Οικονομία

Τα μέτρα της συμφωνίας για τους αγρότες - Η νέα φορολογία των αγροτών

Τα μέτρα της συμφωνίας για τους αγρότες - Η νέα φορολογία των αγροτών Τα μέτρα της συμφωνίας για τους αγρότες - Η νέα φορολογία των αγροτών
Τα μέτρα της συμφωνίας για τους αγρότες - Η νέα φορολογία των αγροτών Σκληρά μέτρα για τους αγρότες που ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις και ιδιαίτερα στο φορολογικό καθεστώς που διέπει τον πρωτογενή τομέα φέρνει η νέα συμφωνία ενώ οι αγρότες προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις, προειδοποιώντας ότι δεν αντέχουν να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω.

Μεταξύ άλλων η συμφωνία προβλέπει την αυστηροποίηση του ορισμού του αγρότη αλλά και την κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου. Τον Οκτώβριο με ενδιάμεσο σκαλοπάτι το 20% για το 2016, θα σκαρφαλώσει ο φόρος των αγροτών στο 26% το 2017, ενώ σταδιακή θα είναι και η αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Από το 13% στο 20% ο φόρος 2016 – Στο 26% το 2017
Σταδιακή αύξηση εισφορών στον ΟΓΑ

Η κυβέρνηση καλείται να φιλοτεχνήσει τις επόμενες ώρες το μοντέλο του «κατά κύριο επάγγελμα αγρότη» με στόχο να αμβλύνει τις δυσμενείς συνέπειες που θα έχει τα επόμενα χρόνια ο διπλασιασμός της φορολογίας εισοδήματος των δραστηριοποιούμενων στην αγροτική παραγωγή. Θα υπάρχει στήριξη τους όμως μέσα από παρεμβάσεις και άλλα μέτρα του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020.

Σε αναβρασμό πάντως βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος από την κατάργηση προνομίων του και τις αλλαγές που θα επέλθουν στη φορολόγηση και την ασφάλισή του.

Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω και ο κλάδος θα οδηγηθεί σε αφανισμό.

Σε πανελλαδική σύσκεψη αγροσυνδικαλιστικών και συνεταιριστικών οργανώσεων στην Αθήνα αποφασίστηκε η χάραξη ενιαίας γραμμής και η σύσταση Εθνικής Επιτροπής Συνδικαλιστικού Αγώνα που θα αναλάβει το συντονισμό των δράσεών τους.

Τα μέλη της επιτροπής συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον Γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο.

Οι αγρότες απειλούν με κινητοποιήσεις αν ισχύσουν τα μέτρα. Ήδη σε διάφορες περιοχές της χώρας καταρτίζεται πρόγραμμα δράσης.