Οικονομία

ΕΤΕΑ: Μείωση στις επικουρικές συντάξεις από παρακράτηση 6% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

ΕΤΕΑ: Μείωση στις επικουρικές συντάξεις από παρακράτηση 6% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
ΕΤΕΑ: Μείωση στις επικουρικές συντάξεις από παρακράτηση 6% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Έτοιμη είναι η εγκύκλιος από τη διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) αναφορικά με την επιβολή εισφοράς 6% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στις επικουρικές συντάξεις.

Στην εγκύκλιο, θα τονίζεται ότι η περικοπή θα πραγματοποιηθεί από την επόμενη καταβολή συντάξεων, που αφορούν το μήνα Σεπτέμβριο. Στις συντάξεις αυτού του μήνα θα προστεθεί όμως και η αναδρομική παρακράτηση της εν λόγω εισφοράς, η εφαρμογή της οποίας ορίζεται από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά.

Αυτό σημαίνει ότι οι περίπου 2,5 εκατ συνταξιούχοι που λαμβάνουν κάποια επικουρική σύνταξη, θα υποχρεωθούν να αποδεχτούν στις συντάξεις του επόμενου μήνα ένα «τριπλό χαράτσι», λόγω της επιβολής αρχικά της εν λόγω εισφοράς, αλλά και της αναδρομικής παρακράτησής της από τις συντάξεις Ιουλίου και Αυγούστου, που έχουν ήδη χορηγηθεί.

Επίσης, στην ίδια εγκύκλιο θα ξεκαθαρίζεται ότι η περικοπή θα γίνει στο καταβαλλόμενο ποσό, δηλαδή στο ποσό που σήμερα εισπράττουν οι συνταξιούχοι και όχι σε εκείνο που ελάμβαναν πριν ξεκινήσουν οι αλυσιδωτές περικοπές, από το 2010 και μετά.

Με δεδομένο ότι κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Ήλιος», οι επικουρικές συντάξεις κυμαίνονται στα επίπεδα των 160 ευρώ το μήνα, η περικοπή θα ανέλθει στα επίπεδα των 9 ευρώ. Ειδικά όμως για την επόμενη καταβολή των επικουρικών συντάξεων του Σεπτεμβρίου, η μείωση που θα υποστούν οι συνταξιούχοι θα είναι τριπλάσια, λόγω της αναδρομικής παρακράτησης της εισφοράς, δηλαδή θα φτάσει στα επίπεδα των 27 ευρώ.

Ας σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση, που προκαλεί έμμεση μείωση στις επικουρικές συντάξεις, αποτελεί μόνο την αρχή ενός νέου «κύκλου» περικοπών. Αιτία είναι το γεγονός της ύπαρξης της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στην επικουρική ασφάλιση, που δεν τίθεται σε εφαρμογή έως τον Οκτώβριο, μέχρι να προκύψουν κάποια ισοδύναμα μέτρα. Στην περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό, τότε μόνο από την εφαρμογή της συγκεκριμένης ρήτρας είναι πιθανό να προκληθεί «οριζόντια» περικοπή ύψους 15% στις επικουρικές συντάξεις, στα τέλη του τρέχοντος έτους.