Οικονομία

Τι αλλάζει στις συντάξεις του Δημοσίου

Τι αλλάζει στις συντάξεις του Δημοσίου Τι αλλάζει στις συντάξεις του Δημοσίου
Τι αλλάζει στις συντάξεις του Δημοσίου Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Το Υπουργείο Οικονομικών έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις συνταξιοδοτικών θεμάτων του Δημοσίου» όπως αναφέρει ο αναπληρωτής Υπουργός κ. Μάρδας στην εισήγηση του για το νομοσχέδιο που φέρνει αλλαγές στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων

Ειδικότερα, στην επίμαχη διάταξη, τονίζεται ότι εάν υπάρχουν άγαμες θυγατέρες που λαμβάνουν δύο κύριες συντάξεις, από διαφορετικούς Φορείς Κύριας Ασφάλισης (ΦΚΑ), αλλά ο ένας είναι το Δημόσιο, τότε, η μία σύνταξη αναστέλλεται μέχρι το ποσό των 720 ευρώ. Η επιλογή της σύνταξης που θα ανασταλεί ανήκει στις άγαμες θυγατέρες.

Στο νομοσχέδιο, σε άλλη διάταξη περιορίζεται κατά το ήμισυ η σύνταξη που δικαιούνται επιζώντες σύζυγοι ή τέκνα, των οποίων των μηνιαίο εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή υπερβαίνει τα 1.050 ευρώ. Ακριβέστερα τονίζεται ότι η μείωση στο μισό της σύνταξης αφορά περιπτώσεις που το εισόδημά τους είναι υψηλότερο από το 40πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Το ποσό αυτό ως ανώτατο όριο (1.050 ευρώ) προσαυξάνεται κατά 20 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Από τις υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου ξεχωρίζουν οι εξής:

-    Σύνταξη με βάση το μισθό του προϊσταμένου λαμβάνουν όσοι εργαζόμενοι του δημοσίου διετέλεσαν Προϊστάμενοι Οργανικών Μονάδων για τουλάχιστον μία διετία. Επίσης, στη θέση που είχαν καταλάβει, τοποθετήθηκαν κατόπιν ανάδειξης και όχι αναθέσεως.
-    Η άδεια άνευ αποδοχών, όπως επίσης και η άδεια που χορηγείται για την ανατροφή τέκνων, θα μπορεί να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος, είτε για θεμελίωση, είτε για προσαύξηση της σύνταξης.
-    Δημόσιοι υπάλληλοι που έλαβαν υποτροφία από το Κράτος και απολύθηκαν, θεωρούνται ότι διατελούν σε εκπαιδευτική άδεια, εφόσον μετά τη λήξη της υποτροφίας τους προσλήφθηκαν στην ίδια ή σε άλλη δημόσια υπηρεσία. Ο ανωτέρω χρόνος σπουδών σε αυτές τις περιπτώσεις, λογίζεται ως συντάξιμος εφόσον ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει 12 χρόνια ασφάλισης.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό των δημοσίων υπαλλήλων έχουν ως εξής:

Άρθρο 1
1.    Α) Δίνεται η δυνατότητα στο τακτικό προσωπικό των περιφερειών και στα μέλη των οικογενειών τους, να συνταξιοδοτούνται με βάση τις διατάξεις του Δημοσίου, εκτός εάν επιθυμούν οι ίδιοι με αίτησή τους να συνταξιοδοτηθούν με τις διατάξεις του προηγούμενου ασφαλιστικού φορέα που υπάγονταν.
Β) Η παραπάνω διάταξη ισχύει αναδρομικά από 1-1-2011.

2. Α) Για τις άγαμες θυγατέρες που λαμβάνουν δύο συντάξεις, εάν αυτές χορηγούνται από διαφορετικούς φορείς και ο ένας εξ αυτών είναι το Δημόσιο, τότε αναστέλλεται η καταβολή της μίας. Η σύνταξη που θα ανασταλεί η καταβολή της επιλέγεται από την ενδιαφερόμενη. Η αναστολή γίνεται μέχρι του ποσού των 720 ευρώ.

3. Οι υπάλληλοι του Κλάδου Επιστημονικού Προσωπικού της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας, οι υπάλληλοι του κλάδου Εμπειρογνωμόνων και οι υπάλληλοι του κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, στο εξής θα συνταξιοδοτούνται με βάση το βασικό μισθό ενέργειας του μισθολογικού κλιμακίου ή του βαθμού που έφεραν κατά την έξοδό τους από την υπηρεσία μαζί με την προσαύξηση του χρόνου υπηρεσίας. Συντάξεις που έχουν κανονισθεί με διαφορετικό τρόπο, αναπροσαρμόζονται από την αρμόδια Διεύθυνση Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Η όποια αναπροσαρμογή εμφανίζεται στις συντάξεις τον επόμενο μήνα από τη δημοσίευση του νόμου.

