Οικονομία

Κρίση και γραφειοκρατία φρενάρουν τα προγράμματα ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠΕΚΟ

Κρίση και γραφειοκρατία φρενάρουν τα προγράμματα ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠΕΚΟ Κρίση και γραφειοκρατία φρενάρουν τα προγράμματα ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠΕΚΟ
Κρίση και γραφειοκρατία φρενάρουν τα προγράμματα ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠΕΚΟ Σε τροχοπέδη για την επιτυχία των προγραμμάτων ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠΕΚΟ, ώς προς την απορρόφηση των συμμετεχόντων στην αγορά εργασίας, εξελίσσεται σε πολλές περιπτώσεις η γραφειοκρατία, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων, σύμφωνα με συμμετέχοντες φορείς, όπως το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ).

Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται μεταξύ άλλων από τα στατιστικά στοιχεία για τα αποτελέσματα της πράξης "Τουρισμός πόλης- Απασχόληση στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης", την οποία υλοποιεί η Αναπτυξιακή Σύμπραξη Τουρισμός-Απασχόληση-Επιχειρηματικότητα. Στη συγκεκριμένη πράξη, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ), συμμετείχαν 100 άτομα, τα οποία παρακολούθησαν εκπαιδευτικά σεμινάρια και συναντήσεις και συνεδρίες mentoring για να αυξήσουν τις επαγγελματικές τους δεξιότητες είτε καθοδηγήθηκαν προς την ίδρυση της δικής τους επιχείρησης. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα επί του πρακτέου;

"Στην πράξη των ΤΟΠΣΑ για τον τουρισμό πόλης και την απασχόληση στο ιστορικό κέντρο είχαμε χαμηλό ποσοστό απορρόφησης των ωφελούμενων [στην αγορά εργασίας], της τάξης του 5%-6%. Δυστυχώς αυτό δεν ήταν το αποτέλεσμα που περιμέναμε" σημειώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιστημονικός σύμβουλος του ΕΕΘ, Κωνσταντίνος Ποσειδώνος, κεντρικός ομιλητής σε αποψινή εκδήλωση της Αναπτυξιακής Σύμπραξης Τουρισμός-Απασχόληση-Επιχειρηματικότητα.

Η δυσμενής οικονομική συγκυρία αποτελεί τον ένα λόγο για τον οποίο οι ωφελούμενοι δεν απορροφήθηκαν στο επιθυμητό ποσοστό στην αγορά εργασίας, αφού οι αυξήσεις προσωπικού δεν βρίσκονται πλέον στην ατζέντα των περισσότερων επιχειρήσεων. "Χαρακτηριστικό είναι ότι σε έρευνα που κάναμε σε δείγμα 889 επαγγελματιών [στο ιστορικό κέντρο], το 44% δήλωσε "καθόλου ικανοποιημένο" από το επαγγελματικό του αντικείμενο και το 24,5% "δυσαρεστημένο". Εν ολίγοις, επτά στους δέκα είναι ή δυσαρεστημένοι ή καθόλου ικανοποιημένοι. Πώς να κάνουν προσλήψεις;" σημειώνει ο κ.Ποσειδώνος διευκρινίζοντας ότι η έρευνα αυτή είναι μεν του 2014 αλλά έκτοτε δεν έχουν αλλάξει πολλά.

Αν την οικονομική κρίση ...φυγείν αδύνατον προς το παρόν, δεν θα πρέπει να ισχύει το ίδιο με τη γραφειοκρατία, την οποία ο κ.Ποσειδώνος αναφέρει ως ένα σημείο στο οποίο υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια βελτίωσης για την επιτυχή υλοποίηση των ΤΟΠΣΑ και των ΤΟΠΕΚΟ.

"Πολλές επιχειρήσεις δεν προσλαμβάνουν ωφελούμενους των ΤΟΠΣΑ για αυτόν τον λόγο, τη γραφειοκρατία. Θα έπρεπε να πληρώσουν [προκαταβολές] για δύο μήνες απασχόλησης και για εργοδοτικές εισφορές και στη συνέχεια να καταθέσουν ένα σωρό χαρτιά στον ΟΑΕΔ. Πρόκειται για μια διαδικασία χρονοβόρα και συχνά ατελέσφορη. Πολλοί επιχειρηματίες δεν συμμετέχουν γιατί σκέφτονται αν θα μπορέσουν να καταβάλλουν τις προκαταβολές" εξηγεί ο κ.Ποσειδώνος. Υπενθυμίζεται ότι η αποψινή εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανθρώπινου Δυναμικού της προγραμματικής περιόδου 2007-2013.