Οικονομία

Τα Ασφαλιστικά Ταμεία επιδρούν αρνητικά στον προϋπολογισμό

Τα Ασφαλιστικά Ταμεία επιδρούν αρνητικά στον προϋπολογισμό Τα Ασφαλιστικά Ταμεία επιδρούν αρνητικά στον προϋπολογισμό
Τα Ασφαλιστικά Ταμεία επιδρούν αρνητικά στον προϋπολογισμό Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Κανονικά πρόκειται να καταβληθούν οι συντάξεις του μηνός Σεπτεμβρίου, αύριο 28 Αυγούστου στο ΙΚΑ και την επόμενη Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου σε ΟΓΑ και ΟΑΕΕ. Κατά την χθεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, με τους διοικητές όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων, διαπιστώθηκε ότι γι' αυτό το μήνα, τα χρήματα βρέθηκαν.

Όμως επισημάνθηκε ότι πρέπει να υπάρξει επαγρύπνηση τον Σεπτέμβριο, αφού λόγω εκλογών είναι άγνωστο πώς θα κυμανθούν τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές. Η προβληματική πορεία των Ασφαλιστικών Ταμείων φαίνεται ξεκάθαρα και από τα στοιχεία του προϋπολογισμού, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και δείχνουν πόσο μεγάλη είναι η υπέρβαση της κρατικής χρηματοδότησης. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στον ΟΑΕΕ όπου στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου έχει καλυφθεί το 73,1% της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης, δηλαδή έχουν δοθεί τα 610 εκατ. ευρώ από τα 834 εκατ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί για όλη την χρονιά. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει η υπέρβαση χρηματοδότησης ύψους 127 εκατ. ευρώ για το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών. Αντίστοιχα δυσχερής είναι και η θέση που βρίσκεται το ΙΚΑ, που έχει δαπανήσει το 65,6% του συνόλου της κρατικής χρηματοδότησης, δηλαδή 1,64 δισ. ευρώ από τα 2,5 δισ. ευρώ που είναι η ετήσια κρατική ενίσχυση. Η απόκλιση που έχει προκύψει στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας ανέρχεται στα 187 εκατ. ευρώ. Απόκλιση 44 εκατ. ευρώ έχει καταγράψει και ο ΟΓΑ, που έχει κάνει χρήση 1,95 δισ. ευρώ από τα 3,2 δισ. ευρώ που είναι η ετήσια κρατική χρηματοδότηση για το Ταμείο των αγροτών.

Προβληματισμό όμως προκαλεί και η πορεία του ΕΚΑΣ αφού έχει ήδη καλυφθεί το 86,7% της ετήσιας χρηματοδότησης, με ορατό το ενδεχόμενο της υπέρβασης. Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων έχει κοστίσει στο επτάμηνο του τρέχοντος έτους 447 εκατ. ευρώ, από τα 516 εκατ. ευρώ που είναι η συνολική ετήσια κρατική στήριξη για το συγκεκριμένο επίδομα. Είναι προφανές ότι για να «βγει η χρονιά» τόσο στο σκέλος του ΕΚΑΣ, αλλά και στο σκέλος του ΟΑΕΕ, του ΟΓΑ και του ΙΚΑ, το κράτος θα πρέπει να καταφύγει στη λύση της πρόσθετης χρηματοδότησης. Μια λύση όμως που οι εκπρόσωποι των θεσμών απεχθάνονται και γι' αυτό στο νέο μνημόνιο έχουν περάσει διάταξη για κατάργηση κάθε πρόσθετης κρατικής χρηματοδότησης στο μέλλον.