4. Ορίζονται οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι εργαζόμενοι λαμβάνουν το επίδομα θέσης ανάλογα εάν έχουν συμπληρώσει διετία ως Προϊστάμενοι Οργανικών Μονάδων διαφορετικής βαθμίδας ή όχι. Προκύπτει αντίστοιχη αναπροσαρμογή των συντάξεων που έχουν υπολογιστεί με άλλο τρόπο.

5. Α) Λογίζεται ως συντάξιμος ο χρόνος πραγματικής προϋπηρεσίας κατά τον οποίο ο εργαζόμενος έκανε χρήση των διατάξεων περί άδειας ανατροφής παιδιού. Οι διατάξεις αυτές αφορούν τόσο τους δημόσιους υπαλλήλους όσο και τους υπαλλήλους των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ). Η συγκεκριμένη διάταξη εφαρμόζεται και για τους λοιπούς υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου για τους οποίους προβλέπεται η χορήγηση ανάλογων αδειών. Σε όλες τις περιπτώσεις η αναγνώριση ως συντάξιμων των ανωτέρω χρόνων, διενεργείται με την προϋπόθεση της καταβολής από τον υπάλληλο, των προβλεπόμενων ασφαλιστικών εισφορών.

Β) Στην περίπτωση των δημοσίων υπαλλήλων που έλαβαν υποτροφία από το Κράτος και απολύθηκαν, θεωρούνται ότι διατελούν σε εκπαιδευτική άδεια, εφόσον μετά τη λήξη της υποτροφίας τους προσλήφθηκαν στην ίδια ή σε άλλη δημόσια υπηρεσία. Ο ανωτέρω χρόνος σπουδών σε αυτές τις περιπτώσεις, λογίζεται ως συντάξιμος εφόσον ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει 12 χρόνια ασφάλισης.

6. Προσμετράται ως συντάξιμη υπηρεσία, ο χρόνος προσωρινής κράτησης ή φυλάκισης που εκτίθηκε για το στρατιωτικό αδίκημα της ανυπακοής ή της ανυποταξίας του Στρατιωτικού  Ποινικού Κώδικα, στο οποίο υπέπεσαν στρατεύσιμοι που αρνήθηκαν την εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας επικαλούμενοι τις θρησκευτικές ή ιδεολογικές τους πεποιθήσεις. Αφορά περιπτώσεις που υπέπεσαν στο εν λόγω αδίκημα έως την έναρξη ν.2510/1997. Η αναγνώριση των ανωτέρω χρόνων γίνεται με βάση διατάξεις του ν. 3865/2010. Προϋπόθεση είναι η προσκόμιση καταδικαστικής απόφασης για το αδίκημα της ανυπακοής ή της ανυποταξίας καθώς και αποφυλακιστήριο.

7. Δικαίωμα σύνταξης έχουν οι στρατιωτικοί που έχουν απομακρυνθεί από τις τάξεις του στρατού, «χωρίς την υπαιτιότητά τους» όχι «χωρίς τη θέλησή τους» όπως ίσχυε έως τώρα. Η συγκεκριμένη αλλαγή δεν έχει εφαρμογή σε όσους έχουν ήδη φύγει από την υπηρεσία τους.

8. Ο χρόνος υπηρεσίας των στρατιωτικών που τελούν σε κατάσταση πτητικής ενέργειας και ενέργειας αλεξιπτωτιστή και υποβρύχιου καταστροφέα λογίζεται διπλάσιος σε καιρό ειρήνης και τριπλάσιος σε καιρό πολέμου. Για να συμπληρωθούν τα απαραίτητα εξάμηνα, προκύπτει βεβαίωση κατά περίπτωση από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Άμυνας ή τον αρχηγό του οικείου Σώματος. Δίνεται επίσης το δικαίωμα αναπροσαρμογής των συντάξεων που έχουν προκύψει με διαφορετικό τρόπο.

9. Οι εργαζόμενοι σε ΟΤΑ που έχουν απολυθεί, αλλά έχουν τουλάχιστον 20 έτη προϋπηρεσίας, λαμβάνουν σύνταξη στα 67 έτη.

10. Σε περίπτωση απόλυσης στρατιωτικών συνεχίζουν να καταβάλλονται μέχρι ολοκλήρωσής τους οι τρίμηνες τακτικές αποδοχές. Επίσης, οι δικαιούχοι μπορούν με καταλογιστική πράξη να διεκδικήσουν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά.

11. Επιμηκύνεται σε πέντε έτη το αναδρομικό διάστημα οικονομικών δικαιωμάτων σε βάρος του Δημοσίου.