Οικονομία

Έρχονται κατασχέσεις για «κόκκινα» δάνεια

Έρχονται κατασχέσεις για «κόκκινα» δάνεια Έρχονται κατασχέσεις για «κόκκινα» δάνεια
Έρχονται κατασχέσεις για «κόκκινα» δάνεια Στο «δόκανο» των «θεσμών» αναμένεται να μπουν οι επιχειρηματίες που διαθέτουν περιουσία, αλλά δεν αποπληρώνουν τα υπέρογκα δάνεια των επιχειρήσεων τους εδώ και τέσσερα χρόνια και μάλιστα έκαναν το μεγαλύτερο μέρος του δανείου προσωπική τους κατάθεση σε τράπεζες του εξωτερικού

Η πίεση που θα ασκηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα υπαγορεύθηκε από την αυστηρή προειδοποίηση των «θεσμών» προς τους τραπεζίτες για οριστική διευθέτηση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων σε μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις. Οι τραπεζίτες υποχρεούνται πλέον να καλέσουν τους μπαταχτσήδες μεγαλοεπιχειρηματίες να πληρώσουν, αλλιώς θα χάσουν τις εταιρείες τους. Πρόκειται για επιχειρηματίες από τους κλάδους των κατασκευών, των σούπερ μάρκετ, των ΜΜΕ, της υγείας των ξενοδοχείων και της ακτοπλοΐας, οι οποίοι διοικούν την επιχείρηση τους απολαμβάνουν υψηλές αμοιβές διάγουν πολυτελή βίο και αποτελούν τη βασική αιτία δημιουργίας του βουνού των«κόκκινων» δανείων.

Το βασικό επιχείρημα των εποπτικών Αρχών είναι πως υπάρχουν δεκάδες επιχειρηματίες οι οποίοι σταμάτησαν να πληρώνουν τα υπέρογκα δάνειατωνεπιχειρήσεώντουςαπότο2011 και το μεγαλύτερο μέρος των δανείων το έβαλαν στην τσέπη τους και σήμερα βρίσκεται σε ξένες τράπεζες ως κατάθεση!

Με βάση τα στοιχεία που έχουν οι τράπεζες πρόκειται για δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ, τα οποία έκαναν φτερά, έγιναν καταθέσεις των επιχειρηματιών στο εξωτερικό και δεν έπεσε ούτε ένα ευρώ στις επιχειρήσεις τους.

Το σκανδαλώδες φαινόμενο έχει περιέλθει σε γνώση των «θεσμών» εδώ και καιρό, ωστόσο το εγχώριο τραπεζικό σύστημα ελισσόταν με στόχο την αποφυγή τηςαντιμετώπισήςτους για μια σειρά από λόγους.

Σύμφωνα με την Realnews το επιχείρημα που αναμασούσαν εδώ και καιρό οι τράπεζες με αποτέλεσμα να αποφεύγουν να στριμώξουν τον κάθε επιτήδειο επιχειρηματία, ήταν πως δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν μεταξύ τους.

Και αυτό διότι το κάθε δάνειο δεν έχει δοθεί από μία τράπεζα αλλά σίγουρα από τρεις ίσως και τέσσερις οι οποίες το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν κάθισαν ποτέ στο ίδιο τραπέζι προκει-μένου να συμφωνήσουν μια κοινή στάση και στρατηγική έναντι των επιτήδειων επιχειρηματιών. Αξίζει να αναφερθεί ότι από τα 40 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, τα 10-12 δισ. ευρώ ανήκουν στην εν λόγω κατηγορία.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως η χώρα έπρεπε να υπογράψει τρίτο μνημόνιο για να ξεκινήσει η διαδικασία της διαφάνειας στο μέτωπο των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και ήδη οι τράπεζες έχουν συλλέξει τα απαραίτητα στοιχεία. Ενεργό ρόλο στο στρίμωγμα αυτών των επιχειρηματιών αναμένεται να διαδραματίσουν η Τράπεζα της Ελλάδος καιτοΤαμείοΧρημοτοπιστωτικήςΣταθερότητας.

Στα μέσα Οκτωβρίου η Τράπεζα της Ελλάδος θα έχει κατηγοριοποιήσει τα «κόκκινα» δάνεια και οι τράπεζες αναμένεται, σε συνεργασία με τουςεποπτικούς μηχανισμούς να απευθυνθούν σε εξειδικευμένες στη διαχείριση προβληματικών δανείων εταιρείες.

«Η πρώτη κίνηση που θα πραγματοποιήσουμε, μετά την ολοκλήρωση τηςανακεφαλαιοποίησης δηλαδή στο τέλοςτου 2015, είναι με βάση τα συμφωνηθέντα με τους "θεσμούς" να καλέσουμετουςεπι-
τραπεζών για νέα κεφάλαια. Η νέα ανακεφαλαιοποίηοη προβλέπεται από το τρίτο μνημόνιο, το ύψος της θα αποφασιστεί τις επόμενες εβδομάδες και προβλέπεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους. Η νέα ανακεφαλαι-οποίηση θα εξατμίσει την αξία των τραπεζικών μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ, επιφέροντας μεγάλη έμμεση επιβάρυνση στο δημόσιο χρέος. Επίσης, αναπόφευκτα, θα οδηγήσει και σε εκχώρηση μέρους του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών σε ιδιωτικές εταιρίες και εξειδικευμένα ξένα funds, σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθούν οι κεφαλαιακές απώλειες.
Το τραπεζικό σύστημα μπαίνει σε νέες αναταράξεις, για τις οποίες αποκλειστικά υπεύθυνη είναι μια επτάμηνη διακυβέρνηση που αποδεικνύεται καταστροφική.