Οικονομία

Μάχη για να πληρωθούν οι συντάξεις

Μάχη για να πληρωθούν οι συντάξεις Μάχη για να πληρωθούν οι συντάξεις
Μάχη για να πληρωθούν οι συντάξεις Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Μάχη για τις επόμενες 10 ημέρες θα δίνουν στο υπουργείο Εργασίας για να βρουν το κονδύλι των 2,3 δισεκ ευρώ που απαιτούνται για να καταβληθούν στην ώρα τους και χωρίς «παρατράγουδα» οι συντάξεις του μηνός Ιουλίου.

Το «στοίχημα» του οικονομικού επιτελείου είναι μεγάλο, αφού, ειδικά αυτό το μήνα πρέπει να βρεθούν επιπλέον 270 εκατ. ευρώ για να καταβληθεί και η πρώτη δόση του ΕΚΑΣ και πάνω από 200.000 χαμηλοσυνταξιούχους, που αναμένεται και φέτος να είναι δικαιούχοι.

Οι προσπάθειες που γίνονται εστιάζονται στο να δοθούν ταμειακά διαθέσιμα από διάφορους φορείς, ακόμα και από Ασφαλιστικά Ταμεία, για να καλυφθεί η δαπάνη, μιας και η συμφωνία με τους δανειστές της χώρας, από την οποία θα μπορούσε να δοθεί «ένεση» ρευστότητας, βρίσκεται ακόμα «στον αέρα». Για το λόγο αυτό προ ημερών, η διοίκηση του ΟΑΕΕ εκταμίευσε ποσό 110 εκατ. ευρώ και το τοποθέτησε στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) μέχρι τις 27 του τρέχοντος μήνα. Από τη μία θα καρπωθεί το όφελος του επιτοκίου (ετήσιο 2,5%), που προκύπτει από την μετατροπή των κεφαλαίων αυτών σε κρατικά ρέπος, από την άλλη το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) παίρνει μια σημαντική ανάσα, ενόψει των καταβολών των συντάξεων στα τέλη του μήνα. Ανάλογη κίνηση αποφάσισε να πραγματοποιήσει και το ΙΚΑ, χωρίς να γίνει γνωστό το ποσό που θα εκταμιευθεί, με τις προβλέψεις όμως να θέλουν ότι θα ανέλθει στα 100 εκατ. ευρώ, περίπου.

Ακόμα και έτσι όμως, τα κενά παραμένουν. Για να καλυφθούν οι συντάξεις του ΕΤΕΑ, έχει ήδη ζητηθεί η συνδρομή του ειδικού λογαριασμού του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) με το ποσό των 30 εκατ. ευρώ. Πολλά θα κριθούν και από την πορεία της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών που διανύει τις τελευταίες ημέρες που βρίσκεται σε ισχύ. Έως τώρα έχει βοηθήσει σημαντικά τον ΟΑΕΕ, καθώς έχουν εισπραχθεί άμεσα πάνω από 50 εκατ. ευρώ από το Ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών. Αν υπάρξει ανάλογη βοήθεια και προς το ΙΚΑ, τότε θα γίνει πιο εύκολη η εύρεση των κονδυλίων για την καταβολή των συντάξεων. Η ρύθμιση  λήγει στις 26 Ιουνίου και μέχρι τότε τα χρήματα πρέπει να έχουν βρεθεί, αλλιώς θα κληθούν οι συνταξιούχοι να «πιούν το πικρό ποτήρι» της καθυστέρησης πληρωμών, κάτι που δεν έχει γίνει ως τώρα. Πάντως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι τα κεφάλαια που απαιτούνται θα βρεθούν και η καταβολή των συντάξεων θα γίνει στη ώρα της, όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε μήνα τα τελευταία πέντε χρόνια της κρίσης