Οικονομία

Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να προσκομίσουν δικαιολογητικά στο ΙΚΑ

Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να προσκομίσουν δικαιολογητικά στο ΙΚΑ Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να προσκομίσουν δικαιολογητικά στο ΙΚΑ
Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να προσκομίσουν δικαιολογητικά στο ΙΚΑ Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Προσπάθεια να απεμπλακούν οικοδομικά έργα που βρίσκονται ακόμα σε καθεστώς «εκκαθάρισης» επιδιώκει να προωθήσει το ΙΚΑ. Με γενικό έγγραφο της διοίκησης του Ιδρύματος τονίζεται ότι για το χρονικό διάστημα 01/01/2002 έως 31/07/2014, σε κατάσταση «Υπό Εκκαθάριση» βρίσκονται ακόμη 91.379 ιδιωτικά έργα και απαιτείται η διενέργεια επιτόπιων ελέγχων προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία και να εκκαθαριστούν.

Ειδικά σε 5.423 έργα από αυτά, τα κατ' ελάχιστα απαιτούμενα ημερομίσθια ανέρχονται σε 417.867, ενώ είναι πιθανό να διπλασιαστούν αν υπολογιστούν και εκείνα τα έργα που δεν έχουν ούτε πίνακες.

Το ΙΚΑ διαπιστώνει ότι είναι περιορισμένη η δυνατότητα των Υποκ/των για έλεγχο εκκαθάρισης μεγάλου αριθμού ιδιωτικών έργων και βεβαίωσης εισφορών που θα προκύψουν σε περιορισμένο χρόνο, εξ' αιτίας της αδυναμίας διενέργειας επιτόπιων ελέγχων σε όλα τα έργα. Επίσης, οι υπηρεσίες του Ιδρύματος εντόπισαν ότι υπάρχουν εργοδότες που επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση οφειλών και χρειάζεται να απεμπλακούν από τη διαδικασία των επιτόπιων ελέγχων.

Έτσι, αποφασίστηκε για ιδιωτικά οικοδομικά έργα που έχει υποβληθεί «δήλωση περάτωσης εργασιών» έως τις 27 Ιουλίου 2011, ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση στο ΟΠΣ ΙΚΑ μέχρι την ίδια ημερομηνία, να εκκαθαριστούν χωρίς απαραίτητα να πραγματοποιηθεί επιτόπιος έλεγχος. Το ίδιο ισχύει και για έργα για τα οποία υποβλήθηκε η εν λόγω δήλωση μεταγενέστερα ή υποβληθεί στο μέλλον με αναφορά ημερομηνίας περάτωσης εργασιών πριν από την 28η Ιουλίου 2011. Βέβαια, θα πρέπει να σταλεί έγγραφη πρόσκληση στους εργοδότες για να προσκομίσουν τα εξής, για να εκκαθαριστούν οι περιπτώσεις τους, χωρίς την πραγματοποίηση επιτόπιου ελέγχου:

*Τυχόν στοιχεία που εκκρεμούν και που έχουν σχέση με τον προσδιορισμό των κατ' ελάχιστα απαιτούμενων (πχ τιμολόγια μαρμαρικών εργασιών).

*Τυχόν στοιχεία υπαγωγής στις διατάξεις των νόμων 4014/2011 ή 4178/2013.

*Αντίγραφο οικοδομικής άδειας η οποία έχει σφραγίδα πολεοδομικής αρχής για την εκτέλεση εργασιών.

*Τα διαγράμματα κάλυψης.

Εξαιρούνται από την εκκαθάριση περιπτώσεις:

*Που δεν υπάρχει ανταπόκριση από τον εργοδότη στην πρόσκληση.

*Η περάτωση των εργασιών έχει γίνει μετά την 28η Ιουλίου 2011.

*Ο έλεγχος εκκρεμεί διεκπεραίωση καταγγελίας απασχολούμενου.

*Σε προηγούμενους επιτόπιους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί σε ανύποπτο χρόνο, έχει διαπιστωθεί μη ορθή ασφάλιση απασχολούμενων ή έχει διαπιστωθεί εκτέλεση εργασιών χωρίς να ασφαλιστούν οι εργατοτεχνίτες οικοδόμοι που απασχολήθηκαν στο έργο.

Στο ίδιο έγγραφο τονίζεται προς τις υπηρεσίες του ΙΚΑ να δοθεί προτεραιότητα στις εκκαθαρίσεις έργων για τα οποία οι εργοδότες έχουν υποβάλλει αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση βεβαιωμένων οφειλών ή οφειλών που ήθελαν προκύψει από τον έλεγχο.

Τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσουν

Δεδομένης της αδυναμίας επιτόπιων ελέγχων, το ΙΚΑ θα στείλει στους 97.336 ενδιαφερόμενους ατομικές ειδοποιήσεις και όσοι υπέβαλαν δήλωση περάτωσης εργασιών μέχρι και τις 28/07/2011 θα πρέπει να προσκομίσουν:

    Τυχόν στοιχεία που έχουν σχέση με τον προσδιορισμό των κατ’ ελάχιστο απαιτούμενων ενσήμων (π.χ. τιμολόγια για διάφορες εργασίες).
    Τυχόν στοιχεία περί υπαγωγής τους στις διατάξεις των νόμων για τακτοποίηση αυθαιρέτων.
    Αντίγραφο οικοδομικής αδείας για την εκτέλεση των εργασιών.
    Διαγράμματα κάλυψης.