Οικονομία

ΠΟΕΕΥΤΕ: Βελτίωση της τουριστικής εκπαίδευσης, για να περιοριστεί η μαύρη εργασία

ΠΟΕΕΥΤΕ: Βελτίωση της τουριστικής εκπαίδευσης, για να περιοριστεί η μαύρη εργασία
ΠΟΕΕΥΤΕ: Βελτίωση της τουριστικής εκπαίδευσης, για να περιοριστεί η μαύρη εργασία Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Την ανάγκη να εξευρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα της τουριστικής εκπαίδευσης, ώστε να περιοριστούν φαινόμενα «μαύρης» και αδήλωτης εργασίας στον τουριστικό κλάδο, ζητάει με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕΥΤΕ).

Στην επιστολή τονίζεται η απελπιστική υστέρηση που καταγράφεται στην απόφαση του υπουργείου Τουρισμού, για τις υποχρεωτικές προδιαγραφές και τα ελάχιστα κριτήρια για την κατάταξη των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων σε κατηγορίες αστεριών. Στην απόφαση με ημερομηνία 9 Ιανουαρίου 2015, στο σκέλος των μοριοδοτήσεων σημειώνεται ότι η αναλογία των απασχολούμενων με τον αριθμό των κλινών εκκινεί ακόμα και από 1 εργαζόμενο για κάθε 10 κλίνες. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεσαίο ξενοδοχείο 200 κλινών να είναι στελεχωμένο με μόλις 20 εργαζόμενους και να μοριοδοτείται κιόλας.

Στην ίδια επιστολή διαπιστώνεται ότι το θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί για την εκπαίδευση και κατάρτιση στον τουριστικό τομέα, αποδυναμώνει και παράλληλα υπονομεύει ευθέως την ποιότητα της παρεχόμενης δημόσιας εκπαίδευσης, μέσα από τις σχολές τουριστικών επαγγελμάτων και των τμημάτων μετεκπαίδευσης. Η ΠΟΕΕΥΤΕ σημειώνει ότι «μετά την κατάργηση του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με υποβιβασμό της ευθύνης λειτουργίας των τουριστικών σχολών σε μια απλή διεύθυνση του υπουργείου με πενιχρά μέσα και αρμοδιότητες, ακολούθησε η κατάργηση της εκπαιδευτικής βαθμίδας των ΕΠΑΣ και ο περιορισμός λειτουργίας της μετεκπαίδευσης σε μόλις τέσσερις πόλεις της χώρας. Ειδικά για τη μετεκπαίδευση, η λειτουργία της αμφισβητείται από τους εργοδότες οι οποίοι πιέζουν για την οριστική κατάργησή της. Ο λόγος, σύμφωνα με την ΠΟΕΕΥΤΕ είναι ότι η διατήρησή της, διασφαλίζει επαγγελματικά δικαιώματα στους εργαζόμενους στον τουρισμό, όπως επίδομα, υπαλληλική ιδιότητα και αποζημίωση.

Για όλα τα παραπάνω η Ομοσπονδία ζητάει από το υπουργείο Τουρισμού, άμεσα να εκσυγχρονίσει τις δομές του, να τροποποιήσει το πλαίσιο για την κατάταξη των τουριστικών επιχειρήσεων με αναβάθμιση των υποχρεωτικών προδιαγραφών, ποσοτικών και ποιοτικών. Η αναβάθμιση πρέπει να εστιαστεί στους τομείς της ελάχιστης σύνθεσης προσωπικού, στην τροποποίηση, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και κατάρτισης και στη διασύνδεση με τις ανάγκες της εργασίας και της λειτουργίας των επιχειρήσεων.