Οικονομία

ΙΚΑ: Παραιτήθηκε ο Σπυρόπουλος – νέος διοικητής ο Θεωνάς

ΙΚΑ: Παραιτήθηκε ο Σπυρόπουλος – νέος διοικητής ο Θεωνάς ΙΚΑ: Παραιτήθηκε ο Σπυρόπουλος – νέος διοικητής ο Θεωνάς Φωτογραφία: ΙΚΑ: Παραιτήθηκε ο Σπυρόπουλος – νέος διοικητής ο Θεωνάς
ΙΚΑ: Παραιτήθηκε ο Σπυρόπουλος – νέος διοικητής ο Θεωνάς Αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του ΙΚΑ, αφού ο νυν διοικητής, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, είχε υποβάλλει από τις 2 Ιουνίου την παραίτησή του, στον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρη Στρατούλη, η οποία και έγινε δεκτή. Ο αντικαταστάτης του κ. Σπυρόπουλου, πρόκειται να είναι ο νυν υποδιοικητής του Ιδρύματος, Γιάννης Θεωνάς, ενώ νέος υποδιοικητής στο ΙΚΑ αναλαμβάνει ο νομικός Διονύσιος Καλαματιανός.

Ο κ. Θεωνάς είναι οικονομολόγος, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, πρώην ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, πρώην μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και της ΓΣΕΕ, της οποίας διετέλεσε μάλιστα και γενικός γραμματέας από το 1992 ως το 1994. Την τελευταία δεκαετία ήταν μέλος της ΚΕ και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Καλαματιανός έχει ασχοληθεί εκτενώς με το δίκαιο κοινωνικής ασφάλισης, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της ΑΣΟΕΕ και μέλος της ομάδας για την κοινωνική ασφάλιση της επιτροπής προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Σπυρόπουλος επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους για την παραίτησή του. Ο κ. Στρατούλης ζήτησε από τον παραιτηθέντα Διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα του μέχρι να ολοκληρωθούν στο τέλος του μήνα οι εκ του νόμου προβλεπόμενες διαδικασίες για τον ορισμό του νέου Διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (έγκριση από την επιτροπή του άρθρου 49Α της Βουλής, δημοσίευση σε ΦΕΚ).

Με τα νέα δεδομένα, η διοίκηση του ΙΚΑ διαμορφώνεται ως εξής:

Διοικητής: Γιάννης Θεωνάς

Υποδιοικητής: Γιάννης Δούκας

Υποδιοικητής: Διονύσης Καλαματιανός

Υποδιοικητής: Βασιλική Τριανταφυλλίδη, που παραμένει.

Ο κ. Σπυρόπουλος ανέλαβε τα ηνία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας, το 2010. Διετέλεσε διοικητής του ΙΚΑ σε μια εξαιρετικά δυσμενή περίοδο, καθώς η αύξηση της ανεργίας, της εισφοροδιαφυγής, αλλά και η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, είχαν ως αποτέλεσμα την δραματική μείωση των εσόδων, με συνέπεια τη δυσκολία στην καταβολή των συντάξεων. Την τελευταία τετραετία, σχεδόν κάθε μήνα, το ΙΚΑ αναγκαζόταν να προβαίνει σε μια διαδικασία εσωτερικού δανεισμού – ταμειακής διευκόλυνσης από άλλα μικρότερα ταμεία που έχει εντάξει στο δυναμικό του (ΤΑΠ ΔΕΗ, Ταμείο Βενζινοπωλών, ΟΠΑΔ, ΤΥΔΚΥ) για να καταφέρει να καταβάλλει χωρίς προβλήματα τις συντάξεις σε περίπου 1,2 εκατ συνταξιούχους. Επίσης, επί ημερών Σπυρόπουλου, η διοίκηση του Ιδρύματος αποφάσισε να μετατρέπει ομόλογα σε ρέπος και το αντίστροφο για να αυξήσει τη ρευστότητα.

Ο κ. Σπυρόπουλος προσπάθησε να περιορίσει τις λειτουργικές δαπάνες του ΙΚΑ μέσω της συγχώνευσης υποκαταστημάτων ανά την επικράτεια. Δεν έλλειψαν όμως

επί των ημερών του και οι ουρές ταλαιπωρίας από ασφαλισμένους και συνταξιούχους, καθώς δεν προχώρησε με ταχείς ρυθμούς το ΙΚΑ, στην ηλεκτρονική εποχή. Επίσης, ο κ. Σπυρόπουλος είναι ο εμπνευστής των ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών, που όμως δεν απέφεραν τα έσοδα που προσδοκούσε το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και μάλλον αύξησε τα χρέη. Σε κάθε περίπτωση, ο απερχόμενος διοικητής του ΙΚΑ, με όλες τις δυσκολίες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει κατάφερε να κρατήσει όρθιο το Ίδρυμα σε εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.

Ο κ. Σπυρόπουλος έχει διατελέσει στο παρελθόν υφυπουργός Εργασίας, αλλά και γενικός γραμματέας στο ίδιο υπουργείο.