Οικονομία

ΓΕΩΤΕΕ: Στον αέρα προγράμματα του αγροτοδιατροφικού τομέα λόγω capital controls

ΓΕΩΤΕΕ: Στον αέρα προγράμματα του αγροτοδιατροφικού τομέα λόγω capital controls ΓΕΩΤΕΕ: Στον αέρα προγράμματα του αγροτοδιατροφικού τομέα λόγω capital controls
ΓΕΩΤΕΕ: Στον αέρα προγράμματα του αγροτοδιατροφικού τομέα λόγω capital controls Με επιστολή του προς τους αρμόδιους Υπουργούς (Οικονομικών, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος & Ενέργειας, και Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού), το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας επισημαίνει τον ορατό κίνδυνο της μη υλοποίησης πολλών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων που αφορούν τον αγροτοδιατροφικό τομέα, εξαιτίας της αδυναμίας εισαγωγής του απαραίτητου εγκεκριμένου εξοπλισμού, η οποία οφείλεται στους υφιστάμενους περιορισμούς στην κίνηση των κεφαλαίων (capital controls).

Στην επιστολή του, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. τονίζει την αναγκαιότητα υλοποίησης των εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων, επισημαίνοντας επιπλέον, ότι η μη έγκαιρη ολοκλήρωσή τους, πέρα από το καίριο οικονομικό πλήγμα που θα επιφέρει στους δικαιούχους, θα έχει γενικότερες δυσμενείς επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή και ανάπτυξη, τις εξαγωγές και την εθνική μας οικονομία.
Στο παραπάνω πλαίσιο, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ζητά από την Πολιτεία να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη και τη διευκόλυνση των δικαιούχων – επιχειρήσεων, μέσω της άρσης των περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων που αφορούν στην υλοποίηση των εν λόγω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.:

«Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
σε συνέχεια της με αριθ. 2575/6-8-2015 επιστολής μας, με την οποία επισημάναμε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά των γεωργικών εισροών, εξαιτίας των υφιστάμενων περιορισμών που έχουν επιβληθεί στην κίνηση των κεφαλαίων, οφείλουμε, στο πλαίσιο του ρόλου του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ως συμβούλου της Πολιτείας, να επιστήσουμε, επιπλέον, την προσοχή σας και στον ορατό κίνδυνο της μη υλοποίησης πολλών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων που αφορούν τον αγροτικό τομέα, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την αγροτική παραγωγή και ανάπτυξη, τις εξαγωγές και την εθνική μας οικονομία, γενικότερα. Διευκρινίζουμε ότι πρόκειται για επενδυτικά σχέδια που έχουν ενταχθεί σε Μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013 και του ΕΣΠΑ 2007-2013, οι δικαιούχοι των οποίων δεν μπορούν να προμηθευτούν τον εγκεκριμένο απαραίτητο εξοπλισμό, καθόσον, λόγω των ως άνω περιορισμών, δεν είναι δυνατή η εισαγωγή του. Σημειώνουμε ότι, όσον αφορά τον αγροδιατροφικό τομέα, ο εξοπλισμός των μονάδων αυτών, ως επί το πλείστον, δεν κατασκευάζεται εντός της ελληνικής επικράτειας, με αποτέλεσμα να αποτελεί μονόδρομο η εισαγωγή τους.
Τα τελευταία χρόνια, η χώρα μας υφίσταται τις ιδιαιτέρως δυσμενείς συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, μετά τα τέλη Ιουνίου, οι συνθήκες στην αγορά έχουν επιδεινωθεί ραγδαία και έχουν γίνει ασφυκτικές, εξαιτίας της επιβολής περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων. Η οικονομία μας ασφυκτιά και όσοι προσπαθούν να συνεχίσουν να επιχειρούν, βιώνουν καθημερινές δυσκολίες όσον αφορά τη λειτουργία των τραπεζών, αλλά και την παντελή έλλειψη δανειοδότησης αυτών.
Παρόλα αυτά, ακόμη και υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες, υπάρχουν επιχειρήσεις που συνεχίζουν και προσπαθούν να επενδύσουν. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα που έχουν αναλάβει την υλοποίηση κάποιου συγχρηματοδοτούμενου επενδυτικού προγράμματος. Οι εν λόγω επιχειρήσεις οφείλουν, με βάση τις σχετικές εγκριτικές αποφάσεις, να ολοκληρώσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, εντός ενός σαφώς καθορισμένου χρονικού πλαισίου, προϋπόθεση ιδιαιτέρως κρίσιμη στην παρούσα χρονική συγκυρία, δεδομένου ότι βρισκόμαστε λίγο πριν το τέλος της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.
Όπως γνωρίζετε, ο χρονικός ορίζοντας της ολοκλήρωσης των περισσοτέρων προγραμμάτων δεν μπορεί να ξεπεράσει το τέλος Σεπτεμβρίου και δυστυχώς η Ελληνική Πολιτεία δεν μπορεί να δώσει σχετική παράταση, αφού θα πρέπει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 να έχουν γίνει όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι και οι πληρωμές από τους αρμόδιους φορείς, βάσει κοινοτικής δέσμευσης της χώρας μας.
Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. θεωρεί ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα με στόχο τη στήριξη της προσπάθειας των εν λόγω δικαιούχων - επιχειρήσεων, για έγκαιρη υλοποίηση και ολοκλήρωση των επενδυτικών προγραμμάτων, δεδομένου ότι, σε αντίθετη περίπτωση:
· Θα υπάρξει απένταξη των εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων.
· Το κράτος θα ζητήσει πίσω ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, χρήματα τα οποία έχει καταβάλει είτε ως προκαταβολή είτε ως πληρωμή δόσης μέρους του προγράμματος, αφού πρώτα είχε υλοποιηθεί το αντίστοιχο φυσικό αντικείμενο από την επενδυτή.
· Ο επενδυτής θα χάσει τα χρήματα τα οποία έχει επενδύσει, σε δύσκολους καιρούς για τη χώρα μας, καθόσον η επένδυση του θα μείνει στη μέση και το πιθανότερο είναι να μην είναι λειτουργική. Με αυτό τον τρόπο θα χαθούν ζωτικής σημασίας επενδύσεις για την ελληνική οικονομία (ιδιωτικές και κρατικές).
· Θα χαθεί μια για πάντα η εμπιστοσύνη των επενδυτών ως προς το Ελληνικό κράτος και τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, αφού θα έχουν αδικηθεί κατάφορα.
Επιπλέον, επισημαίνουμε ότι η μη έγκαιρη ολοκλήρωση των ως άνω επενδυτικών σχεδίων, θα έχει γενικότερες δυσμενείς επιπτώσεις για τη χώρα μας, όπως:
– Απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από κοινοτικά κονδύλια, τα οποία αποτελούν, κατά κοινή ομολογία, την τελευταία πηγή πόρων για την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς, αφού οι τράπεζες στερούνται δυνατότητας δανειοδότησης των επιχειρήσεων.
– Η μη εκπλήρωση των απαιτήσεων του Κανόνα αυτόματης αποδέσμευσης (πιο γνωστό σε όλους μας ως «Κανόνας ν+2»). Πρόκειται για την αυτόματη αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάθε τμήματος των αναλήψεων υποχρεώσεων του προϋπολογισμού σε ένα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα το οποίο δεν χρησιμοποιήθηκε για την καταβολή των πληρωμών προχρηματοδότησης ή των ενδιάμεσων πληρωμών ή για το οποίο δεν υποβλήθηκε αίτηση πληρωμής έως τις 31 Δεκεμβρίου του δεύτερου έτους μετά το έτος της ανάληψης υποχρεώσεων του προϋπολογισμού του προγράμματος. Μάλιστα φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρονιά, δεδομένου ότι κλείνει το παλαιό πρόγραμμα (2007-2013) και δεν έχει ανοίξει ακόμα το νέο (2014-2020), με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν νέες προσκλήσεις που να υποβοηθούν την επίτευξη του στόχου για τον «Κανόνα ν+2». Επομένως, τα τρέχοντα προγράμματα αποτελούν τη μοναδική πηγή απορρόφησης. Η μη επίτευξη του στόχου θα σημάνει, αυτόματα, τεράστια απώλεια κοινοτικών κονδυλίων για τη χώρα μας, που τα έχει τόσο μεγάλη ανάγκη για να επανεκκινήσει την οικονομία της και να τη βάλει πάλι σε τροχιά ανάπτυξης.
– Επιδείνωση της οικονομικής ύφεσης και απώλεια των θέσεων εργασίας που θα προσέφεραν οι επιχειρήσεις αυτές.
– Υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας για περαιτέρω ενίσχυση και εκσυγχρονισμό του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας, ενός τομέα δυναμικού, με έντονο εξωστρεφή προσανατολισμό, ο οποίος αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας μας.
Με βάση τα παραπάνω, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ζητά από την Πολιτεία να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη και τη διευκόλυνση των εν λόγω δικαιούχων – επιχειρήσεων, μέσω της άρσης των περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων που αφορούν στην υλοποίηση των ως άνω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τον τρόπο διασταύρωσης για το εάν η αιτούσα δαπάνη της επιχείρησης είναι ενταγμένη σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, θεωρούμε ότι αυτός είναι πολύ απλός, δεδομένου ότι στην εγκριτική απόφαση ένταξης περιγράφονται λεπτομερώς τόσο οι επιλέξιμες δαπάνες, όσο και το μοντέλο και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του εξοπλισμού που θα αποκτηθεί. Επομένως αρκεί να ζητηθεί, κατά την εξέταση του κάθε αιτήματος, να προσκομιστεί και η σχετική απόφαση ένταξης, ενώ τυχόν περαιτέρω διευκρινίσεις, θα παρέχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των εμπλεκόμενων Υπουργείων.
Ευελπιστώντας στην άμεση, λόγω του επείγοντος, υιοθέτηση των προτάσεών μας, παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον διευκρίνιση ή συνεργασία.
Με τιμή,
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
Σπυρίδων Μάμαλης»