Οικονομία

Αντιδράσεις για την απόφαση του ΔΣΘ για το δημοψήφισμα

Αντιδράσεις για την απόφαση του ΔΣΘ για το δημοψήφισμα
Αντιδράσεις για την απόφαση του ΔΣΘ να συμμετέχει στην Επιτροπή Στήριξης του «ΝΑΙ» για το δημοψήφισμα Αντιδράσεις και σκληρή επίθεση στο πρόσωπο του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ) Νίκου Βαλεργάκη, προκάλεσε η απόφαση που έλαβε το διοικητικό του συμβούλιο, με οριακή πλειοψηφία, να συμμετέχει ο Σύλλογος στην Επιτροπή Υποστήριξης του «ΝΑΙ» για το δημοψήφισμα.

 Εκπρόσωποι δικηγορικών παρατάξεων που μειοψήφησαν τον κατηγορούν για «θεσμική ανατροπή» και «πραξικοπηματική μεθόδευση», ζητώντας να αποσυρθεί η συγκεκριμένη απόφαση.

Η εν λόγω απόφαση ελήφθη στη διάρκεια χθεσινής συνεδρίασης, ενώ εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση όπου αναφέρονται τα εξής: «Το Δ.Σ. του ΔΣΘ στην υπ' αρ. 95/29 - 06-2015 συνεδρίασή του, αποφάσισε, σύμφωνα με το άρθρο 10 του ν. 4023/2011, να συμμετέχει ο ΔΣΘ στην Επιτροπή Υποστήριξης του «ΝΑΙ» στο Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015».

Όπως καταγγέλθηκε από μερίδα μελών του διοικητικού συμβουλίου, ο πρόεδρος του Συλλόγου κάλεσε τηλεφωνικά ένα-ένα τα μέλη του στη συνεδρίαση, χωρίς να τους ενημερώνει για το θέμα της συζήτησης. Σύμφωνα με τους ίδιους, έκπληκτοι, προσερχόμενοι στη συνεδρίαση, διαπίστωσαν ότι είχε τεθεί, δίχως προηγούμενη κοινοποίηση της ημερήσιας διάταξης, ως (μοναδικό) θέμα και συζητείτο ήδη η συμμετοχή του ΔΣΘ στην Επιτροπή στήριξης του «ΝΑΙ». Με την ψήφο 12 μελών, έναντι 10 που μειοψήφησαν, η απόφαση τελικώς πέρασε.

Σε ανακοίνωσή της η παράταξη Ριζοσπαστική Δικηγορική Συνεργασία, επισημαίνει ότι «η απόφαση είναι παράνομη, πολιτικά απαράδεκτη ενώ εγείρει ενδεχομένως, ζητήματα νομιμότητας συμμετοχής των δικηγόρων Θεσσαλονίκης ως δικαστικών αντιπροσώπων στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015». Σε ανάλογο ύφος κινήθηκαν οι τοποθετήσεις των μελών της δικηγορικής παράταξης «Εναλλακτική Πρωτοβουλία», που, μεταξύ άλλων, σημείωσαν ότι η απόφαση ψηφίστηκε από τους συνέδρους, που πρόσκεινται στη ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, ενώ καταγγέλλουν ότι αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της ανεξαρτησίας και της αμεροληψίας, που πρέπει να διέπει τους δικαστικούς αντιπροσώπους. Προανήγγειλαν μάλιστα ότι θα παραχωρήσουν αύριο συνέντευξη Τύπου για το θέμα.

Απαντώντας ο πρόεδρος του ΔΣΘ ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ο ίδιος δέχθηκε κρούση από επιστημονικούς φορείς της χώρας να συμμετέχει ο Σύλλογος στην Επιτροπή Στήριξης του «ΝΑΙ». «Εξήγησα ότι τέτοια απόφαση δεν μπορεί ληφθεί προσωπικά αλλά μόνο μέσω του διοικητικού συμβουλίου το οποίο συγκάλεσα εκτάκτως και κατά πλειοψηφία αποφασίσαμε υπέρ της συμμετοχής», είπε, υπεραμυνόμενος των κατηγοριών περί απόφασης εκ του πονηρού. Κάνοντας δε επίκληση του άρθρου 90 του Κώδικα Δικηγόρων πρόσθεσε ότι ο ΔΣΘ έχει θεσμικό ρόλο να εκφέρει άποψη για κάθε εθνικό, πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό θέμα. Εξάλλου, σημείωσε ότι στις τελευταίες εκλογές του Συλλόγου, πριν από ενάμισι χρόνο, η συντριπτική πλειοψηφία του δικηγορικού κόσμου της Θεσσαλονίκης έδωσε την ψήφο του στους υποψήφιους προέδρους που με τις θέσεις τους τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη και της Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.).

Στο μεταξύ, με ψήφισμά του ο ΔΣΘ, κατόπιν νέας συνεδρίασης που προηγήθηκε σήμερα το απόγευμα, καλεί την κυβέρνηση να ματαιώσει το δημοψήφισμα και να υλοποιήσει την εντολή που έλαβε από τον ελληνικό λαό στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου που είναι η παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. και την Ζώνη του Ευρώ.