Οικονομία

«Κασσάνδρα» ο Βρούτσης για το Εργάνη

«Κασσάνδρα» ο Βρούτσης για το Εργάνη
«Κασσάνδρα» ο Βρούτσης για το Εργάνη Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Προαναγγελία αρνητικών αποτελεσμάτων από το σύστημα «Εργάνη», που θα είναι από τα χειρότερα της τελευταίας 15αετίας, πραγματοποίησε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης.

Ο πρώην υπουργός Εργασίας καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι παίζει «κρυφτούλι» με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που έχουν καταγραφεί στα συστήματα Εργάνη, Ήλιος και Άρτεμις. Μάλιστα τονίζει χαρακτηριστικά ότι για «τις κακές επιδόσεις των κοινωνικών δεικτών δε φταίνε τα συστήματα, αλλά η ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα» της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, η τελευταία έκθεση Ήλιος δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάιο. Στο σύστημα «ΗΛΙΟΣ» αποτυπώνεται μεταξύ άλλων, το πλήθος των χορηγούμενων συντάξεων, ο αριθμός των συνταξιούχων, η μηνιαία συνταξιοδοτική δαπάνη, η κατανομή των συντάξεων ανά φύλο συνταξιούχου και ανά πλήθος καταβαλλόμενων συντάξεων, η γεωγραφική κατανομή συντάξεων ανά κατηγορία σύνταξης (γήρατος-αναπηρίας - θανάτου) και η κατανομή ανά ταμείο και κατηγορία σύνταξης.

Ακόμα χειρότερα για το σύστημα Άρτεμις που η τελευταία καταγραφή του πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο και έδειχνε ότι η αδήλωτη εργασία, με βάση δειγματοληπτικούς ελέγχους, είχε ανέλθει στο 21,21% από 13,82% που ήταν το Δεκέμβριο του 2014. Το επιχειρησιακό σχέδιο «ΑΡΤΕΜΙΣ» αποτυπώνει τη δράση των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Εργασίας, για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας σε όλη τη χώρα, καθώς και τα στατιστικά στοιχεία της κοινής ελεγκτικής δράσης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (Ε.ΥΠ.Ε.Α.).