Οικονομία

Συνεχίζεται ο αγώνας δρόμου για τις συντάξεις του ΙΚΑ παρά τις διαβεβαιώσεις

Συνεχίζεται ο αγώνας δρόμου για τις συντάξεις του ΙΚΑ παρά τις διαβεβαιώσεις Συνεχίζεται ο αγώνας δρόμου για τις συντάξεις του ΙΚΑ παρά τις διαβεβαιώσεις
Συνεχίζεται ο αγώνας δρόμου για τις συντάξεις του ΙΚΑ παρά τις διαβεβαιώσεις Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Κρίσιμο ΔΣ έχει προγραμματιστεί από το ΕΤΑΤ σήμερα στις 12 το μεσημέρι, από την τύχη του οποίου θα κριθεί εν πολλοίς εάν θα καλυφθεί το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει το ΙΚΑ, για να καταβάλλει χωρίς προβλήματα τις συντάξεις σε 1,2 εκατ συνταξιούχους την ερχόμενη Δευτέρα, 29 Ιουνίου.

Το Ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων καλείται να αποφασίσει εάν θα μεταφέρει ταμειακά διαθέσιμα ύψους 150 εκατ. ευρώ στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για να τα μετατρέψει σε ρέπος. Το υπουργείο Εργασίας πιέζει αφόρητα να υπάρξει θετική απόφαση, καθώς τα κεφάλαια αυτά, είναι απαραίτητα για να χορηγηθούν οι συντάξεις.

Έως χθες το βράδυ, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), δεν είχε καταφέρει να συγκεντρώσει τα 280 εκατ ευρώ που αποτελούν την κρατική χρηματοδότηση προς το ΙΚΑ για την καταβολή των συντάξεων του μηνός Ιουλίου. Οι διαβεβαιώσεις από τους αναπληρωτές υπουργούς Εργασίας Δημήτρη Στρατούλη και Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, ότι η καταβολή των συντάξεων θα πραγματοποιηθεί κανονικά, δεν αρκούν και έτσι ξεκίνησε μια «μάχη με τον χρόνο» για να καλυφθεί το κενό. Συνεπώς τα κονδύλια από το ΕΤΑΤ είναι απαραίτητα στην προσπάθεια αυτή.
Παράλληλα, μόλις προχθές το ΔΣ της ΕΥΔΑΠ, ύστερα από μια ταραχώδη συνεδρίαση αποφάσισε να μεταφέρει το ποσό των 243,7 εκατ ευρώ στην ΤτΕ για να μετατραπούν σε ρέπος. Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία και το παραπάνω κεφάλαιο αποτελεί μέρος των ταμειακών διαθεσίμων της εταιρίας και όχι το σύνολο αυτών.