Οικονομία

Νωρίτερα το πόρισμα των «Σοφών» για Ασφαλιστικό και συντάξεις

Νωρίτερα το πόρισμα των «Σοφών» για Ασφαλιστικό και συντάξεις Νωρίτερα το πόρισμα των «Σοφών» για Ασφαλιστικό και συντάξεις
Νωρίτερα το πόρισμα των «Σοφών» για Ασφαλιστικό και συντάξεις Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο Στο υπουργείο Εργασίας πρέπει να γίνουν μέσα σε ένα μήνα όσα «οι κυβερνήσεις του παλαιοκομματισμού δεν κατάφεραν σε 40 χρόνια». Η δήλωση αυτή ανήκει στον ίδιο το νέο υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, κατά την τοποθέτησή του, στην τελετή παράδοσης και παραλαβής του υπουργείου από τον απερχόμενο υπηρεσιακό υπουργό, Δημήτρη Μουστάκα.

Μια διαδικασία που για τον κ. Κατρούγκαλο δεν είναι καθόλου άγνωστη, αφού ο ίδιος ήταν ο πρώην υπουργός Εργασίας, που παρέδωσε το χαρτοφυλάκιό του προ μηνός στον κ. Μουστάκα για να ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος και τώρα επιστρέφει στο ίδιο πόστο...

Σύμφωνα λοιπόν με το νέο υπουργό Εργασίας, το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας έπρεπε ήδη να έχει μεταρρυθμιστεί για να γίνει «βιώσιμο και πιο δίκαιο». Δεν είναι τυχαίο ότι στο ΙΚΑ παρά τις συγχωνεύσεις που έχουν γίνει υπάρχουν περίπου 500 διαφορετικοί τρόποι για να απονεμηθούν συντάξεις στους δικαιούχους, ενδεικτικό της «πανσπερμίας» που υπάρχει στο Ασφαλιστικό. Στόχος του υπουργείου θα είναι να προστατευθούν οι κατώτατες συντάξεις και για το λόγο αυτό ζητήθηκε από την Επιτροπή  για το Ασφαλιστικό, να παραδώσει το πόρισμα με τις προτάσεις της όχι έως τις 15 Οκτωβρίου, αλλά μία εβδομάδα νωρίτερα. Έτσι, θα υπάρχει περισσότερος χρόνος για διάλογο με τους θεσμούς, σε μια προσπάθεια να πειστούν ότι η μεταρρύθμιση που θα τους προταθεί θα έχει τα απαραίτητα αποτελέσματα. Έτσι μόνο μπορεί να καταστεί δυνατό να αποφευχθούν τα μέτρα που έχουν καταγραφεί στο Μνημόνιο, που προκαλούν νέες περικοπές στις συντάξεις.

Στα εργασιακά ζητήματα ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στην πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας που έχει συντελεστεί από τα δύο πρώτα μνημόνια με αποτέλεσμα, να είναι ζητούμενο «ακόμα και αυτό το 8άωρο». Τόνισε ότι από τις 300 συλλογικές συμβάσεις που υπήρχαν προ Μνημονίων, σήμερα είναι 12 και λιγοστεύουν και άλλο. Επίσης, προανήγγειλε ότι οι προσπάθειές του είναι οι διαβουλεύσεις του Οκτωβρίου να λάβουν πιο «Ευρωπαϊκό χαρακτήρα». Για το λόγο αυτό προτίθεται να μιλήσει στο Ευρωκοινοβούλιο για το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων που εφαρμόζονται στη χώρα, ενώ έχει ήδη έρθει σε επαφές με με το γερμανικό και το γαλλικό συνδικάτο και θα επιδιώξει άμεσα επαφή και με τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).

Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του υπουργείου εκτός από τον Γιώργο Κατρούγκαλο, στις θέσεις τους επέστρεψαν τόσο η κα Θεανώ Φωτίου για τα ζητήματα Πρόνοιας, όσο και η κα Ράνια Αντωνοπούλου για τα ζητήματα καταπολέμησης της ανεργίας. Μοναδική προσθήκη είναι ο Τάσος Πετρόπουλος, που αναβαθμίστηκε και από διοικητής του ΟΑΕΕ έγινε υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.