Οικονομία

ΕΡΓΑΝΗ: Χιλιάδες περισσότερες οι απολύσεις απο τις προσλήψεις λόγω capital controls

ΕΡΓΑΝΗ: Χιλιάδες περισσότερες οι απολύσεις απο τις προσλήψεις λόγω capital controls ΕΡΓΑΝΗ: Χιλιάδες περισσότερες οι απολύσεις απο τις προσλήψεις λόγω capital controls
ΕΡΓΑΝΗ: Τα capital controls έφεραν 16.658 περισσότερες απολύσεις, από προσλήψεις Κατέρρευσε η απασχόληση στην Ελλάδα τον Ιούλιο, αφού τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» εμφανίζουν αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων απολύσεων κατά 16.658 θέσεις εργασίας. Μάλιστα, συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα, όπου υπήρχε θετικό ισοζύγιο 13.275 θέσεων, διαπιστώνονται απώλειες της τάξης των 29.933 θέσεων εργασίας.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι η αρνητική πορεία της αγοράς εργασίας προέκυψε εν μέσω καλοκαιριού, που η απασχόληση είναι θεωρητικά αυξημένη, γίνεται σαφές ότι το συγκεκριμένο νούμερο, είναι εξαιρετικά αρνητικό και δείχνει ανάγλυφα την πορεία της αγοράς εργασίας, από την επιβολή των capital controls και μετά. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο των προσλήψεων που πραγματοποιήθηκαν κατά το μήνα Ιούλιο (143.972), μόλις το 16,07% δηλαδή 23.127 προσλήψεις αφορούν καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρσι τον Ιούλιο το ποσοστό της πλήρους απασχόλησης ήταν στο 48,22% ποσοστό τριπλάσιο σε σχέση με φέτος. Οι περισσότερες προσλήψεις τον φετινό Ιούλιο (47,3% ή 67.714 άτομα) αφορούν εκ περιτροπής απασχόληση, που σημαίνει εργασία λίγες μέρες την εβδομάδα, όταν υπάρχει ανάγκη. Επίσης, άλλες 53.131 προσλήψεις (36,9%) αφορούν μερική απασχόληση.

Είναι ξεκάθαρο ότι η συγκεκριμένη απότομη αλλοίωση των συνθηκών εργασίας πρόκειται να αποτυπωθεί τόσο στους δείκτες ανεργίας, όσο και στα έσοδα των Ασφαλιστικών Ταμείων. Ουσιαστικά, οι επιχειρήσεις λόγω των προβλημάτων που κλήθηκαν να διαχειριστούν με την εφαρμογή των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές, επέλεξαν ή να μην κάνουν καθόλου προσλήψεις, αλλά αντίθετα να απολύσουν προσωπικό ή να προσλάβουν εργαζόμενους με ευέλικτες μορφές εργασίας, άρα με μικρότερες αποδοχές.

Ειδικά στο σκέλος των απολύσεων, διαπιστώνεται σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» ότι είναι κατά 16.650 περισσότερες φέτος, σε σχέση με πέρσι καθώς ανήλθαν στις 160.630 τον φετινό Ιούλιο, από 143.980 τον Ιούλιο του 2014.

Τα στοιχεία του Ιουλίου κινούνται και σε πλήρη αναντιστοιχία με τους αμέσως προηγούμενους μήνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων ήταν μόνιμα θετικό το τελευταίο πεντάμηνο. Τον  Φεβρουάριο είχε φτάσει τις 15.124 θέσεις και τον Μάρτιο είχε αυξηθεί στις 22.313 θέσεις. Ακόμα καλύτερα τον Απρίλιο λόγω Πάσχα και έναρξης της θερινής τουριστικής περιόδου που είχε εκτοξευθεί το ισοζύγιο στις 80.223 θέσεις και τον Μάιο στις 86.146 θέσεις για να υποχωρήσει, αλλά να παραμείνει σε θετικό πρόσημο τον Ιούνιο στις 8.590 θέσεις. Τον Ιούλιο όμως το ισοζύγιο προσλήψεων απολύσεων κινήθηκε έντονα αρνητικά.

Με μια πιο προσεκτική «ματιά» στα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», διαπιστώνει κανείς ότι οι πρώτες μέρες επιβολής των capital controls ήταν πραγματικά καταστροφικές για την αγορά εργασίας. Φαίνεται ότι μόνο την 1η Ιουλίου, το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων ήταν αρνητικό κατά 10.026 θέσεις απασχόλησης, ενώ την επόμενη μέρα ακριβώς, 2 Ιουλίου, συνεχίστηκαν οι απώλειες με αρνητικό ισοζύγιο 5.249 θέσεων εργασίας.

Η ηλικιακή κατηγορία 30 – 44 ετών καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες με αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων που ανέρχεται στις 17.478 θέσεις εργασίας, ενώ αντίστοιχα η κατηγορία 15 – 24 ετών κατέγραψε θετικό ισοζύγιο 12.931 θέσεων. Σε επίπεδο περιφέρειας, η Αττική καταγράφει τις πιο μεγάλες απώλειες με τις απολύσεις  (72.869)να είναι περισσότερες κατά 28.278 σε σχέση με τις προσλήψεις (44.591). Οι απώλειες που προέκυψαν στην πρωτεύουσα δεν καλύφθηκαν από το θετικό ισοζύγιο προσλήψεων απολύσεων που καταγράφηκε σε τουριστικές περιφέρειες της Ελλάδας, όπως είναι το νότιο Αιγαίο (5.591), τα Ιόνια νησιά (3.049), η Κρήτη (1.481) και η Πελοπόννησος (1.393).

Σε επίπεδο επαγγελματικών κατηγοριών, οι μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας καταγράφηκαν στην εκπαίδευση (21.225) γεγονός που σχετίζεται με την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς. Οι απώλειες αυτές όμως δεν αντισταθμίστηκαν φέτος με άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων, αφού οι δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης είχαν μεν θετικό ισοζύγιο 9.326 θέσεων, αλλά αισθητά μικρότερο από το περσινό (15.958 θέσεις). Το ίδιο ισχύει και για τα καταλύματα, με θετικό ισοζύγιο 6.855 θέσεων φέτος, από 9.247 θέσεις που ήταν πέρσι, αλλά και για τη βιομηχανία τροφίμων (θετικό ισοζύγιο 5.530 θέσεων εργασίας φέτος, από 6.503 θέσεων πέρσι). Εντύπωση προκαλεί όμως το γεγονός ότι, ενώ πέρσι στην τέταρτη θέση βρισκόταν το λιανικό εμπόριο με θετικό ισοζύγιο 4.289 θέσεων, φέτος δεν υπάρχει καθόλου στην πρώτη πεντάδα που καταγράφει το σύστημα «Εργάνη» ενδεικτικό του πόσες θέσεις εργασίας χάθηκαν από τον συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο.