπηρεσίες ΚΕΑΟ θα πρέπει να προβαίνουν στη λήψη αναγκαστικών μέτρων κατά παντός υπευθύνου άμεσα και κατά προτεραιότητα, όταν εντοπίζονται ασφαλιστικές οφειλές νια μισθολογικές περιόδους μεταγενέστερες της υποβολής της αίτησης, οι οποίες δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης με τις εκάστοτε κείμενες διατάξεις και δεν τελούν υπό άλλης μορφής δικαστική αναστολή.

Τέλος, καταληκτική ημερομηνία της διάρκειας ισχύος της προσωρινής διαταγής αποτελεί η ορισμένη από το αρμόδιο δικαστήριο ημερομηνία συζήτησης της αίτησης, δηλαδή κατά τη λήξη του διμήνου από την κατάθεση της αίτησης του οφειλέτη στο αρμόδιο δικαστήριο. Μετά την παρέλευση της ημερομηνίας συζήτησης της αίτησης, οι περιφερειακές υπηρεσίες ΚΕΑΟ καλούνται να διερευνούν, μέσω του κατά τόπον αρμόδιου Πρωτοδικείου ή κατόπιν επικοινωνίας με τον οφειλέτη, τον μεσολαβητή εφόσον έχει οριστεί, ή/και τον δικηγόρο του, ζητώντας όπου κρίνεται απαραίτητο και τη συνδρομή του συνεργαζόμενου με την υπηρεσία πληρεξούσιου δικηγόρου καθώς και της Δ/νσης Αναγκαστικών Μέτρων Είσπραξης και Νομικής Υποστήριξης της κεντρικής υπηρεσίας ΚΕΑΟ, αν πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση για τη συζήτηση της αίτησης ή αν αναβλήθηκε η συζήτησή της καθώς και αν χορηγήθηκε εκ νέου προσωρινή διαταγή, προκειμένου να προχωρούν άμεσα στη λήψη αυτών κατά παντός υπευθύνου.