Οικονομία

Εργασιακά: Ευρωπαικό πλαίσιο ζητά ο Κατρούγκαλος πρόταση καταθέτει ο Γιούνκερ

Εργασιακά: Ευρωπαικό πλαίσιο ζητά ο Κατρούγκαλος πρόταση καταθέτει ο Γιούνκερ Εργασιακά: Ευρωπαικό πλαίσιο ζητά ο Κατρούγκαλος πρόταση καταθέτει ο Γιούνκερ
Ευρωπαικό πλαίσιο ζητά ο Κατρούγκαλος πρόταση καταθέτει ο Γιούνκερ Την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος θα πραγματοποιήσει συνάντηση με  το Γενικό Διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), η οποία  αποτελεί τον θεσμικό σύμβουλο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

 Τούτο προέκυψε κατά την χθεσινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με με φορείς των εργαζομένων και των εργοδοτών (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ). Επίσης στις 12 Οκτωβρίου ο κ. Κατρούγκαλος έχει κληθεί από την Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να παρουσιάσει τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης και να ζητήσει, όπως έκανε ήδη ο πρωθυπουργός με τη δική του επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η εν λόγω Επιτροπή να έχει ένα χαρακτήρα συνολικής εποπτείας της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά.

Κατά τη συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους επικυρώθηκε η παράταση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) ανάμεσα σε ΓΣΕΕ και εργοδοτικές οργανώσεις και έτσι διασώθηκε το επίδομα γάμου μέχρι τέλος του έτους. Ουσιαστικά, το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι έτσι δίνεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση να νομοθετήσει για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αν καταφέρει να πείσει βέβαια, τους θεσμούς για την αναγκαιότητα αυτής της παρέμβασης.

Πρόθεση του υπουργείου Εργασίας παραμένει το εργασιακό να μην αποτελέσει απλώς διμερές θέμα, μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, αλλά Ευρωπαϊκό. Ουσιαστικά ο κ. Κατρούγκαλος θέλει να αξιοποιηθούν οι «βέλτιστες» πρακτικές που ισχύουν και στην υπόλοιπη Ευρώπη, προς όφελος όμως των εργασιακών σχέσεων που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατά τη συνάντηση η ηγεσία του υπουργείου, τόνισε ότι εντός των επόμενων ημερών θα παραδοθούν και τα πορίσματα της επιτροπής για το Ασφαλιστικό ούτως ώστε να υπάρξει ένας πλήρης δημόσιος διάλογος σε αυτά τα θέματα.

Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ, δια του κ. Βαγγέλη Μουτάφη, οργανωτικού γραμματέα της Συνομοσπονδίας, επανέλαβε ότι δεν θα νομιμοποιήσει « τις μνημονιακές πολιτικές, με άλλοθι προσχηματικούς διαλόγους» και ζήτησε «εδώ και τώρα ν’ αλλάξει το ανθρωποκτόνο μείγμα πολιτικής».
      
Παρέμβαση για το θέμα πραγματοποίησε και η ΕΣΕΕ που παρέστη στη συγκεκριμένη συνάντηση. Σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Κορκίδη, πρόεδρο της Συνομοσπονδίας, τονίστηκε ότι δεν μπορούν να μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα. Η ΕΣΕΕ πρότεινε για την τόνωση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της καλπάζουσας ανεργίας,  συνολική μείωση 5% του μη μισθολογικού κόστους για τους συνεπείς επιχειρηματίες. Παράλληλα, προτάθηκε η αναπλήρωση των απωλειών που θα προκύψουν για τα ασφαλιστικά ταμεία να πραγματοποιηθεί από την μείωση των εισφορών με την επιβολή ασφαλιστικού τέλους 1 τοις χιλίοις (1‰) επί του ετήσιου τζίρου των επιχειρήσεων, με βασική προϋπόθεση όμως να υπολογίζεται ως δαπάνη της επιχείρησης.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε χθες ότι το πακέτο κανόνων που θα προτείνει η Κομισιόν την ερχόμενη άνοιξη θα μειώσει τις διαφορές στην εργατική νομοθεσία στα κράτη μέλη.

Απευθυνόμενος στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ΕΣΣΟ) το οποίο διεξάγεται στο Παρίσι, ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου επέκρινε παράλληλα την τάση απομάκρυνσης από τις συμβάσεις αορίστου χρόνου και την τάση σύναψης συμβάσεων ορισμένου χρόνου, μικρής και πολύ μικρής διάρκειας, και την μερική απασχόληση, σημειώνοντας ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει η νέα «ομαλότητα».

«Εμείς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα προτείνουμε την άνοιξη του 2016 έναν πυλώνα ελάχιστων κοινών εργασιακών δικαιωμάτων, ένα προστατευτικό δίχτυ στην αγορά εργασίας», ανέφερε ο Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι θα προταθούν νέοι κανόνες όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις, οι οποίοι δεν θα μπορούν να «προσαρμόζονται επί το δυσμενέστερο» για τους εργαζόμενους.

«Κατ' αυτό τον τρόπο», συνέχισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «θα συμβάλλουμε στη σύγκλιση όσον αφορά τη σφαίρα της απασχόλησης στην Ευρώπη».