Οικονομία

Περισσότεροι οι χαμένοι από τον νέο υπολογισμό για τις συντάξεις

Περισσότεροι οι χαμένοι από τον νέο υπολογισμό για τις συντάξεις Περισσότεροι οι χαμένοι από τον νέο υπολογισμό για τις συντάξεις
Ο νέος υπολογισμός επηρεάζει και συντάξεις του α’ εξαμήνου του 2015 Από τον Βασίλη ΑγγελόπουλοΟι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, πρόκειται να επηρεάσουν όχι μόνο όσους βγουν στη σύνταξη το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αλλά και εκείνους που υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης κατά το α’ εξάμηνο.

Η επαναφορά λειτουργίας των διατάξεων εκείνων του νόμου «Λοβέρδου – Κουτρουμάνη» (ν.3863/2010), οι οποίες αφορούν τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, όπως περιγράφονται ξεκάθαρα στο αρχικό κείμενο της συμφωνίας με την τρόικα, που ψηφίστηκε από τη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, στα μισά του περασμένου μήνα, επιβεβαιώνουν ότι θα προκύψει νέο ύψος συντάξεων. Σε κάθε περίπτωση, η προσθήκη διάταξης που αναμένεται να κατατεθεί στο τελικό πλαίσιο της συμφωνίας, ότι έως το 2021 θα παραμείνει «παγωμένη» η βασική σύνταξη, ακυρώνει στην πράξη τη λειτουργία του εν λόγω νόμου, που προέβλεπε μικρές αυξήσεις, στα επίπεδα του 1% κατ΄ έτος, για τα πρώτα χρόνια εφαρμογής τους, στις μικρές συντάξεις.

Ουσιαστικά, αυτό που πρόκειται να ισχύσει άμεσα είναι μικρές περικοπές (0,5 – 0,8%) στις υψηλές συντάξεις, ποσοστό που χρόνο με τον χρόνο θα αυξάνεται, έστω και λίγο. Ο υπολογισμός των συντάξεων, με βάση αυτό το νόμο, θέλει από το 2015 και μετά, κάθε χρόνο να μειώνεται ο παλιός τρόπος υπολογισμός και να αυξάνεται ο νέος. Με όριο το 2011 αυτό σημαίνει ότι τα έτη ασφάλισης που θα υπολογίζονται με το «παλιό μοντέλο» κάθε χρόνο από το 2015 και μετά θα μειώνονται. Αντίστοιχα, θα αυξάνονται τα έτη ασφάλισης που θα υπολογίζονται με το νέο μοντέλο. Πρόκειται για μια σταδιακή προσαρμογή στις νέες συνθήκες, οι οποίες θα φανούν ξεκάθαρα μετά το 2040, όταν δηλαδή ο νέος τρόπος υπολογισμού θα έχει κυριαρχήσει καθολικά.