Οικονομία

Ο Κατρούγκαλος δίνει εξηγήσεις στις 13:30 για τις συντάξεις εως 600 ευρώ σε όλους

Ο Κατρούγκαλος δίνει εξηγήσεις στις 13:30 για τις συντάξεις εως 600 ευρώ σε όλους Ο Κατρούγκαλος δίνει εξηγήσεις στις 13:30 για τις συντάξεις εως 600 ευρώ σε όλους
Ο Κατρούγκαλος δίνει εξηγήσεις στις 13:30 για τις συντάξεις εως 600 ευρώ σε όλους Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Συνέντευξη τύπου στα γραφεία της Κουμουνδούρου δίνει σε λίγη ώρα ο πρώην Υπουργός Εργασίας για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό που επεξεργάζεται η επιτροπή των «σοφών» μετά την διάψευση διαρροών που ήθελαν την ανώτατη σύνταξη να διαμορφώνεται στα 600 ευρώ για όλους

Πρόταση για συντάξεις στα επίπεδα των 600 ευρώ, φαίνεται ότι επεξεργάζεται η Επιτροπή για το Ασφαλιστικό, στο πλαίσιο των ολοκληρωμένων παρεμβάσεων, που πρέπει να προτείνει, προς το υπουργείο Εργασίας, έως τα μέσα Οκτωβρίου. Θα προηγηθεί βέβαια η δημιουργία ξεχωριστών ομάδων εργασίας,  εντός της Επιτροπής, που θα εξετάσουν εξονυχιστικά όλα τα επιμέρους ζητήματα του Ασφαλιστικού, δηλαδή καταβολή εισφορών, παροχές και το ύψος τους, όρια ηλικίας, ποσοστό αναπλήρωσης συντάξεων, ποσό καταβολής των εφάπαξ κλπ.

Η είδηση αυτή προήλθε απο διαρροές της επιτροπής και διαψεύστηκαν σήμερα το πρωί από τον κ. Κατρούγκαλο

Οι διαρροές ήθελαν ότι αν και είναι πολύ νωρίς για να προκύψουν οριστικά συμπεράσματα, εντούτοις η πρώτη εικόνα που δημιουργείται από την Επιτροπή είναι ότι διαπιστώνεται η πρακτική αδυναμία των Ασφαλιστικών Ταμείων, να στηρίξουν έναν μεγάλο όγκο υψηλών συντάξεων. Ουσιαστικά, η ενοποίηση εισφορών και παροχών που προωθείται στα τέσσερα μεγάλα ταμεία κύριας Ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ), σε συνδυασμό με τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης των νέων συντάξεων στα επίπεδα του 50% (από 80% που είναι σήμερα κατά μέσο όρο), αναμένεται να δημιουργήσουν μια μεγάλη μάζα συνταξιούχων με μηνιαίες αποδοχές στα επίπεδα των 600 ευρώ. Αντίστοιχη μείωση θα προκύψει και στις παροχές των εφάπαξ βοηθημάτων.

Η Επιτροπή επεξεργάζεται σενάριο στη βάση της διατήρησης μιας κατώτατης (εθνικής) σύνταξης, που δεν θα υπερβαίνει τα 400 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση, ενώ θα μπορεί να υποχωρεί ακόμα και στα επίπεδα των 250 ευρώ. Το ποσό αυτό θα αυξάνεται ανάλογα με τις εισφορές που έχει καταβάλλει ο κάθε ασφαλισμένος στη διάρκεια του εργασιακού του βίου.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως διατηρείται το μοντέλο της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, το οποίο εκτός από την επικουρική, είναι πιθανό να προωθηθεί και στην κύρια ασφάλιση. Έτσι, θα  αυτοματοποιηθούν οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό  σύστημα, από εδώ και στο εξής, όποτε θα διαπιστώνονται ταμεία τα οποία θα καταγράφουν ελλείμματα.