Οικονομία

Ανοίγουν οι τράπεζες την Δευτέρα τι θα ισχύει για τα capital controls

Ανοίγουν οι τράπεζες την Δευτέρα τι θα ισχύει για τα capital controls Ανοίγουν οι τράπεζες την Δευτέρα τι θα ισχύει για τα capital controls
Ανοίγουν οι τράπεζες την Δευτέρα τι θα ισχύει για τα capital controls Από τη Δευτέρα θα ανοίξουν όλες οι τράπεζες διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ αλλά συμπλήρωσε οτι θα ανοίξουν με capital controls

Οι πολίτες θα μπορούν από τη Δευτέρα να προσέρχονται στις τράπεζες και να καταθέτουν και να μεταφέρουν χρήματα, ενώ από τα ATM θα μπορούν να πάρουν τα 60 ευρώ, ανέφερε ο κ. Μάρδας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ακόμη πως γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης.

Όπως είπε "πιθανότατα θα αλλάξει και το όριο ανάληψης, με την έννοια πως μπορεί κάποιος αν δεν κάνει ανάληψη 60 ευρω την μία μέρα, να σηκώσει την επόμενη σωρρευτικά το ποσό και των δύο ημερών, ήτοι 120 ευρω".

Όπως διευκρίνισε αυτή είναι η σκέψη του υπουργείου που κατ' αρχήν το τραπεζικό σύστημα έχει διαβεβαιώσει πως μπορεί να λειτουργήσει.

Σε ό, τι αφορά στους συνταξιούχους που εξακολουθούν να μην έχουν κάρτα ανάληψης δήλωσε: "Οι συνταξιούχοι θα μπορούν να παίρνουν το εβδομαδιαίο ποσό των 120€, πιο άνετα τώρα, γιατί θα είναι όλες οι τράπεζες ανοιχτές".

Οι Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την κάρτα των ελληνικών τραπεζών κανονικά, αλλά δεν μπορούν να πάρουν μετρητά, διευκρίνισε ο κ. Μάρδας.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις συναλλαγές των τραπεζών από τη Δευτέρα θα είναι έτοιμη αύριο. Όπως είπε ο κ. Μάρδας, στα γκισέ των τραπεζών θα μπορούν οι πελάτες τους να κάνουν μεταφορές χρημάτων από λογαριασμό σε λογαριασμό ή καταθέσεις.

Θα δίδεται η δυνατότητα σε όσους έχουν προθεσμιακές καταθέσεις να προχωρούν σε μερική λήξη τους και να χρησιμοποιούν τα χρήματα για να πληρώνουν οφειλές στο δημόσιο ή των προμηθευτών τους, τη μισθοδοσία των υπαλλήλων τους. Όλες οι συναλλαγές θα γίνονται με λογιστική μορφ

Όσον αφορά στις επιταγές, θα μπορεί να γίνεται κατάθεσή τους, ενώ για όσες είχαν λήξει στη διάρκεια της τραπεζικής αργίας, ως πρώτη ημερομηνία λήξης θα θεωρείται η Δευτέρα. Για τις θυρίδες, ο υπουργός είπε ότι, καθώς θα ανοίξουν όλα τα καταστήματα, θα μπορούν οι πολίτες να πηγαίνουν και να παίρνουν ότι θέλουν, αφού κλείσουν ραντεβού με τις τράπεζες.

Για τους εξαγωγείς, είπε ότι προβλέπεται η δυνατότητα να χρησιμοποιούν το 80% των εσόδων τους σε ευρώ, χωρίς να χρειάζεται καμία διαδικασία έγκρισης.

Για την πληρωμή των συντάξεων στο τέλος του μήνα, ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, καθώς θα γίνουν μετά από 15 ημέρες και έως τότε θα εισέλθουν πολλά χρήματα στα κρατικά ταμεία.

Για τα δημόσια έσοδα, ο κ. Μάρδας είπε ότι η υστέρηση από τον στόχο είναι μικρή και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί φορολογούμενοι πληρώνουν τις οφειλές τους ηλεκτρονικά. Τέλος, για τις καταθέσεις είπε ότι την Τετάρτη θα ψηφισθεί η ευρωπαϊκή τραπεζική οδηγία που προβλέπει πρόσθετες διασφαλίσεις για τους καταθέτες.